Foto: Bildbyrån (Montage)
Intervju

Daniel Alfredsson om Ottawas tunga start: "Framtiden är ljus"

ANNONS

Trots en tung start på säsongen för Ottawa Senators är Daniel Alfredsson positiv. 
För hockeysverige.se berättar klubblegendaren bland annat om: 

  • Tuffa starten: “Kommer gå uppåt”
  • Nya rollen efter ägarbytet: “Ett stöd”
  • Brännströms status inför matcherna i Sverige. 

I kommande vecka får Avicii Arena i södra Stockholm besök av NHL. Fyra matcher skall spelas med start på torsdag. Första match ut är Detroit mot Ottawa. Två lag som Daniel Alfredsson faktiskt representerat. Givetvis kommer 50-åringen från Göteborg vara på plats. 

– Idag har jag ingen direkt roll i Ottawa. Mest är jag tillgänglig för tränar och spelarsidan. Är med laget när dom är på hemmaplan och hjälper till på träningarna med individuella grejer på isen för spelarna. 
– Jag försöker också vara ett stöd för killarna kring allt som händer under en säsong. Det kan man säga är min roll idag, berättar Daniel Alfredsson för hockeysverige.se.

Vilka förväntningar tror du killarna har på den här trippen över till Sverige?
– Jag tror inte att killarna har andra förväntningar än att det ska bli spännande för många av yngre killarna som inte har varit över och spelat ett VM eller någonting i Europa. Att man nu då ska få se något annat. 
– Nu är säsongen ganska ung ännu, men det blir lätt mycket samma. Då blir det här som en liten utflykt med två viktiga matcher. 
– Förväntningarna är nog att det ska bli kul att se Sverige, ny omgivning, ha roligt men också att det är två viktiga matcher på schemat.



Blir du lite av en reseledare för laget när ni är i Sverige?
– Ja, det kommer jag nog bli, säger Daniel Alfredsson med ett skratt och fortsätter:
– Vi har inte så jättemycket tid för att göra några stora utflykter, men lite sightseeing och aktiviteter ska vi nog hitta tid för. Framför allt visa upp så killarna i laget får se hur vackert och fint Sverige och Stockholm är. 

Daniel Alfredsson var själv med och spelade i Sverige med Ottawa 2008. Något som har kommit att bli ett minne för livet. 

– För mig var det en fantastisk upplevelse. Då spelade vi två matcher mot Pittsburgh i Stockholm. Vi började den säsongen i Stockholm, men hade innan varit tre dagar i Göteborg där vi spelade en träningsmatch mot Frölunda i Scandinavium. 
– Det här var en oerhört stor upplevelse för mig och jag fick visa för hela laget Göteborg, där jag växte och spelade. Dessutom sedan få spela två seriematcher i Stockholm gjorde att det här blev en riktig höjdpunkt i karriären. 

Hoppfull efter otäcka skadan

Idag spelar två svenskar i Ottawa, Anton Forsberg och Erik Brännström

– Anton har ännu inte fått spela jättemycket. Schemat har varit ganska tunt i början, men jag tycker att han har sett stabil ut. En riktigt duktig målvakt som vi kommer ha stor nytta utav under säsongen. 
– Han och (Joonas) Korpisalo är tajta som spelartyper och det är en nyttig konkurrens mellan dom. Båda är kompisar, men tävlar också. Målvaktssidan är en av våra starka sidor, vilket också kommer visa sig under säsongen. 

Erik Brännströms otäcka fall. Foto: Bildbyrån.

Erik Brännström går just nu skadad, men Daniel Alfredsson tror och hoppas att han kan vara tillbaka till torsdagens match mot Detroit. 

– Erik håller på att jobba sig tillbaka från en hjärnskakning. Han hade otur att efter en tackling ha ramlat olyckligt och slagit huvudet i isen. 
– Han är på isen igen, tränar och är förhoppningsvis spelklart till matcherna i Sverige, men som alla vet med hjärnskakningar kan man inte ta något för givet. Just nu går det i rätt riktning och det ser ut som att han kan vara klar för spel i Sverige. 

Trots tunga starten: “Känns som vi är på väg i rätt riktning” 

Just nu är Ottawa bara det 27.e bästa laget i NHL.

– Det har varit lite upp och ner. Vi har inte fått i gång spelet på grund av skador på framför allt backsidan. Vi har hämtat oss lite där.
– Det känns som vi är på väg i rätt riktning när jag ser på träningarna. Det är på matcherna inte vi fått till det helt hundra, men spelet börjar komma mer och mer. Jag tror att vi kommer hitta en lite bättre form närmsta veckorna och komma till Sverige med en härlig stämning i laget.

Vad måste bli bättre i laget, räcker det med att backarna kommer tillbaka?
– Har man skador, vi har haft tre backar borta som normalt skulle spela, förändras spelet. Anfallsspelet har inte varit lika bra som det kan vara samtidigt som defensiven inte har varit tillräckligt stabil. 
– Vi klarade av att vinna mot Toronto med dom här backarna borta så det finns ändå där. Vi måste bli ännu mer stabila defensivt än vi var mot Toronto och hålla i den då vi går framåt. 

Ottawa har ny ägare, Michael Andlauer, och det talas om en ny hall, hur tänker du kring din och klubbens framtid?
– Vi får se. Jag har varit på jobbet i tre veckor och det är fortfarande nytt. Om jag ser framåt på Ottawa så är det en väldigt bra grupp av spelare så trenden för laget kommer gå uppåt. 
– Vad som sedan händer med arena och allt tror jag ligger några år fram i tiden och för tidigt att nu säga hur det kommer se ut. Jag känner att framtiden är ganska ljus för Ottawa just nu.


TV: Otäcka bilder: Brännström utburen på bår

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Lausanne - Zürich National League
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
torsdag 02 maj
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games