Emma Söderberg.
Foto: Bildbyrån
Damhockey

Emma Söderberg blev första svensk att draftas i PWHL

ANNONS

Efter att PWHL grundats i somras hölls i går kväll ligans första draft. Då blev Emma Söderberg historisk då hon som första svensk någonsin valdes i PWHL-draften, då målvakten valdes som 58:e spelare totalt av Boston.

Under måndagskvällen, svensk tid, genomförde PWHL sin första draft någonsin för att fylla på spelartrupperna för de sex nystartade lagen i ligan. Varje klubb fick göra 15 draftval under kvällen och totalt 90 spelare valdes i draften, där amerikanskan Taylor Heise blev vald etta av Minnesota.

Det dröjde sedan längre än vad många kanske hade förväntat sig, men i mitten av den tionde rundan valdes svenska målvakten Emma Söderberg av Boston som 58:e spelare totalt – varpå hon blev den första svenska spelaren någonsin att draftas i PWHL.

Lina Ljungblom vald som sista spelare

Även Lina Ljungblom blev tingad i draften, då hon plockades upp av Montréal med det sista valet i draften (90) och därmed blev den yngsta spelaren att väljas i draften. 21-åriga Ljungblom tillhör för närvarande SDHL-klubben MoDo och har kontrakt med klubben över säsongen 2023/24. För Skaraborgs Allehanda har Ljungblom varit öppen med att hon lockas av en flytt till Nordamerika.

– Absolut, det lockar förstås. Det är ändå det man strävar efter och självklart vill man kunna tjäna pengar på det man håller på med. Just nu är jag ganska lugn och det handlar inte bara om pengar. Eftersom jag fortfarande är ganska ung så måste jag tänka på vad som är bäst för min utveckling, sade hon till tidningen i slutet av augusti.

Luleå-backen bekräftar – lämnar SDHL för spel i PWHL

Totalt draftades 20 spelare som spelar, ska spela eller har spelat i SDHL. Bland dessa återfinns bland andra Michela Cava (Minnesota), Kennedy Marchment (Montréal) och Sidney Morin (Minnesota).

Bland årets SDHL-spelare draftades, förutom Lina Ljungblom, även Luleå/MSSK:s back Dominika Lásková (Montréal) och MoDo-backen Aneta Tejralová (Ottawa). För NSD bekräfar Lásková att hon kommer att lämna Luleå/MSSK i mitten av november för att ansluta till i Montréal.

– Det känns galet, jag hade inte väntat mig att bli draftad så tidigt. Men det är en stor möjlighet för mig att få spela med de bästa och jag är väldigt tacksam för det, säger Lásková till tidningen.

Ligan drar igång i januari

I somras köptes den tidigare proffsligan PHF upp av en ägargrupp med multimiljardären Mark Walter i spetsen. Ligan kommer att erbjuda sina spelare en minimilön på drygt 350 000 kronor per säsong, där även minst sex spelare i varje lag måste ha ett kontrakt värt drygt 800 000 kronor och snittlönen för spelarna i varje lag kommer att ligga på 55 000 dollar per säsong, vilket motsvarar drygt 615 000 kronor per säsong.

PWHL väntas dra igång ligaspelet i januari.


TV: Experterna listar NHL:s mest intressanta free agents

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 29 april
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games