PHF köps upp av PWHPA.
Foto: Bildbyrån (Montage)
Damhockey

Uppgifter: PHF blir uppköpt av PWHPA – ny damliga startas till vintern

ANNONS

Den nordamerikanska damhockeyn står inför stora förändringar. 
Proffsligan PHF köps nämligen upp och alla spelarnas kontrakt rivs med målet att starta en ny liga tillsammans med PWHPA till vintern. 

Nyheten kom som en chock för alla inom den nordamerikanska damishockeyn under natten mellan torsdag och fredag. 

Enligt flera uppgifter, bland annat från Sportsnets Jeff Marek samt The Athletic och The Associated Press, har den professionella damligan PHF (Premier Hockey Federation) blivit uppköpt. Ligan har köpts av Mark Walter Group och Billie Jean King Enterprises som båda finansierar förbundet PWHPA (Professional Women's Hockey Players' Association).

Spelarna inom både PHF och PWHPA ska ha fått beskedet på privata möten under torsdagsnatten. Detta innebär att den nordamerikanska damhockeyn förenas på ett och samma ställe efter att tidigare ha varit splittrad.

Färre lag – flera spelare kan förlora sina jobb

Enligt rapporterna förväntas nu ligan PHF att läggas ner vilket innebär att alla spelarkontrakt som var skrivna inför nästa säsong kommer att rivas. Bland annat svenskor som Emma Söderberg, Lovisa Berndtsson och Ronja Mogren får därmed sina kontrakt upprivna. 

Efter en uppgörelse ska spelarna dock ha rätt till att få en del av pengarna som de skulle ha tjänat på sina kontrakt. För en del spelare blir det dock en tuff ekonomisk smäll då det fanns stjärnspelare som hade skrivit kontrakt värda mer än 150 000 dollar (cirka 1,6 miljoner kronor) i två år framöver, pengar de nu går miste om. Alla nya kontrakt som ska skrivas måste därmed omförhandlas. 

Tanken är nu att PWHPA ska starta en ny och egen liga där även spelare från PHF ska kunna ingå. Den nya ligan skulle då bli ensam i Nordamerika om att ha professionella damhockeyspelare. Enligt planen ska den nya ligan starta till januari men det är ännu oklart under vilka former. 

Enligt uppgifter är tanken att den nya ligan ska innehålla sex lag. Tidigare fanns det totalt elva professionella lag (sju i PHF och fyra i PWHPA) för damhockeyspelare i Nordamerika men nu ska den siffran dras ner till sex lag. Det medför sig att ett stort antal spelare kommer bli utan jobb. Enligt PWHPA:s målsättning ska den nya ligan innehålla de bästa spelarna i världen som får spela mot varandra.

Damkronornas stjärnmålvakt Emma Söderberg är en av spelarna som drabbas när PHF försvinner. Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån

Nya ligan har en annan vision än PHF

PWHPA har förhandlat om ett kollektivavtal (likt hur det ser ut i NHL mellan NHL och spelarfacket NHLPA) och avtalet behöver nu godkännas av medlemmarna innan arbetet med den nya ligan kan gå framåt. 

Om avtalet godkänns ska det enligt uppgifter gälla till 2031 och ha krav på en minimilön på 35 000 dollar (drygt 380 000 kronor) per säsong för varje spelare. 

Ligan PHF har velat satsa på att ta kliv för professionaliteten för damhockeyn och till nästa säsong skulle lönetaket dubblas till 1,5 miljoner dollar per lag i en satsning för att fler damhockeyspelare skulle kunna leva fullt ut på hockeyn och tjäna en bra lön. PWHPA har dock en annan vision för en professionell damliga med aktiemajoritet, en hållbar ekonomisk modell samt rättvisa löner för spelarna. 

PHF har funnits sedan 2015 då det hette NWHL (National Women’s Hockey League) och skulle gå in i sin nionde säsong till hösten. 2019 lades proffsligan Canadian Women’s Hockey League ner och då bilades i stället PWHPA med visionen om att bygga en hållbar liga som ska vara framgångsrik över längre tid. 

I nuläget har PWHPA cirka 100 medlemmar och flera av dem innefattar världens bästa damhockeyspelare. Bland annat är nästan hela det kanadensiska landslaget, inklusive stjärnor som Marie-Philip Poulin och Sarah Nurse, med i PWHPA. Även ungefär halva det amerikanska landslaget, med stjärnspelare som Hilary Knight och Kendall Coyne Schofield, är medlemmar i PWHPA. 

Än har inte uppköpet bekräftats av någon av parterna och planerna för en eventuell ny liga är inte heller klarlagda.


TV: Alla svenskar som draftades i första rundan

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 15 april
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan