USA vann mot Sverige.
U18-VM

Sverige tappade i VM-finalen – USA vinner guld

Det blev ett jättedrama i U18-VM-finalen. Sverige hade 2-0 inför den tredje perioden, men USA tvingade fram en förlängning. Där avgjorde Ryan Leonard för USA som därmed vinner VM-guld medan Småkronorna får nöja sig med silver.

BASEL (HOCKEYSVERIGE.SE)

Just nu: Supererbjudande på Hockeysverige Plus. Få ett årsbonnemang för 449 kronor (ord.pris 659 kronor) med koden U18VM2023.

Sverige mot USA i final för andra året i rad. Förra året vann som bekant svenskarna efter en närmast mirakulös insats där de i stunder var utspelade.

Den här gången blev det betydligt jämnare.

USA, som hade kört över allt och alla tidigare under turneringen fick sitt första riktiga test. Det svenska fysiska spelet gjorde det svårt för de skickliga amerikanarna. Samtidigt lyckades de svenska backarna spela sig ur pressen som mötte dem.

Det kom också 1-0 i den första perioden. Anton Wahlberg hade ett tungt byte där han vann flera närkamper i rad innan han hittade Elliot Ståhlberg i slottet. Färjestadstalangen tryckte upp pucken i krysset, med sitt första mål i turneringen. Det var också hans femte skott på mål i hela turneringen.

Nordh utökade till 2-0

Samtidigt var Noah Erliden riktigt stabil för Sverige. Målvakten stod pall alla utmaningar han ställdes inför, och det saknades inte heller lägen för USA.

I den andra perioden tog Sverige över ännu mer av spelet och gjorde det än jobbigare för USA. Den tunga forecheckingen gav resultat och ledde till att amerikanarna drog på sig utvisningar.

Det var också i numerärt överläge som Noel Nordh styrde in 2-0, efter ett fint pass av Axel Sandin Pellikka.

Anton Wahlberg, som hade en jättefin match, var så när att göra ett drömmål när han dribblade till sig ett friläge. Tyvärr för hans och Sveriges del gick pucken inte in i mål.

2-0-ledningen stod sig istället in i den tredje perioden. Noah Erliden hade då noterats för 26 räddningar på 40 minuter, flera av dem förstklassiga.

USA vände och vann

USA kom som förväntat ut starkt i den tredje perioden, men om inte Erliden var där var stolparna där.

Det dröjde till halva den tredje perioden innan USA fick hål på honom. Det var då Danny Nelson som styrde in 2-1.

Det kom också 2-2 av Cole Eiserman med bara ett par minuter kvar. USA växte sedan in i matchen innan Will Smith tog en tvåa för tripping med en minut kvar. Och gav Sverige ett guldläge men de kunde inte utnyttja powerplay-spelet och i stället väntade förlängning.

I sudden death dröjde det bara 2:20 innan avgörandet kom. Ryan Leonard tog sig in i offensiv zon och sköt ett skott som slank in förbi Noah Erliden för det avgörande 3-2-målet till USA.

USA vinner därmed VM-guld på U18-nivå och får revansch för finalförlusten mot Sverige förra året efter att ha vänt 0-2 till 3-2. Småkronorna får därmed nöja sig med silvermedalj.

TV: "Försvarsspel vinner mästerskap"

18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL