Zigge Bratt.
Foto: Simon Eld, Elin Granebrandt & Bildbyrån.
TV-pucken

Zigge Bratt jagar kusinen Erik Brännström: "Väldigt stor inspiration"

ANNONS

Isac och Erik Brännström spelade båda TV-pucken, men kunde inte säkra någon medalj åt Småland. I helgen fick de se småkusinen, Zigge Bratt leda distriktet till precis det - som kapten.
– Det är en väldigt stor inspiration, säger Bratt om kusinerna. 

GÄVLE (HOCKEYSVERIGE.SE)

Småland imponerade på många under TV-pucken, inte minst i slutspelet. Under den gångna helgen visades den nya starka kullen upp sig i Gävle och kunde till slut säkra en medalj. 

Man kunde däremot inte ta sig tillbaka till tronen som tränaren Michael Larsson pratade om inför, men sista matchen slutade med seger och en bronspeng runt halsen - mycket tack vare en stark backsida med spelare som Zigge Bratt

– Jag tycker ändå att vi är det bättre laget, i alla fall i första. Vi ledde skotten ganska stort som jag förstått det och jag tycker att vi gjorde en bra match, säger Bratt till hockeysverige.se efter matchen. 

15-åringen från Nässjö var en av flera framstående spelare för Småland - och just det pekar backen ut som en nyckel till det imponerande spelet som mycket väl kunde ha gett ett guld. 

– Vi är väldigt många som är bra. Vi är ett väldigt jämnt lag jämfört med många andra. Vissa lag går bara på två kedjor, medan vi kan gå på hela laget. Vi är ett väldigt jämnt lag med många bra spelare.

Jagar kusinen: “Alltid haft Erik som min favoritspelare”

Zigge Bratt stod inte för något poäng i slutspelet och stannade därmed på tre poäng efter åtta matcher i turneringen, men var ändå relativt nöjd med sitt slutspel.

– Jo jag är nöjd ändå. Jag tycker att jag har gjort ett bra slutspel, men det är lite surt att vi förlorade igår, annars är jag nöjd. 

Annars är det just offensiven som är en stor del av Bratts spel - precis som en viss Erik Brännström, Bratts nio år äldre kusin som nu slagit sig in i NHL och Ottawa Senators.

– Det är en väldigt stor inspiration. Jag har alltid sett upp till honom. Jag brukar kolla lite på höjdpunkter. Det är coolt att se honom spela där, säger Bratt. 

ZIgge Bratt vid bronsmatchen. Foto: Elin Granebrandt

Vill du vara samma typ av spelare?
– Ja, det skulle jag säga. Han är en bra offensiv back och jag tycker det är kul att spela där, men även lösa det där hemma. 

Även Erik Brännström var kapten för Småland under sina tidiga år. Därefter blev det som bekant spel i HV71 med brorsan Isac Brännström innan han flög över Atlanten. Ändå har Bratt valt att ta en annan väg.

– Det har alltid varit kul att ha dem som kusiner. Jag har alltid haft Erik som min favoritspelare och har sett upp till honom länge. Nu när jag flyttat till Göteborg så har det blivit att vi har träffats lite mer också, han bor ju där på sommaren, säger Bratt. 

Valet föll på Frölunda: “Stor konkurrens”

Precis som sina äldre kusiner har Zigge Nässjö HC som moderklubb, men har efter tiden i HA74 valt att flytta från Småland. 

– Det har varit bra. Många nya kompisar och det känns som att jag passar bra i gruppen, säger han om flytten till Frölunda inför denna säsong. 

Kanske beror det hela på den tuffa konkurrensen i landskapet som blivit extra tydlig genom de starka kullarna som spelat TV-pucken de senaste åren. 

– Vi är många bra och det är klart man tävlar mot varandra. Det blir stor konkurrens och man måste alltid prestera på topp för att få speltid, säger Bratt och fortsätter: 
– Det var Frölunda som kontakta mig först. Jag gillade tränaren, trodde jag skulle trivas och tyckte det var bra. 

Bronset i TV-pucken blev grädden på moset för en fin start på säsongen för Bratt som hittills gjort sju poäng (1+6) på sina nio första matcher med Frölundas U16 och redan fått testa på spel i J18. 

Kanske har löftet fått en hel del hjälp från de tidiga åren nere i källaren med brorsan Charlie Bratt som är målvakt, och kusinen Erik. 

– Han var mycket hemma hos oss när vi var riktigt små och vi körde nere i källaren. Sen kommer han hem på sommaren träffar honom hyfsat ofta, håller kontakten och så brukar köra lite på skottrampen. 

Hur långt det hela leder vet ingen, men det är tydligt att Zigge har stora drömmar.

– Mitt mål är att bli lika bra som honom (Erik), avslutar Zigge Bratt.


TV: Wiggo Sörensen efter Smålands brons

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 25 april
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Lausanne - Zürich National League
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
torsdag 02 maj
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games