Foto: Ronnie Rönnkvist
Intervju

Simon Forsmark valde bort Örebro för Timrå: "Det krockade"

ANNONS

Kumlasonen Simon Forsmark hamnade på sidan i Örebro. Nu ska talangen ta nästa steg – i konkurrenten Timrå.
– Jag tycker själv att jag inte riktigt fick chansen, men det är coacherna som tar ut laget, berättar backen.

SUNDSVALL (Hockeysverige.se)

Inför säsongen 2017/18 skrev Simon Forsmark på för Örebro. Sedan dess har han varit klubben till och med slutet av förra säsongen. När han nu som back i Timrå ser tillbaka på tiden i Örebro gör han det med mestadels positiva känslor. 
– Juniortiden i Örebro har varit jättelärorik och jag har lärt mig mycket av tränarna där. Dessutom har jag lärt känna många nya kompisar, berättar Simon Forsmark för hockeysverige.se då vi träffade honom för en intervju i Gärdehov efter derbyt i SCA-cupen mellan Timrå och Sundsvall. 

Forsmark fortsätter:
– Jag tog steget upp i A-laget, gjorde en bra säsongen där och tog med mig mycket därifrån. Jag visste att jag klarade av att spela i SHL. 
– Säsongen efter tog jag inte plats och det krockade mellan tränarna och mig själv. Sedan kom Elias Pettersson underifrån.

Vi backar först bandet lite och till säsongen 2018/19 då Simon Forsmark för första gången fick dra på sig landslagströjan och spela med U16-landslaget. 
– Det var länge sedan, men riktigt coolt. Jag kommer ihåg när jag stod där och hörde på nationalsången. Då pirrade det lite i magen. Framför allt var just det en väldigt mäktig känsla första gången. 

Vad har spel i juniorlandslagen betytt för dig?
– Dels har det inneburit att jag fått nya vänner, dels också ett kvitto på var jag står jämfört med framför allt bästa spelarna i Sverige, men också i världen, vilka jag förhoppningsvis kommer tävla mot framöver. På så vis har det betytt mycket. 

Blev en av de sista (?) MVP:erna i TV-pucken: “Lite fjantigt”

Simon Forsmark utsågs 2018/19 till TV-puckens mest värdefulla spelare, den näst sista(?) som fått den utmärkelsen innan Svenska Ishockeyförbundet stoppade alla individuella utmärkelser i den klassiska turneringen. 
– TV-pucken var en otrolig resa och ett väldigt roligt gäng att vara med. Jag vet inte riktigt varför jag fick ”MVP”. Jag tycker att vi var mer ett samspelat lag och det var därför vi kom långt. Att jag sedan fick priset ser jag som en bonus och det kändes som ett kvitto på att jag gjorde något rätt.

Hur tänker du kring att man tagit bort individuella priser i TV-pucken?
– Personligen tycker jag att det är lite fjantigt. Allvarligt, Sverige börjar gå lite åt det hållet. Man måste kunna tävla om sådana saker också. 
– Det är inte det man är där för utan man tävlar för laget, men det är kul att kunna få utmärkelser och visa att du själv har gjort något bra. Jag tycker det är dåligt att man tagit bort det. 

Foto: Bildbyrån. Simon Forsmark i Örebro.

Simon Forsmark växte upp i Kumla. Inför säsongen 2017/18 tog han steget över till Örebro. Väl där gick allt fort. En säsong senare blev det alltså landslagsspel och säsongen 2020/21 debuterade han i A-laget. 
– Det kändes väldigt bra hela tiden. Min brorsa (Filip Forsmark) var redan i Örebro. Han hade kommit dit två år innan mig. Jag klev egentligen direkt upp till honom i J18. Det blev knappt något U16, utan det blev att jag åkte lite upp och ner. Att jag fick spela med honom från start var en trygghet. 
– Sedan kom det andra killar utifrån som jag trivts väldigt bra med. Allt gick väldigt fort, men jag omvandlade det till något positivt. 

Säsongen 2021/22 tycktes Simon Forsmark etablera sig i SHL, men förra säsongen fick han sparsamt med speltid i A-laget. 
– Jag tycker att jag tog kliv säsongen 2021/22 och insåg vad jag behövde göra för att bli bättre. Det flöt på bra, jag fick självförtroende och kom in i grejerna bra. När man är inne i det stimmet kör man bara på och det känns bra.

Skar sig i Örebro: “Fick inte riktigt chansen”

Men…
– Svårt att säga vad som hände sedan. Jag vet inte riktigt, men det tog stopp någonstans där. 

Var det mentalt?
– Både och. Jag har jobbat mycket med det mentala. Man måste hela tiden fortsätta pusha, men det tog stopp. Kanske att jag kände mig för självsäker och sedan kom det, som sagt var, killar under ifrån och knackade på. 
– Jag var kanske lite för avslappnad. Sedan tycker jag själv att jag inte riktigt fick chansen, men det är coacherna som tar ut laget och bestämmer. 

Foto: Bildbyrån. Simon Forsmark i en J-landskamp.

Stefan Nyman hade hand om coachningen av backarna i Örebro och Simon Forsmark upplevde att de båda hade en bra dialog. 
– Det har fungerat bra på träningarna och jag fick väldigt mycket hjälp där. Han är en väldigt detaljerad tränare så man får verkligen veta vad man gör fel, men också vad man gör bra. 
– Det har varit positivt eftersom jag fått redan på bitarna jag behövt utveckla. Jag tycker det har fungerat bra.

Därför blev det Timrå: “Ville ha hit mig”

Under senaste säsongen lånades Simon Forsmark ut till både AIK och Timrå. Inför säsongen 2023/24 såg Timrå till att säkra upp 19-åringen för två säsonger. 
– Jag kände att jag behövde flytta på mig och pratade med min agent. Först pratade vi om en utlåning, men sedan pratade han med Örebro. Då tycke Örebro att det var okej om jag ville gå och att det inte fanns något mer att satsa på hos mig. 
– Agenten pratade med Kimmo (Kapanen). Dom hade en bra dialog samtidigt som Timrå ville ha hit mig, vilket jag tyckte kändes väldigt bra. 

Foto: Bildbyrån. Simon Forsmark (till höger) i Timrå.

Hur har första tiden i Timrå varit?
– Fantastisk. Jag har kommit in väldigt bra i laget och alla har tagit hand om mig väldigt bra. Dessutom trivs jag med staden Sundsvall. Tränarna och laget känns också väldigt bra. 
– Det är en speciell känsla kring klubben och jag upplever att det är en väldig harmoni kring laget. Alla är där för att dom tycker det är kul och älskar det dom gör. Precis som det ska vara. 

Har du upplevt att det under träningsmatcherna har börjat lossna lite för dig igen?
– Ja, det tycker jag. Jag har fått det självförtroende jag själv vill ha. Också fått förtroendet från tränarna som låter mig spela. Det känns bra och jag har utvecklats, vilket är positivt, avslutar Simon Forsmark


TV: "Ingen anledning att göra några större förändringar"

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
tisdag 07 maj
01:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM
lördag 11 maj
12:20 Frankrike - Kazakstan VM
12:20 Storbritannien - Kanada VM
16:20 Poland - Lettland VM
16:20 Österrike - Danmark VM
20:20 USA - Tyskland VM
20:20 Norge - Tjeckien VM