Theo Lindstein och Erik Påhlsson.
Foto: Bildbyrån
Junior-VM

Theo Lindstein och Erik Påhlsson nobbades – inte uttagna till JVM

ANNONS

JVM-truppen är här och som vanligt är det några framstående spelare som inte tar plats. 
En av dem är Erik Påhlsson som gör succé i USA och leder hela poängligan i USHL. 
– Det är en konkurrenssituationen som gör att han inte är med, säger förbundskaptenen Magnus Hävelid. 

GÖTEBORG (HOCKEYSVERIGE.SE)

”Har Sverige 13 forwards bättre än Påhlsson så blir det ett jävligt bra JVM”

Så sade Kalle Larsson, general manager för USHL-laget Dubuque Fighting Saints i Hockeysverige.se:s podcast “Framtidens stjärnor” i oktober

Nu är JVM-truppen uttagen och då har det också blivit verklighet. Erik Påhlsson är inte med på 13 forwards och tog inte en plats i JVM-laget. 

Sverige har väldigt många talangfulla spelare i denna årskull och förbundskaptenen Magnus Hävelid är medveten om att han inte kan ta ut alla spelare. 
– Vi har en väldigt bra grupp 04:or och 05:or så vi lämnar ju x antal väldigt bra spelare utanför. Enskilt har det inte varit så svårt men vi satte oss ner i söndags och bestämde de sista. På slutet är det inte helt lätt för alla spelare har olika egenskaper, profiler och man får förbereda sig på olika scenarier. Jag pekar inte ut något individuellt så men ni vet ju om att x antal spelare kom inte med som har varit väldigt bra i höst.

Erik Påhlsson har gjort stor succé i USHL med Dubuque den här säsongen med 27 poäng på 20 matcher vilket gör att han leder poängligan i juniorligan. Trots det kommer han inte med i JVM-truppen. 

Hur har tankarna gått kring Påhlsson och att han inte tas ut? 
– Det är en konkurrenssituation kring spelarna som ska ha offensiva minuter och spela offensivt. Det är ju ett angenämt problem. Sedan kanske Erik är mer av en renodlad center och där har vi det så starkt med bra konkurrens. Bland centrarna har vi flera som är ordinarie i SHL och nu kanske man inte ska jämföra ligor men vi har en bra grupp med 04:or och 05:or och då har vi många bra spelare. Det är en konkurrenssituationen som gör att han inte är med. Men jag gläds med honom, han har haft en fin höst, svarar Magnus Hävelid.

Magnus Hävelid valde bort ett antal spelare inför uttagningen av JVM-truppen. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Brynästalangen utanför: “Ett av de svåraste besluten”

En annan talangfull spelare som inte fanns med i JVM-truppen är Brynäsbacken Theo Lindstein. 18-åringen har varit ordinarie i Brynäs både i SHL under fjolåret samt under starten i HockeyAllsvenskan. Han har gjort åtta poäng på 21 matcher vilket är tredje bäst av juniorbackarna i ligan. Lindstein är också en stor talang som valdes i förstarundan av NHL-draften i somras. 

Men det blev ingen JVM-plats för den vänsterfattade backen. I stället valde Magnus Hävelid att ta ut fem högerfattade backar och blott två vänsterfattade försvarare. Enligt förbundskaptenen var det ett svårt beslut att välja bort Theo Lindstein

– Han är en av de spelarna som vi var tvungna att göra ett val kring. Nu valde vi att ha honom utanför. Det är en väldigt spelskicklig back, ingen tvekan om det. Sedan tittar man på, var ska han in i det här pusslet? Det var verkligen på målsnöret, ett av de svåraste besluten, säger Hävelid.


TV: "Vi hade gärna behållit Lian"

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 03 maj
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games