Valerij Nitjusjkin.
Foto: Sergei Belski-USA TODAY Sports
NHL

Ingen utredning kring Valerij Nitjusjkin: “Vi vet exakt vad som hände”

ANNONS

Colorado Avalanches ryske forward Valerij Nitjusjkin hamnade i blåsväder i våras då en kraftigt berusad kvinna hittats på hans hotellrum i Seattle mitt under slutspelsserien.
Nitjuskjin var borta från laget resterande del av säsongen men NHL meddelar nu att ingen ligautredning kring stjärnan pågår och att han är fri att spela för Colorado nästa säsong. 
– Vi vet exakt vad som hände, säger NHL:s vice kommissionär Bill Daly. 

Det har gått lite mer än en månad sedan som Valerij Nitjusjkin försvann från Colorado Avalanches laguppställning mitt under pågående slutspelsserie mot Seattle Kraken och sedan inte spelade mer när de regerande mästarna blev utslagna av skrällgänget Seattle. 

I slutet av april uppenbarade sig förklaringen då Denver Post kom över en polisrapport som beskrev hur en kraftigt berusad kvinna hittades i Nitjusjkins hotellrum i Seattle inför den tredje matchen i slutspelsserien. Kvinnan var så pass illa åtgången att en av Avalanches lagläkare ansåg att hon behövde läkarvård. En ambulans tillkallades därför till hotellet. 

Kvinnan, som uppgavs vara 28 år gammal be, ska harättat för polisen att hon kommer från Ryssland och är född i Ukraina. Hon ska ha sagt "att hon aldrig borde ha kommit till USA och att någon kille tog hennes pass och att han var en dålig person". Hon fördes till sjukhus efter att det fastställts att hon var för berusad för att ta hand om sig själv.

NHL utreder inte Nitjusjkin: “Har hanterats på ett lämpligt sätt”

Efter detta spelade alltså Nitjusjkin inte mer för Colorado under resterande del av slutspelet och enligt klubbens kommunikation var han inte tillgänglig av “personliga skäl”. Forwarden ska även ha rest hem till Ryssland strax efter incidenten. 

Det inleddes aldrig någon polisutredning kring ifall något olagligt skett och Kvinnan upprätte inte någon anmälan mot Nitjusjkin eller någon annan, enligt den polisrapport som Denver Post hänvisade till.

Colorado har valt att inte kommentera händelsen men nu uttalar sig NHL för första gången. I samband med att NHL-bossarna höll i en presskonferens inför att Stanley Cup-finalen börjar så fick de en fråga kring om det pågår någon ligautredning kring Valerij Nitjusjkin.

– Det är ingen utredning som pågår just nu. Vi vet exakt vad som hände. Detta har hanterats på ett lämpligt sätt på klubbnivån och enligt mig också på liganivå. Han är tillgänglig för att spela i ligan nästa säsong, säger vice kommissionären Bill Daly som svar på frågan.

Kan spela för Colorado nästa säsong: “En viktig del av laget”

Det innebär att Nitjusjkin kan återvända till Colorado för spel nästa säsong. Det är dock oklart om han kommer spela för “Avs”. Officiellt saknas han fortfarande på grund av “personliga skäl” och det är oklart hur länge han är borta från klubben. 

– Jag kan inte kommentera någonting kring Val, förutom att han har varit en väldigt viktig del av vårt lag. Vi hoppas också att han kommer att vara en viktig del av laget i framtiden också, sade Colorados general manager Chris MacFarland i början av maj efter att Colorados säsong tagit slut. 

Valerij Nitjusjkin fick sitt stora NHL-genombrott under förra säsongen. Han stod för 52 poäng på 62 matcher i grundserien och följde upp det med nio mål och 16 poäng på 20 matcher under vägen mot Stanley Cup-titeln. Det gjorde att Avalanche valde att förlänga hans kontrakt med åtta år till ett värde av 49 miljoner dollar.

Den här säsongen svarade han för 47 poäng på 53 matcher i grundserien. Han gjorde ett mål på sina två matcher i slutspelet innan han försvann ur laguppställningen.


TV: Adin Hills galna räddning

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL