PHF köps upp av PWHPA.
Foto: Bildbyrån (Montage)
Damhockey

Uppgifter: PHF blir uppköpt av PWHPA – ny damliga startas till vintern

ANNONS

Den nordamerikanska damhockeyn står inför stora förändringar. 
Proffsligan PHF köps nämligen upp och alla spelarnas kontrakt rivs med målet att starta en ny liga tillsammans med PWHPA till vintern. 

Nyheten kom som en chock för alla inom den nordamerikanska damishockeyn under natten mellan torsdag och fredag. 

Enligt flera uppgifter, bland annat från Sportsnets Jeff Marek samt The Athletic och The Associated Press, har den professionella damligan PHF (Premier Hockey Federation) blivit uppköpt. Ligan har köpts av Mark Walter Group och Billie Jean King Enterprises som båda finansierar förbundet PWHPA (Professional Women's Hockey Players' Association).

Spelarna inom både PHF och PWHPA ska ha fått beskedet på privata möten under torsdagsnatten. Detta innebär att den nordamerikanska damhockeyn förenas på ett och samma ställe efter att tidigare ha varit splittrad.

Färre lag – flera spelare kan förlora sina jobb

Enligt rapporterna förväntas nu ligan PHF att läggas ner vilket innebär att alla spelarkontrakt som var skrivna inför nästa säsong kommer att rivas. Bland annat svenskor som Emma Söderberg, Lovisa Berndtsson och Ronja Mogren får därmed sina kontrakt upprivna. 

Efter en uppgörelse ska spelarna dock ha rätt till att få en del av pengarna som de skulle ha tjänat på sina kontrakt. För en del spelare blir det dock en tuff ekonomisk smäll då det fanns stjärnspelare som hade skrivit kontrakt värda mer än 150 000 dollar (cirka 1,6 miljoner kronor) i två år framöver, pengar de nu går miste om. Alla nya kontrakt som ska skrivas måste därmed omförhandlas. 

Tanken är nu att PWHPA ska starta en ny och egen liga där även spelare från PHF ska kunna ingå. Den nya ligan skulle då bli ensam i Nordamerika om att ha professionella damhockeyspelare. Enligt planen ska den nya ligan starta till januari men det är ännu oklart under vilka former. 

Enligt uppgifter är tanken att den nya ligan ska innehålla sex lag. Tidigare fanns det totalt elva professionella lag (sju i PHF och fyra i PWHPA) för damhockeyspelare i Nordamerika men nu ska den siffran dras ner till sex lag. Det medför sig att ett stort antal spelare kommer bli utan jobb. Enligt PWHPA:s målsättning ska den nya ligan innehålla de bästa spelarna i världen som får spela mot varandra.

Damkronornas stjärnmålvakt Emma Söderberg är en av spelarna som drabbas när PHF försvinner. Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån

Nya ligan har en annan vision än PHF

PWHPA har förhandlat om ett kollektivavtal (likt hur det ser ut i NHL mellan NHL och spelarfacket NHLPA) och avtalet behöver nu godkännas av medlemmarna innan arbetet med den nya ligan kan gå framåt. 

Om avtalet godkänns ska det enligt uppgifter gälla till 2031 och ha krav på en minimilön på 35 000 dollar (drygt 380 000 kronor) per säsong för varje spelare. 

Ligan PHF har velat satsa på att ta kliv för professionaliteten för damhockeyn och till nästa säsong skulle lönetaket dubblas till 1,5 miljoner dollar per lag i en satsning för att fler damhockeyspelare skulle kunna leva fullt ut på hockeyn och tjäna en bra lön. PWHPA har dock en annan vision för en professionell damliga med aktiemajoritet, en hållbar ekonomisk modell samt rättvisa löner för spelarna. 

PHF har funnits sedan 2015 då det hette NWHL (National Women’s Hockey League) och skulle gå in i sin nionde säsong till hösten. 2019 lades proffsligan Canadian Women’s Hockey League ner och då bilades i stället PWHPA med visionen om att bygga en hållbar liga som ska vara framgångsrik över längre tid. 

I nuläget har PWHPA cirka 100 medlemmar och flera av dem innefattar världens bästa damhockeyspelare. Bland annat är nästan hela det kanadensiska landslaget, inklusive stjärnor som Marie-Philip Poulin och Sarah Nurse, med i PWHPA. Även ungefär halva det amerikanska landslaget, med stjärnspelare som Hilary Knight och Kendall Coyne Schofield, är medlemmar i PWHPA. 

Än har inte uppköpet bekräftats av någon av parterna och planerna för en eventuell ny liga är inte heller klarlagda.


TV: Alla svenskar som draftades i första rundan

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 03 maj
01:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 04 maj
04:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM