STANLEY CUP-FINALEN
Se Adin Hills räddning i videospelaren ovan.
Video: Viaplay
NHL

TV: Adin Hill hyllas efter jätteräddningen: “Har varit fantastisk hela slutspelet”

ANNONS

Adin Hill har kommit lite från ingenstans till att göra slutspelssuccé för Vegas Golden Knights.
I nattens första finalmatch klev han fram igen med en otrolig räddning som påminner om Braden Holtbys sjuka räddning i Stanley Cup-finalen 2018. 
– Det är en helt otrolig räddning eller hur? Det är en “game-changer” för oss, säger Vegascoachen Bruce Cassidy. 

Adin Hill har varit fjärdevalet för Vegas Golden Knights under den här säsongen men på grund av skador och andra tillfälligheter har doldismålvakten fått chansen mer och mer – och tagit den. 

Det har lett till att Hill har tagit förstaspaden och gjort slutspelssuccé i Vegas jakt på sin första Stanley Cup-triumf. Han hade aldrig tidigare spelat en enda match i Stanley Cup-slutspelet under sin karriär innan han blev inslängd mellan stolparna i serien mot Edmonton Oilers. Efter det har han 93,8 i räddningsprocent samt 2,06 GAA på tolv matcher. 

I nattens första Stanley Cup-final mellan Vegas Golden Knights och Florida Panthers klev Adin Hill fram igen och stod för en otrolig räddning i början av andra perioden.

Florida kom i en spelvändning och storstjärnan Matthew Tkachuk spelade då över pucken till Nick Cousins som hade ett vidöppet mål. Hill slängde då fram sin klubba och sträckte den så långt som möjligt för att rädda. Då lyckades han rädda då Cousins skott går på Hills klubblad och ut. 

– Jag sträckte bara ut min klubba och lyckades få stopp på pucken. Det kändes väldigt bra, säger Hill själv efteråt och menar att det nog var hans bästa räddning i karriären: 
– Jag har nog aldrig gjort en viktigare räddning med tanke på att det är final nu. Men jag har ju gjort andra häftiga räddningar också. 

“Den räddningen blev vändningen för oss”

Ställningen var 1-1 när Adin Hill gjorde den räddningen och Vegas tog senare ledningen med 2-1 och kunde vinna den första finalmatchen med 5-2. Adin Hill räddade 33 av 35 skott och efteråt menar lagkamraterna att räddningen i början av andra perioden blev avgörande. 

– Det var helt klart något som gjorde att momentumet skiftade till vår fördel. Alla på bänken fick mycket energi av det. Det blev lite av en ögonöppnare också. Vi kanske inte spelade så bra i början av perioden där men den räddningen blev vändningen för oss och fick oss att lyfta vårt spel, säger Vegaskaptenen Mark Stone.

Även coachen Bruce Cassidy var full av beröm för Hill och hans räddning. 

– Det är en helt otrolig räddning eller hur? Det är en “game-changer” för vi vänder på spelet och gör mål senare i perioden. Man behöver få de räddningarna i viktiga moment, säger Cassidy och fortsätter: 
– Jag är först att erkänna att vi inte hade vår bästa match framför honom men till slut hittade vi rytmen och gjorde målen. Men det var en viktig räddning och alla killarna blev taggade av det. 

Jämförs med en annan superräddning: “Exakt samma sätt”

Direkt efter räddningen började det dras paralleller till en annan otrolig finalräddning – men då stod Vegas Golden Knights på andra sidan. I Stanley Cup-finalen 2018 gjorde Braden Holtby en liknande räddning med klubban i ett avgörande läge vilket senare ledde till att Washington Capitals vann Stanley Cup och Vegas stod då som förlorare. 

– Holtby hade en otrolig serie då. Han var en stor anledning till att Capitals kunde gå hela vägen då, säger Hill. 

Jonathan Marchessault är en av få spelare som har varit på isen vid båda räddningarna och han hyllade Adin Hill stort efter matchen. 

– Jag såg det på exakt samma sätt, det är en räddning som ändrar matchbilden. Adin har varit helt fantastisk ända sedan sin slutspelsdebut. Han ger aldrig upp och jobbar hårt för varje puck. Han har samma mentalitet som hela laget, säger Marchessault. 

Adin Hill fick alltså iklä sig hjälterollen i den första finalen. Finalmatchen nummer två spelas natten mellan måndag och tisdag svensk tid och det återstår att se om Hill kommer spela en avgörande roll även då. 


TV: Se höjdpunkter från den första finalmatchen

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch