Foto: Bildbyrån
Junior-VM

Fabian Wagner och Magnus Hävelid om nya toppkedjorna: "Tror på den kedjan"

ANNONS

LHC-talangerna Fabian Wagner och Filip Bystedt har fått sällskap av Juniorkronornas kapten Liam Öhgren. Det efter en uppmärksammad splittring av “djurgårdskedjan”.
– Mange har valt att göra på det här sättet – jag tror att det kommer fungera minst lika bra, säger Fabian Wagner.
– Jag tror på den kedjan, säger förbundskapten Magnus Hävelid.

GÖTEBORG (HOCKEYSVERIGE.SE)

Fabian Wagner gör sitt andra JVM och har nu också fått en stor roll. I vad som på pappret ser ut att vara en andrakedja har forwarden fått chansen med lagkompisen från Linköping Filip Bystedt, och Sveriges kapten Liam Öhgren.

Det efter att Magnus Hävelid valt att splittra på den så tidigare framgångsrika kedjan med Öhgren-Östlund-Lekkerimäki. De tre gamla djurgårdarna som spelade tillsammans under junioråren och dominerade.

Hur har det gått för er nu när ni fått sällskap av Liam?
– Jag tycker att vi klickar bra tillsammans. Det är två otroligt bra spelare som jag får chansen att spela med. Jag och “Bya” har fått chansen att spela tillsammans innan JVM och då gick det otroligt bra. Vi känner varandra sen längre tillbaka och vi har kemin. Jag tror att vi kan bli en riktigt bra kedja, säger Fabian Wagner.

Magnus Hävelid, Sveriges förbundskapten, är inne på samma spår.
– De kommer bli bättre och bättre. Wagner var lite sjuk nere på campen också, och han kommer också bli bättre och bättre. Jag tror på den kedjan.

Varför valde du att splittra Djurgårdskedjan?
– Vi testade en hel del olika konstellationer i Tjeckien och kände då med Anton Wahlberg, och hur vi skulle balansera truppen, att han hade något spännande på gång med Noah Östlund och Jonathan Lekkerimäki. Jag tycker han spelat bra med dem nu i JVM också.

Bredden visade upp sig

I premiären fick man också visst resultat av draget då Jonathan Lekkerimäki stänkte in två mål och Filip Bystedt likaså. Noteras ska dock att ett par av målen kom i powerplay. 

Foto: Martin Jansson. Fabian Wagner intervjuas av Lilla Sportspegeln.

Men oavsett kan det ha varit en försmak på bredden som finns i det svenska laget.
– Jag tror att oavsett om Liam hade spelat med djurgårdskedjan hade vi haft ett otroligt bra lag och en väldigt bra bredd i laget. Oavsett vem du spelar med är det grymt bra spelare och nu har Mange valt att göra på det här sättet. Jag tror att det kommer fungera minst lika bra. 

Hur skulle du beskriva din roll i den kedjan? 
– Jag är en tvåvägsforward som gör mitt jobb i boxplay men som kan bidra med poäng också.

Magnus Hävelid säger att det “kan bli” någon förändring i laget i kväll, men meddelar också att alla spelare utom avstängde Elias Salomonsson är tillgängliga för spel.

Finns det någon utmaning i att få spelarna att fokusera på den här matchen, och inte låta tankarna vandra iväg på matcherna mot Kanada och Finland?
– Jag pratar bara här och nu, och jag hoppas spelarna också är här och nu. Ledarteamet är här och nu, och har fokus på Tyskland och vad vi kan göra där, säger Magnus Hävelid.
– Men det är en process att lära sig det som spelare också. Jag sa till mina spelare inför matchen i Lettland att “ikväll ska ni vara i toppform”, och det sa jag inför den här matchen också. Det är en idrottsmans eller idrottskvinnas största utmaning, att locka fram det ur sig själv. Sen får vi se efter matchen hur det blev.

Sverige möter Tyskland klockan 19:30 under torsdagen.


TV: Anton Wahlberg klev rakt in i förstakedjan

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 25 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL