HOCKEY-VM 2023
Äntligen lossnade det för stjärntrion.
Foto: Joel Marklund/Bildbyrån
Hockey-VM 2023

Äntligen lossnade det för toppkedjan: “Måste ha tålamod”

ANNONS

Tre Kronors förstakedja har inlett VM lite krampaktigt vilket fick SVT:s expert Mikael Renberg att vara kritisk mot kemin i toppkedjan.
Men i 5-0-segern mot Österrike lossnade det slutligen för stjärntrion Raymond, Nylander och Carlsson som kombinerade för ett av målen. 
– Att de får ett mål och kommer in i poängprotokollet kan lyfta en liten börda för dem, säger Sam Hallam. 

TAMMERFORS (HOCKEYSVERIGE.SE) 

Sverige har inlett VM med två raka segrar, 1-0 mot Tyskland och 5-0 mot Österrike, men det finns fortfarande lite sparkapital. 

Speciellt förstakedjan med Lucas Raymond, Leo Carlsson och Alexander Nylander har inte fått det att lossna fullt ut och hade gått mållösa från de fem första perioderna på VM trots att de var tilltänkta stjärnspelare för Tre Kronor. 

SVT:s expert Mikael Renberg var då kritisk i den andra periodpausen och menade att det var dags att agera i kedjeformationerna.

– Förr eller senare måste han (Hallam) ruska om. Jag tycker inte dom synkar. Jag tycker det är Leo Carlsson som är den som skapar någonting. Raymond och Nylander ser inte alls ut att trivas tillsammans, sade Renberg i SVT:s sändning och fortsätter:
– Det gäller att få igång framför allt Raymond.

Enligt Mikael Renberg borde förbundskapten Sam Hallam sära på toppkedjan.

– Jag skulle vilja ha Raymond tillsammans med någon som är lite tuffare och som går mer rakt på mål så att Raymond får ha mycket puck. Nu vill Nylander också ha mycket puck. Jag skulle vilja ha någon lite mer oöm spelare i den kedjan, som tog en mer arbetarroll, som går på mål och gör det där tuffare jobbet, sade han.

Mikael Renberg var kritisk mot förstakedjans prestation. Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

“Tycker fortfarande det är lite krampigt”

I den tredje perioden mot Österrike klev dock kedjan fram och elegant kombinerade för ett mål. Enligt trion var det viktigt att få det att lossna. 

– Vi blir lite runda kanske några gånger men vi har mycket puck och skapar mycket lägen så det är bara att bygga vidare på det, säger Lucas Raymond och fortsätter: 
– Det var skönt att få in den. Vi har haft många chanser men pucken har inte riktigt studsat in och då är det alltid skönt att få första att lossna. Kul för Leo att göra mål också. 

Det kändes lite mer avslappnat i förstakedjan under söndagskvällens match och de kunde spela ut mer jämfört med matchen mot Tyskland. 

– Ja, förra matchen var första VM-matchen för oss alla tre så det var lite nerver och så, även om man spelat hockey ganska länge så är det alltid speciellt. I dag var det bättre men jag tycker fortfarande att det är lite krampigt men nu har vi fått in den första så kan vi bygga vidare på det, säger Raymond.

Leo Carlsson håller också med om att kedjans spel fungerade mer under 5-0-segern mot Österrike. 

– Det var verkligen bättre i dag. Vi hade mycket mer tid i anfallszon och skapade mer ytor för varandra också, säger supertalangen. 

“Gäller att inte vara stressad”

Alexander Nylander tycker att det var väldigt viktigt att kedjan fick göra ett mål. 

– Det var en bra kontring av oss. Jag lade ut den till Lucas som var öppen och han gjorde det jävligt bra och lade över den till Leo som fick göra mål. Det var skönt att vi fick in den där. Vi har haft många lägen men pucken har bara inte gått in. Det är stort för oss och viktigt för vår kedja. Nu är det bara att fortsätta vidare, säger han. 

Hur ser du på kemin mellan er tre? 
– Det börjar komma lite mer och mer. Vi har några byten där vi verkligen spelar runt bra. Det har gått bra för oss på träningarna också men vi måste bara få ut det hela tiden på match. Vi har några riktigt bra byten och hade kunnat göra fler mål. Det är kul att det kom nu men det är ingen stress. 

Har det varit frustrerat att det inte funkat som ni velat?
– Ja, det är klart att det blir jobbigt där. Inget alls i första och sen kom det sent här i andra matchen. Det gäller att inte vara stressad eller någonting. Det kommer komma. Man måste ha tålamod och vi alla vet att vi är bra och det kommer lossna. Vi har flera chanser och då gäller det bara att hålla fokus och fokusera på nästa byte.

Nylander, Carlsson och Raymond börjar klicka mer och mer. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

“Låta dem göra det de är bra på”

Förbundskaptenen Sam Hallam menade också att det var ett väldigt viktigt besked att förstakedjan klev fram och spräckte sin målnolla. 

– Det är bra att de får betalt med en puck i nät. De har haft mycket lägen, framför allt Lucas har haft de hetaste målchanserna tack vare att de andra satt uppe honom. Att de får ett mål och kommer in i poängprotokollet kan lyfta en liten börda för dem, säger Hallam.  

Mikael Renberg efterfrågade att det skulle komma in en tyngre spelare för att spela med Raymond då det har blivit lite mycket lir i de två första matcherna. Sam Hallam ser dock mestadels positivt på att ha en kedja med tre så spelskickliga forwards. 

– Både och. De är ju där ute för att de har en jäkla hög skicklighetsnivå och då blir det ibland den där passningen för mycket. Men vad sägs om att låta dem göra det de är bra på och så kanske det också sitter några baljor från det i stället för att de ska skjuta rakt i magen på målvakten för att göra coachen glad, säger förbundskaptenen.


TV: Bratt om sitt utgående kontrakt: "Jag har lagt det åt sidan"

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch