Swiss Hockey Games

Tre Kronor besegrade Finland i Swiss Hockey Games

Sverige besegrade Finland med 3-2 i Swiss Hockey Games. En av de spelarna som imponerade var Andreas Wingerli som kallades in som reserv i truppen - men som öppnade Sveriges målskytte.
– Det händer grejer runt Wingerli, konstaterar Erik Granqvist i TV3.

4-2 mot Schweiz i torsdags följdes upp av en ny seger i Swiss Hockey Games under lördagen. Då var det Finland som besegrades med 3-2 efter en riktigt tajt match.

Det var Atte Ohtamaa som öppnade målskyttet via ett slumpskott, en dryg minut in i den första perioden.

– De gör ett enkelt mål som de inte förtjänar, säger Sam Hallam i TV3.

Den finska ledningen höll sig nästan perioden ut. Men med 27 sekunder kvar kom kvitteringen, då Andreas Wingerli fick in 1-1-pucken bakom MoDo-målvakten Lassi Lehtinen. Wingerli kallades in som reserv i landslagets trupp, sedan man fått flera avhopp inför turneringen.

– Det händer grejer runt Wingerli - det är därför jag älskar att se honom. Både när han var i Skellefteå och nu i Tre Kronor, säger Viaplays Erik Granqvist i TV3.

– Det var sömnigt i Tre Kronor innan Wingerlis mål.

Strömwall i storform

I den andra perioden var Tre Kronor spelförande - och då kom två ytterligare mål. Först frispelade Malte Strömwall Jacob de la Rose till 2-1 - och sen satte Strömwall själv 3-1. Han har gjort tre mål under Swiss Hockey Games - vilket kan jämföras med de blott fyra mål han gjort för Frölunda under säsongen.

3-1 stod sig till slutminuterna av den tredje perioden, då Malmös stjärna Lauri Pajuniemi sköt 3-2 bakom Lars Johansson i den svenske kassen. Efter att dittills knappt ha skapat någon riktigt farlig målchans skapade Finland plötsligt ett ganska bra tryck och skapade ett par farliga kvitteringschanser.

– Lasse Johansson och försvarsspelet får höga betyg. Efter det där första målet spelar Lasse stabilt där bak, säger Erik Granqvist.

Men Sverige höll undan och spelar under söndagen om turneringssegern, då Tjeckien väntar.

Fem segrar av fem möjliga

Sverige har vunnit samtliga fem landskamper mot Finland sedan Sam Hallam tog över Tre Kronor inför förra säsongen.

– Vi känner varandra ganska väl. Det kommer ofta ner till att vinna närkamperna framför mål, säger Hallam om motståndet.

TV: “Känner mig mer ansvarig vid en förlust”