Niklas Lundström.
Foto: Bildbyrån (Montage)
Intervju

Niklas Lundströms ovissa framtid: "Valt det själv"

ANNONS

En efterlängtad återkomst i AIK slutade inte riktigt som önskat för Niklas Lundström. 
Nu står burväktaren fortfarande utan kontrakt och inför en oviss framtid.
– Det är fortfarande mitt huvudmål att spela i Stockholm, men jag inser att det är svårt, säger 30-åringen till hockeysverige.se.

När AIK, efter åtta år plockade hem Niklas Lundström var glädjen stor. Klubben hade fått hem en “AIK:are”, som dåvarande sportchefen Christoffer Malm utryckte sig och efter en fin start var förhoppningarna stora inför 2022/23.

Ett och ett halvt år senare står 30-åringen utan kontrakt efter att klubben bestämt sig för att byta ut hela målvaktssidan.

– Det är klart det är tråkigt. Jag har spelat där väldigt många år under min karriär. Vi är bosatta i Stockholm och har vår bas ute på Värmdö, så det hade ju underlättat att få vara kvar. Det har varit jätteskönt att vara i Stockholm ett och ett halvt år. Det har känts lite mer som ett vanligt liv än jag har haft innan, säger Lundström när hockeysverige.se nu når honom.

Avskedsbeskedet kom mot slutet av april, men det hela var inte helt smärtfritt. 

– På något sätt kände jag mig väl på mig det, hur det kunde bli. Jag ansåg att jag hade kontrakt. Det blev väl en okej lösning, men det var väl det som drog ut på tiden, hur vi skulle lösa det med året som var kvar.

Sitter lugnt i båten: “Valt själv att inte skriva på”

Det hela har delvis bidragit till att Niklas Lundström nu hamnat i en situation där han nu när vi går in i augusti fortfarande sitter utan kontrakt till säsongen 2023/24. 

– Ingenting är klart. Det är väl mest för att det inte har funnits något som är tillräckligt intressant än, menar Värmdö-fostrade målvakten som väljer att se det positiva i det hela.

– Hela grejen med AIK drog ut på tiden och sen har jag bytt agent, så det har varit lite allt möjligt. Men jag väljer att se det positiva, hade jag inte bytt agentfirma nu, så hade jag inte träffat den här fystränaren och inte varit i den här formen. Det har känts riktigt bra. Jag känner mig stark och fräsch. 

Niklas Lundström. Foto: Bildbyrån.

Sedan flytten från AIK 2014 har Lundström hunnit med spel i  USA, Danmark, Tjeckien, Björklöven, Vita Hästen, Linköping och Österrike. Det hela har gett honom erfarenhet som han nu menar gör att han ändå sitter lugnt i båten - trots att de flesta målvaktssidorna redan har spikats. 

– Just nu är väl de flesta lag fyllda, så det blir väl någon gång efter augusti antar jag. Det känns inte som att folk har panik i augusti. Sen är jag väl inte heller den enda målvakten i den här sitsen. Jag läste att "JG" (Johan Gustafsson) inte har sajnat något till exempel. Jag har varit med om det här förr så har jag faktiskt ingen panik. Jag vet att det kommer lösa sig någon gång. 
– Det är klart att man vill ha ett jobb, men samtidigt har jag valt det själv att inte skriva på de erbjudanden jag fått. Jag sitter ganska lugnt. Första gången det här hände var det jobbigare. Då hade jag mer panik och ringde agenten varje dag. Nu vet jag att det löser sig till slut. Det är ingen idé att stressa.

“Det är fortfarande mitt huvudmål”

I nuläget väljer han att hålla öppet för de flesta alternativ.

– Det är fortfarande mitt huvudmål att spela i Stockholm, men jag inser att det är svårt. Jag är öppen för det mesta, men jag vill fortfarande spela på en bra nivå. Sen vad det blir, det får vi se. Det kan bli både Sverige och Europa. Det är så lätt att ta sig hem från många ställen i Europa. När jag var i Tjeckien hade jag cirka fyra, fem timmar hem, dörr till dörr. Så det är inte så stor skillnad från. 

Den gångna säsongen i sig var tuff för Lundströms AIK och under säsonger var det dessutom inte helt ovanligt att han och målvaktskollegan, Claes Endre fick ta emot en del kritik för sitt spel.

På 32 grundseriematcher landade han till slut på 90 i räddningsprocent, men menar själv att statistiken inte riktigt stämmer. 

– Jag tycker jag hade en helt okej säsong. Statistiken stämmer inte helt. Christopher Heino Lindberg (AIK:s målvaktstränare) och jag satt och räknade via video och då har jag ändå en okej säsong på över 91 i räddningsprocent, om man skulle få allt det man räddar. Det är en okej, slash bra säsong. Det är klart att jag hade velat spela på en bättre nivå oftare, det vill man alltid, men det är en okej säsong tycker jag. 
– Både jag och laget hade toppar, men också några dalar. Båda parter hade behövt en jämnare nivå och kanske behövt vinna några matcher när vi inte spelade på topp, avslutar Lundström.


 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 03 maj
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games