William Eklund.
Foto: Simon Eld & Bildbyrån (Montage)
Intervju

William Eklund om att slå sig in i NHL: "Det är min plats"

ANNONS

En skada i mars satte stopp för vad som såg ut att bli ett stort genombrott. 
Nu laddar William Eklund om hemma i Sverige för att göra platsen i NHL till sin egen. 
– Det ska bli sjukt kul att köra riktiga matcher igen, säger 20-åringen. 

TUMBA (HOCKEYSVERIGE.SE)

Det blir ett tråkigt avslut på säsongen för William Eklund

Mot slutet av mars var olyckan framme och kort därefter låg den 20-årige talangen på operationsbordet för att lösa en axelskada. Därefter har det endast handlat om rehabilitering. 

– Jag har haft lite problem med just den axeln så jag visste att det någon gång skulle komma, men att det kom så olyckligt… Det blev som det blev och tyvärr var jag tvungen att operera, säger William Eklund till hockesverige.se under sitt besök på idrottslägret Sports Heart i Tumba. 

Förhoppningarna från San Jose Sharks var att “Lill-Fimpen” skulle vara återställd till träningslägrets start i september. Nu kommer han själv med positiva besked om sin återhämtning. 

– Rehaben har gått enligt plan, eller till och med snabbare än plan. Jag känner mig i riktigt bra form. Jag har varit fullt på is nu i augusti och kommer köra på fram till campen.

Kommer du vara helt återställd till träningslägret? 
– Ja, då är jag helt återställd, det känner jag nu. Sen kommer det såklart vara upp till dem att säga om det är helt eller inte. Nu tycker jag det känns bra och att jag vill köra. 

Hyllades stort - sen kom skadan: “Kommer nog gynna mig i längden”

Skadan kom i ett olyckligt skede för den Djurgårdsfostrade forwarden som inte långt innan fått massvis med fina lovord för sitt imponerande spel på den största scenen, NHL. 

– Ända sedan jag såg honom för första gången har jag tänkt: “Den här killen är speciell”. Sättet han ser isen, hur han rör sig. Han är som en liten vatteninsekt därute, sa den dåvarande lagkamraten James Reimer till NHL.com efter att Eklund skickat in sitt andra NHL-mål och därmed även. nätat för andra matchen i följd.

William Eklunds straff mot Seattle Kraken. Foto: Bildbyrån.

Eklund skickades därefter ändå ner i AHL till San Jose Barracuda och åkte kort därefter på skadan. 

– Jag tycker att det gick bra när jag var uppe i NHL. Jag tycker att jag förtjänade att vara kvar längre än vad jag var, men jag är tacksam för den tiden jag hade i AHL också.

Suget för att komma tillbaka är därmed väldigt stort. 

– Det har blivit mycket större nu jag har varit borta i tre, fyra månader från is. Det blir en helt annan grej att komma tillbaka. Det ska bli sjukt kul att köra riktiga matcher igen.

Skadan var den första ordentliga och det hela har varit tufft. Eklund väljer däremot att se det positiva i det hela.

– Det har självklart varit tufft, men det har varit skönt att köra rehab i sommar istället för att se alla på isen hela tiden, det är nog värre. Jag har haft en bra rehabtid och hoppas komma tillbaka ännu starkare. Det kommer nog gynna mig i längden. 

"Jag kommer gå in med den mentaliteten i campen"

Totalt sett blev 2022/23 en framgångshistoria för Eklund. Efter ett år med endast en fullträff i Djurgården hittade han sitt målskytte och presterade både i AHL och NHL. Totalen landade till slut på 41 poäng på 54 matcher i AHL och tre på åtta med San Jose Sharks.

– Jag hade velat vara ännu mer i NHL såklart, men jag tycker att jag hade ett bra år i AHL. Det är en helt annan liga att komma in i och försöka göra det så bra som möjligt. Jag tycker att jag gjorde det bra där och även när jag fick chansen i NHL.

Nu är målet tydligt inför kommande säsong. 

– I år är målet självklart att ta en plats i NHL. Jag kommer gå in med den mentaliteten i campen. Jag tre år kvar på mitt kontrakt och vill ta en plats så fort som möjligt.

Känner du att du tagit de steg du behöver för att ta en plats i NHL? 
– Det tycker jag att jag har gjort, men jag tycker också att det finns grejer jag kan förbättra. Jag vill vara en bidragande faktor offensivt i ett NHL-lag och då måste man vara bra varje kväll. Det är det jag vill vara och det är det jag tar med mig från de åtta matcherna förra säsongen och de nio från året innan det. 

Vad behöver du förbättra? 
– Mitt skott kan bli väldigt mycket bättre. Det är en faktor som jag kommer behöva för att göra mycket mål där borta. Det är en del av det jag kommer jobba mycket på. 

William Eklund mot Minnesota i mars. Foto: Bildbyrån.

Vill utnyttja öppningarna: “Det är min plats"

Som Eklund är inne på återstår det nu tre år på hans avtal med San Jose Sharks. Detta då han inte kommit upp i tio NHL-matcher under någon av sina två föregående säsonger. 

Det som även talar för att vi kan få se ett ordentligt genombrott under 2023/24 är dessutom att Sharks står inför en stor "rebuild" och har många luckor tillgängliga, vilket är något som Eklund självklart vill utnyttja. 

– Sharks är i en situation där det finns många öppningar nu. Det finns många unga hungriga som vill ta chansen. Man tävlar ju mot alla andra, men självklart kommer jag vilja ha den platsen. Jag ser det bara som en rolig utmaning för oss alla. 

Känner du en större press på dig att lyckas i och med det? 
– Jag sätter alltid press på mig själv och ibland är det bra, ibland är det dåligt. Det är min plats, det är så jag kommer tänka. Jag kommer göra allt för att ta den. Det ska bli kul att komma över och köra igen. 

Var hoppas du att du är när säsongen är över? 
– Då hoppas jag att jag har spelat 82 matcher plus slutspel, avslutar William Eklund.


TV: Eklunds kyliga straff – målvakten hänger inte med

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 29 april
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games