HOCKEY-VM 2023
Nu ställs Sverige mot sitt tuffaste motstånd hittills - USA.
Foto: Bildbyrån
Hockey-VM 2023

HOCKEY-VM: Nu väntar gruppfinal för Tre Kronor: “Ska bli en rolig match”

ANNONS

Både USA och Sverige har sex raka segrar och nu möts dem i en gruppfinal för att avgöra vilka som blir gruppetta. 
Men vinnaren riskerar också att få möta Lettland och tvingas spela kvartsfinal i Riga – men det är ingenting som Tre Kronor tänker på inför dagens match. 
– Vi går inte ut för att placera oss på något speciellt sätt eller har någon sådan taktik utan vi vill vinna, säger Lucas Raymond.

TAMMERFORS (HOCKEYSVERIGE.SE)

Tre Kronor har varit nästintill perfekta så här långt under Hockey-VM med sex vinster på sex matcher och 17 poäng insamlade av 18 möjliga. 

De har redan säkrat kvartsfinal och kan som sämst komma tvåa i grupp A. Under tisdagen väntar då en avgörande gruppfinal där Sverige och USA möts för att avgöra vilka som vinner gruppen och får ‘enklast’ motstånd i kvartsfinalen. 

USA har VM:s bästa offensiv så här långt med 30 gjorda mål på sex matcher medan Sverige har VM:s bästa försvar med blott tre insläppta mål.

Enligt Sam Hallam är matchen mot USA den största utmaningen för Tre Kronor hittills i VM. 

– Det kommer krävas att vi tar upp vårt försvarsspel ett snäpp till högsta nivå över hela isen. Vi måste försöka få stopp på deras fart och skicklighet. På samma sätt åt andra hållet behöver vårt pucktempo och spelbarhet vara bra från start. Jag har knappt sett USA ställa upp och backa hem i mittzon en enda gång här utan de går mot puck och sätter tryck. Om vi kan göra det bra så kanske det är något som vi kan vända till vår fördel också, säger Hallam inför eftermiddagens match. 

Det är en bra känsla i Tre Kronor inför gruppfinalen. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

“Spelar annorlunda jämfört med lagen vi mött tidigare”

Lucas Raymond är en av Tre Kronors främsta spelare och han ser fram emot gruppfinalen. 

– Det blir kul, de har ett bra lag med många unga spelare. Jag känner coachen bra också från Detroit (Derek Lalonde, ass. tränare USA) och det är ett välcoachat lag. Det ska bli kul, de spelar på ett annorlunda sätt jämfört med lagen vi mött tidigare. Jag ser fram emot det och det ska bli en rolig match. 

Vad kommer krävas av er om ni ska vinna mot USA?
– Vi måste spela som i vår tredje period här mot Danmark. När vi spelar med fart, kuggar i varandra i vår forecheck och kommer ut snabbt ur egen zon så spelar vi väldigt bra. Vi har väldigt många stora spelare som är bra på att hålla i och nöta ner motståndarna. Sedan får vi vara effektiva i special teams också, det blir en stor grej.

En annan spelare som är taggad inför mötet med USA är Alexander Nylander. Han har också planen klar för sig hur Tre Kronor bör spela om det ska bli tre poäng och gruppseger. 

– USA har ett bra lag men också ett ungt lag. Vi får bara hålla vårt spel simpelt, få ner pucken djupt och ha bra forecheck. Sedan också få ner mycket skott mot kassen och ha killar där framför för att göra det lite enklare. 

Nylander spelar också med ett antal spelare från USA:s VM-lag till vardags i Pittsburgh Penguins. Bland annat målvakten Casey DeSmith, som varit en av VM:s främsta burväktare, samt forwarden Drew O'Connor, med 3+2 i turneringen, är två spelare som Nylander känner väl. 

– O'Connor är riktigt bra, jobbar stenhårt, är bra i forecheck och kan göra det bra offensivt också. Han spelar pk och allting. Han är en väldigt allround-forward men också en powerforward. Han är riktigt vass och man måste åka mycket skridskor med honom, säger Nylander och fortsätter: 
– Sedan har vi Casey som är en grym målvakt. Det är svårt att göra mål på honom. Vi måste gå in på kassen på honom och skjuta många skott. Han är riktigt bra. 

Casey DeSmith och Drew O'Connor. Foto: Daniel Goetzhaber/GEPA pictures

Inte tal om läggmatch: “Vill vinna”

Vid seger mot USA kommer Tre Kronor bli gruppsegrare och gå vidare till kvartsfinal som det bästa laget. Enligt förbundskapten Sam Hallam har det varit ett mål för Sverige att gå in i slutspelet som det bästa laget från grupp A. 

Hur viktigt är det att vinna gruppen?
– Det är väl därför vi är här. Vi är här för att försöka tävla mot de bästa och vara bäst. Om vi får chans att vinna gruppen så kommer vi göra allt för att vinna matchen i morgon, med full respekt för att jag tycker att vi möter ett väldigt bra lag också. 

Oavsett resultat så är det osäkert var Tre Kronor kommer spela sin kvartsfinal. Naturligtvis vore det en fördel för Sverige att spela sin kvart i Tammerfors och slippa resa till Riga under onsdagen – men allt beror på resultaten i de sex matcher som spelas på tisdagen. 

Om Tre Kronor vinner mot USA och blir gruppetta men Lettland kommer fyra i den andra gruppen så tvingas Sverige flyga till Riga. Men om ett annat lag än Lettland tar fjärdeplatsen (Slovakien, Kanada eller Tjeckien) så kommer Sveriges kvartsfinal spelas i Tammerfors. 

Men om Sverige förlorar mot USA och kommer tvåa i gruppen så kommer de få resa till Riga ifall Lettland INTE kommer fyra i den andra gruppen. Om Sverige kommer tvåa i gruppen och Lettland hamnar fyra i grupp B så kommer Tre Kronor få spela kvartsfinal i Tammerfors medan USA och Lettland skulle mötas i Riga.

Enligt Sam Hallam är dock landslaget redo för alla möjliga utfall. 

– Det är ju en rad omständigheter som spelar in och om det blir så, då blir det så. Jag har full förståelse för att man som arrangörsnation vill ha sitt landslag på hemmaplan i kvartsfinal. Det köper jag, om vi hade varit i den sitsen hade jag köpt det också. Om det blir så att vi hamnar etta och Lettland hamnar fyra, då sätter vi oss helt enkelt bara på flyget till Riga. 

Det har diskuterats om det vore värt det för Sverige att förlora matchen mot USA för att eventuellt slippa Lettland i kvartsfinal. Lucas Raymond menar dock att det är helt uträknat för Tre Kronor. 

– Självklart är det viktigt. Det är det alltid och man vill ju vinna alla matcher. Samtidigt så vinner man inte turneringen i gruppspelet utan vi vill spela hela vägen till söndag (VM:s sista dag). Självklart sätter man sig i en bättre position genom att vinna gruppen och vi vill vinna alla matcher. Vi går inte ut för att placera oss på något speciellt sätt eller har någon sådan taktik utan vi vill vinna matcherna, säger Raymond. 

Det finns inte på tapeten att lägga sig i gruppfinalen enligt Lucas Raymond. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Osäker truppstatus: “Lite krasslig”

Truppläget i det svenska laget är inte helt fastställt. Under måndagskvällens seger mot Danmark saknades både Fabian Zetterlund och Linus Johansson där den förstnämnde är sjuk och den sistnämnde precis kommit tillbaka från sjukdom. 

Sam Hallam menar att det finns en möjlighet att Fabian Zetterlund kan vara tillräckligt frisk för att spela under gruppfinalen mot USA. 

– Han är okej men lite krasslig. Inget spel i dag men det är inte uteslutet att det kan bli spel i morgon. Vi får se hur det känns när han vaknar på morgonen. 

Först Linus Johansson och nu Fabian Zetterlund, finns det risk att detta är något som sprider sig inom laget?
– Nja, det är väldigt liten risk. Linus är på benen igen, han var på is och tränade och är aktuell för spel i morgon. Vi känner oss ganska lugna där men vi kan aldrig skydda oss helt.


TV: Dahlin berättar - därför spelar han inte VM

Den här artikeln handlar om: