Foto: Bildbyrån (Montage)
Intervju

Kim Martin Hassons mål - inför historiska säsongen: "Ingen självklarhet"

ANNONS

På söndag kliver Frölunda in i SDHL för första gången. Ändå är förväntningarna skyhöga. 
För hockeysverige.se berättar Kim Martin Hasson om lagbygget, nycklarna och målen inför historiska säsongen. 
– Jag tror alla i laget är väldigt taggade på att få möjligheten att spela mot likvärdiga lag, säger sportchefen. 

Läs mer: Stor genomgång inför säsongen - betyg på alla lagdelar i alla lag.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

När pucken släpps i Frölundaborg på söndag skrivs historia. Frölunda inleder sin första säsong i SDHL i vad som blir en mycket spännande värdemätare för den starka nykomlingen. Hockeysverige.se har tagit tempen på sportchefen Kim Martin Hasson för att få en bättre uppfattning om vad vi ska förvänta oss. 

– Jag tycker det känns spännande. Sen är det alltid svårt, var står man? Hur ser andra lagen ut? Vi kände redan i första matchen mot SDHL-motstånd att det tog ett tag innan vi kom in i det, men jag tycker att vi växte ju längre matchen gick, säger den tidigare landslagsprofilen och fortsätter: 
– Vi har ett spännande lag på pappret. Vi har många unga spelare som är med i landslaget och har en ljus framtid samtidigt som vi har många profiler i laget som tar ett stort ansvar. Jag tycker vi har en härlig mix. Sen är det mycket som ska klaffa under säsongen. Mycket som ska klaffa för att ta sig ända fram.

Ja, förväntningarna på laget är högt ställda, mycket högre än vad en “vanlig” nykomling får hantera. Luleå pekas återigen ut som en självklar favorit till guldet, men inte långt där bakom nämns Frölunda som kommer från en dominant säsong i andradivisionen. 

– Många pratar om ”när första förlusten kommer”. Allt sånt där får man se allt eftersom. Vi känner absolut att det är många andra som har väldigt bra lag. Det är absolut ingen självklarhet att vara ett topplag i SDHL. För oss handlar det om att komma in och etablera oss och kunna hantera att spela tuffa matcher under en lång tid. Det återstår att se om vi klarar av det eller inte. 

Frölundas spelare sjunger och jublar efter kvalet till SDHL. Foto: Bildbyrån.

Sportchefen menar att laget inte påverkas särskilt av denna press. 

– Jag tror att pressen kanske kommer mer från våra fans, att de vill se oss fortsätta vinna från förra säsongen. De vet att vi har bra spelare. Jag tycker inte att vi själva har den pressen som lag. Vi är mer taggade på att utmanas och verkligen ge allt i varje match. 

Vilka mål har ni satt upp?
– Topp fyra vill vi gärna komma. Sen i ett slutspel så är det så små detaljer som krävs för att vinna och urskilja vilka som tar guld och inte, så det återstår att se.

“Jag tycker att vi har en väldigt spännande mix”

För Kim Martin Hasson har sommaren inneburit lite av ett nytt uppdrag där hon byggt sitt första SDHL-lag med Frölunda. Stjärnor från i fjol som Michelle Karvinen, Hanna Olsson och Andrea Dalen har samtliga följt med upp och utgör en tydlig spets och stomme, men en del förstärkning har ändå behövts och gjorts.

Felizia Wikner Zienkiewicz, Tuva Kandell, Lindsay Agnew, Emilia Vesa, Kaitlyn Yearwood och 16-åriga storlöftet Maja Helge har alla plockats in för att bredda en redan stark grupp. 

– Jag skulle inte säga att det har varit lätt, men vi har ändå satt laget ganska snabbt. Vi behåller väldigt mycket från förra året och tar in tre stycken från hockeygymnasiet som kommer in direkt upp i SDHL-laget, och sen fyra lite äldre spelare. Det har inte varit en enorm rekrytering. Vi har en härlig harmoni och kan jobba från det vi hade förra säsongen. 

Vad har varit största skillnaden för dig nu? 
– Jag skulle säga allt runt omkring. Det är mer hotell och det är kollektivavtal och sådant. Jag skulle inte säga att det sportsliga är så annorlunda. Jag tror att det egentligen är en förenkling från förra året för våra tränare, att kunna avancera träning mer och jobba lite mer med detalj. Förra året hade vi ett väldigt ungt lag och man fick hålla det lite mer grundligt, nu kan vi steppa upp lite mer.

Maja Helge har dominerat två år i rad i TV-pucken och kliver nu in i Frölunda. Foto: Bildbyrån.

Känner du att du har fått till alla delar?
– Ja, det tycker jag. Jag tycker att vi har en väldigt spännande mix. Frölunda står väldigt hårt mot att ha 50 procent från akademin, att vi fostrar våra egna spelare. I år ser det väldigt bra ut med det, men sen kommer det säkert vara kullar som inte ser lika bra ut. Då behöver vi de här unga spelarna som kommer in och utvecklas. Sen betyder det oerhört mycket att vi har de här starka profilerna. 

Den tidigare nämnda trion Karvinen, Olsson och Dalen stod tillsammans för hisnande 306 poäng. Kim Martin Hasson lyfter däremot en annan del av laget som en nyckel inför 2023/24. 

– Målvakt är alltid viktigt. Där känner vi att vi har två väldigt bra målvakter. En som är lite mer erfaren och en som är helt ny inom damhockeyn och har framtiden för sig. Sen tror jag att ledare i laget blir viktiga, ledare som tar tag i det när det väl behövs och får ihop en lagsammanhållning som verkligen gör allt för varandra. 

Om du får tippa då, står ni där med en medalj runt halsen? 
– Det är svårt att säga. I år handlar det mycket om ödmjukhet och att se vart vi är. Jag skulle inte säga att vi är favoriter, avslutar Kim Martin Hasson.


 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 03 maj
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
01:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 04 maj
04:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM