Brynäs förlorar igen – AIK segrar på Hovet.
HockeyAllsvenskan

AIK vinner mot Brynäs inför ett fullsatt Hovet: “Gåshud hela tiden”

AIK hade slutsålt på Hovet för första gången på 1 407 dagar.
Då vann hemmalaget med 5-4 efter förlängning – för att förlänga Brynäs tunga trend.
– Det är gåshud hela tiden, säger kaptenen Richard Gynge i vinsten.

AIK hade inte haft fullsatta läktare på Hovet sedan 17 januari 2020 men till kvällens hemmamatch mot Brynäs var det slutsålt för första gången på 1 407 dagar.

Publiken fick då se AIK skaffa sig en drömstart på matchen då Oscar Nord sköt 1-0 redan efter 94 sekunders spel. Men Brynäs replikerade fort och skyttekungen Jack Kopacka kunde kvittera till 1-1 bara 33 sekunder efter att AIK tagit ledningen.

Det var dock fortsatt hemmalaget som behöll trycket och fick utdelning två gånger om. Branden Troock satte 2-1 i powerplay och sedan kom 3-1. Återigen var det Troock som blev målskytt i powerplay, den här gången via en styrning. AIK hade alltså en tvåmålsledning efter 20 minuters spel.

– Det är otroligt bra tycker jag. Vi checkar på dem hårt och deras backar får kasta en del puckar. Det är en bra första period av oss, säger Nord till TV4 i pausen.

“Underbart att spela inför fulla läktare”

I mittperioden lyfte sig Brynäs en aning och kom tillbaka in i matchen. Det ledde till slut också till att bortalaget från Gävle kunde reducera strax innan pausen då Miks Indrasis satte 3-2.

Men det var alltså fortfarande AIK som satt i förarsätet.

– Det är en bra match, roligt att lira, det är fantastisk inramning och två bra lag. Det är en kul match. Det är underbart att spela inför fulla läktare, det är gåshud hela tiden. Kul att vi spelar så bra hockey också och nu gäller det att hålla i 20 minuter till, säger AIK-kaptenen Richard Gynge.

Galen upphämtning av Brynäs

AIK fick sedan en pangstart direkt i tredje perioden då Daniel Muzito-Bagenda klev fram och sköt 4-2 redan efter 16 sekunder för att se till att AIK återigen ledde med två mål.

Brynäs pressade sedan på i jakten på att komma tillbaka in i matchen och i slutet intensifierades bortalagets forcering. Det gav effekt då Miks Indrasis reducerade till 4-3 med 39 sekunder kvar.

De fick sedan ytterligare en chans och när AIK gick bort sig i försvaret blev Miks Indrasis helt fri på bortre stolpen och fick ett vidöppet mål efter passning av Simon Bertilsson. Letten sköt då in kvitteringen 4-4 och fullbordade sitt hattrick med bara nio sekunder kvar av tredje perioden. Gävlelaget tvingade då fram förlängning efter den sena uppryckningen.

Gerry Fitzgerald blev segerskytt

Väl framme i förlängningen så lyckades dock inte Brynäs fullborda vändningen. AIK kom i ett två-mot-ett-läge där Branden Troock har pucken på sin klubba men väljer att spela över till Gerry Fitzgerald som sköt direkt och satte det avgörande 5-4-målet.

Brynäs har det därmed fortsatt tungt i HockeyAllsvenskan eftersom de nu har förlorat fyra av sina fem senaste matcher. För AIK var det däremot första vinsten efter att ha förlorat de två senaste matcherna.

AIK – Brynäs 5–4 OT (3-1,0-1,1-2,1-0)

AIK: Branden Troock 2, Oscar Nord, Daniel Muzito-Bagenda, Gerry Fitzgerald.
Brynäs: Miks Indrasis 3, Jack Kopacka.

TV: "En spelare man behöver i ett derby"