HOCKEY-VM 2023
Sverige gör sig redo inför matchen mot Danmark.
Foto: Bildbyrån
Hockey-VM 2023

Sverige har VM:s bästa boxplay – möter nu VM:s bästa powerplay: “En utmaning för oss”

ANNONS

Tre Kronor har VM:s bästa försvar och har fortfarande inte släppt in ett enda mål i boxplay. 
Nu väntar en annan utmaning mot Danmark – som har VM:s bästa powerplay – och Sverige ska då stoppa storstjärnan Nikolaj Ehlers. 
– En sådan här match där man får möta det bästa powerplayet är ju skitkul och att förstöra för dem, säger assisterande tränare Nicklas Rahm.

TAMMERFORS (HOCKEYSVERIGE.SE)

Hockey-VM har hittills varit en framgångssaga för Tre Kronor. Det svenska laget har spelat fem matcher och tagit fem segrar utan större farthinder på vägen. 

Nästa utmaning i turneringen kommer under måndagseftermiddagen då grannarna Danmark står för motståndet. 

– De är bra, det är ett gediget gäng och vi vet att de alltid har kul under sina samlingar. De har bra lagsammanhållning och kämpar verkligen allt för varandra. Det blir en nöt att knäcka för oss, säger Nicklas Rahm om motståndet.

Sverige har två matcher kvar av gruppspelet, mot Danmark och USA. De här två matcherna kommer avgöra om vilka som vinner grupp A. Samtidigt finns det en risk att laget som vinner grupp A får möta Lettland i kvartsfinal och i sådana fall väntar en resa till Riga. 

Enligt Nicklas Rahm går Tre Kronor för gruppsegern – men vill också undvika att behöva resa till Riga för kvartsfinalen. 

– Den är väl ganska viktig för oss naturligtvis. Vi kan bara påverka våra egna prestationer och vinner vi både de här två matcherna har vi absolut chansen att få vara kvar här. Sedan kan vi inte påverka de andra lagen, hur Finland och Lettland spelar, eller hur det går i den andra gruppen. Vi fokuserar på vårt och sedan får vi se.

Vad är viktigast, att vinna gruppen eller att spela kvartsfinal här i Tammerfors? 
– Vinna gruppen säger jag då, men det är också viktigt att vara kvar här så det är svårt att gardera sig. Vinner vi gruppen har vi stor chans att få vara kvar här, det är ju upp till hur det går för Lettland. 

Här ger Nicklas Rahm instruktioner till Tre Kronor. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Har VM:s bästa försvar: “Kan se likheter med Växjö”

Tre Kronor har hittills bara släppt in två mål på fem VM-matcher, ett otroligt facit som är bäst i mästerskapet före USA som har fem insläppta på sex matcher. 

Backen Anton Lindholm är en av spelarna som har varit viktig för det defensiva spelet hittills och han förklarar här framgången.  

– Försvarsspelet har varit bra. Sedan måste man ge kredd till våra målvakter också som har spelat extremt bra. Försvarsspelet har funkat och vi känner att vi har en trygghet och ett lugn i det vi gör. Vi blir inte stressade av att vara i egen zon utan det känns som att alla är inköpta och hängivna till uppgiften. Men som sagt, bra målvakter är inte att underskatta.

Vad är det som skiljer hur ni försvarar er i Tre Kronor jämfört med hur det är i SHL?
– Dels är det lite mindre rink här vilket gör att det finns mindre ytor att försvara. Sedan är det väl också att vi är duktiga på att stänga motståndarna så att de måste spela på en sida. Där ska kredd också gå till våra forwards som gör ett bra jobb. Samtidigt har vi också krav att backarna ska vara starkare på målvaktens svaga sida. Det är ofta där returer trillar ut och många mål görs där och den uppgiften har vi gjort bra än så länge. 

Ett nyckelord som Tre Kronor ofta använder är tålamod. Enligt Lindholm är det förbundskaptenen Sam Hallam som har gjort det till sitt mantra när han talar till spelarna. 

– Mycket av det går väl till Sam. Han är duktig på att påminna oss och visa att när vi tar det lugnt och håller huvudet kallt så funkar det som bäst. Vi har fått se det både på video och han berättar det också för oss när det fungerar som bäst. 

Anton Lindholm är en av Tre Kronors viktigaste defensiva spelare. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Sättet som Tre Kronor spelar har också kallats för “Växjöhockey" med tanke på att Hallam var känd för en stark defensiv under sin tid som huvudtränare för Växjö Lakers där han vann tre SM-guld. 

– Om man tänker på hur framgångsrik han var med Växjö i Sverige så vore det ju konstigt att kasta det genom fönstret. Så nog är det absolut influerat av det, säger Anton Lindholm

Backen, som till vardags spelar i Leksand, ser också likheter mellan hur det är att möta Växjö i SHL och hur Tre Kronor spelar under VM. 

– Det känns som att Växjö har vunnit många matcher med udda målet, 2-1, 1-0 och så där. De känns också så där klistriga att ta sig igenom i anfallszon och de är ofta starka centralt. Absolut kan man se vissa likheter.

Bästa BP mot bästa PP: “Den kampen blir viktig”

En annan detalj som Tre Kronor gör väldigt bra är spelet i numerärt underläge. På fem matcher hittills har Sverige dragit på sig 13 utvisningar – men inte släppt in ett enda mål i boxplay. 

Även där är det svenska laget bäst på hela VM före Lettland och Finland som båda bara har ett insläppt mål i boxplay. 

Vad är det som funkar så bra för er i boxplay? 
– I våra hemgångar har vi alltid lyckats hitta ett sätt att sätta press på deras ingångar. När vi har fått tag i pucken så har den ofta gått 60 meter (ner till andra sidan av isen) och det är viktigt för att döda sekunder och döda momentum. Än en gång är det bra målvaktsspel då också och jag tycker att vi alltid ser till att vara starka framför egen bur och alltid försöker ha numerärt övertag där, säger Lindholm. 

Assisterande förbundskaptenen Nicklas Rahm är också full av beröm över hur spelet har sett ut med en man mindre. 

– Vi har bra system där som spelarna köper in på. De är också delaktiga i processen, hur de vill jobba. Vi har också starka tekare och en stark defensiv ryggrad i spelarna som spelar där och sätter ett stort värde i att döda utvisningar. Det är en stor del av framgången, säger Rahm. 

Nikolaj Ehlers är Danmarks klart bästa spelare. Foto: Gary A. Vasquez-USA TODAY Sports

Nu väntar dock en tuff uppgift för Tre Kronor. Danmark är nämligen bäst i hela VM sett till powerplay då de har gjort sex mål på 15 powerplay-tillfällen för 40 procents effektivitet i numerärt överläge. 

I dagens match möts alltså det bästa boxplay-spelet och det bästa powerplay-spelet. 

– Den kampen blir viktig naturligtvis. Först och främst vill vi inte ta för många utvisningar, vilket vi inte har gjort heller. Det är bra att vi har hållit oss borta från utvisningsbåset. En sådan här match där man får möta det bästa powerplayet är ju skitkul och att förstöra för dem. Det är en utmaning för oss naturligtvis men det tror jag vi ska klara av. 

Danmarks främsta vapen är storstjärnan Nikolaj Ehlers som är en av de bästa spelarna för Winnipeg Jets i NHL. Ehlers har gjort 4+3 på fem matcher hittills och finns därmed med i toppen av både skytteligan och poängligan på VM. 

Kommer ni ha extra fokus på honom, eller hur går tänket där? 
– Vi kommer titta på det naturligtvis. De har gjort många poäng där men vi kommer fortsätta med vårt system och den strukturen som vi har där och litar mycket på. Naturligtvis kommer vi nog vara lite aggressiva mot honom, fullfölja en tackling på honom även i fem-mot-fem-spelet för det är en av deras ledande spelare. 

FBK-kaptenen tillbaka: “Alla ska vara tillgängliga”

Danmark kommer till spel mot Sverige utan både Frölundamålvakten Frederik Dichow och tidigare Malmöbacken Oliver Lauridsen. Men Sverige har däremot fått positivt besked kring truppen. 

I de senaste matcherna har Tre Kronor saknat Linus Johansson som dragits med sjukdom men under måndagen var Färjestadskaptenen tillbaka och deltog på Sveriges morgonvärmning. Han finns då tillgänglig till dagens match. 

Enligt Nicklas Rahm har då Sverige återigen ett fullständigt lag. 

– Alla är friska. Vi har Linus tillbaka och han var här i dag och så får vi se hur vi hanterar det under dagen. Alla ska vara tillgängliga men sedan får vi se hur alla känner sig när vi samlas innan matchen.  

Linus Johansson är tillbaka i laget igen efter sjukdomsfrånvaron. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Linus Johansson själv berättar att han har legat nedbäddad på rummet i flera dagar då han har haft feber. 

– Det har varit jobbiga dagar sedan i torsdagskväll. Jag har väl haft feber till i går, man är väl lite förkyld fortfarande. Just febern är ju tuff att göra något åt. 

Även om han var med på måndagens morgonvärmning är det inte säkert att Linus Johansson känner sig tillräckligt pigg för att spela i matchen mot Danmark. 

– Tränarna tar ut laget men jag hade ju nog behövt träna lite innan för man känner ju sig inte… Alla vet ju hur fan man känner sig efter feber i tre-fyra dagar när man har legat på 39°C, då är man inte kaxig när man väl kommer tillbaka första dagen, säger han. 


TV: Dahlin berättar - därför spelar han inte VM

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 26 maj
15:20 Sverige - Kanada VM
20:20 Schweiz - Tjeckien VM
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
tisdag 28 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
onsdag 29 maj
02:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
torsdag 30 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
fredag 31 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL