Rasmus Asplund, Lias Andersson och Jesper Boqvist.
Foto: Bildbyrån
NHL

Sju svenskar släpps av sina NHL-klubbar – erbjuds inte kontrakt

ANNONS

I natt var det deadline för NHL-klubbar att ge kvalificerade bud till restricted free agents. 
Sju svenskar fick då inte något kvalificerat bud och de släpps därmed av sina klubbar för att bli unrestricted free agents under lördagskvällen. 

Under natten mellan fredag och lördag var det deadline för NHL-klubbarna att ge kvalificerade bud till sina restricted free agents. Spelare som inte erbjuds något kontrakt får lämna den klubben och bli unrestricted free agents under lördagskvällen vilket innebär att de kan förhandla med alla 31 andra NHL-klubbar. 

Efter nattens deadline står det nu klart att sju svenskar inte fick något kvalificerat bud och därmed kommer att bli klubblösa på marknaden under kvällen. 

Svenskarna som ej fick något kvalificerat bud är: Lias Andersson (Los Angeles Kings), Rasmus Asplund (Nashville Predators), Jesper Boqvist (New Jersey Devils), Gabriel Carlsson (Washington Capitals), Arvid Holm (Winnipeg Jets), Gustav Lindström (Detroit Red Wings) och Kevin Stenlund (Winnipeg Jets).

Blev precis Calder Cup-mästare – får lämna

  • Lias Andersson gjorde succé i AHL den här säsongen med 31 mål och 59 poäng på 57 matcher men fick endast spela i en NHL-match. Sedan flytten till Los Angeles Kings har 24-åringen gjort 44 NHL-matcher för klubben. Totalt har han gjort 110 NHL-matcher i sin karriär.
  • Rasmus Asplund trejdades till Nashville Predators i våras men gick poänglös från alla 19 matcher i klubben. Tidigare har värmlänningen också spelat 164 NHL-matcher för Buffalo Sabres.
  • Jesper Boqvist har varit ordinarie i New Jersey Devils de två senaste säsongerna och i år blev det 21 poäng på 70 matcher för Boqvist som säsongen dessförinnan gjorde 25 poäng på 56 matcher. Totalt har han spelat 189 NHL-matcher för Devils i sin karriär.
  • Gabriel Carlsson blev nyligen Calder Cup-mästare med Hershey Bears i AHL men fick bara göra sex NHL-matcher med Washington Capitals under säsongen. Tidigare har Örebroprodukten även spelat för Columbus Blue Jackets och totalt har han spelat 81 NHL-matcher.
  • Arvid Holm kom till Winnipeg Jets organisation från Färjestad 2021 men målvakten har inte fått göra en enda NHL-match för Jets. I stället har det blivit 59 matcher i AHL på två säsonger. Den senaste säsongen hade han 91,1 i räddningsprocent och 2,67 GAA på 35 matcher.
  • Gustav Lindström tog en ordinarie plats i Detroit Red Wings förra året men den här säsongen blev det bara 36 matcher i NHL för Lindström. Totalt blev det 128 NHL-matcher i Detroit för backen.
  • Kevin Stenlund spelade 54 NHL-matcher för Winnipeg Jets den här säsongen och gjorde nio poäng. Tidigare har den förre HV71-spelaren också spelat NHL-hockey i Columbus Blue Jackets. I sin karriär har Stenlund spelat 125 matcher i världens bästa hockeyliga.

Sex svenskar får kvalificerade bud

De sju svenskarna kommer kliva ut på marknaden under lördagskvällen där de är fria att inleda förhandlingar men andra NHL-klubbar. 

Samtidigt står det klart att ett antal svenska spelare får kvalificerade bud och förblir restricted free agents i väntan på att skriva nya kontrakt med sin klubb. 

Svenskarna som får kvalificerade bud: Tobias Björnfot (Los Angeles Kings), Samuel Fagemo (Los Angeles Kings), Filip Gustavsson (Minnesota Wild), Nils Höglander (Vancouver Canucks), Linus Weissbach (Buffalo Sabres), Fabian Zetterlund (San Jose Sharks).


TV: Noah Dower Nilsson draftad av Detroit Red Wings

Den här artikeln handlar om: