Olle Liss.
Foto: Bildbyrån
Intervju

Olle Liss om petningarna: "Vill delta så mycket som möjligt"

ANNONS

Han vann Djurgårdens skytteliga i grundserien - men petades sedan lagom till finalseriens start. För hockeysverige.se berättar Olle Liss om den tuffa situationen och den extra laddningen det innebar att spela mot tidigare laget Björklöven.
– Det kanske satte sig mer i skallen än det borde ha gjort, säger han.

HOVET (HOCKEYSVERIGE.SE)

De senaste tre säsongerna har bara Moras superduo Daniel Ljunggren och Johan Persson gjort fler poäng i HockeyAllsvenskan än Olle Liss. För Björklöven och Djurgården har Liss gjort 123 poäng på 153 matcher de senaste tre åren.

Den här säsongen var hans poängmässigt bästa. Det blev 47 poäng, vilket räckte till en andraplats i Djurgårdens interna poängliga. De 22 mål masen sköt var flest av alla i laget, men i slutspelet har det gått tuffare för Olle Liss. Han har bara gjort 2+2 på tolv matcher. Efter de tre första semifinalmatcherna mot Björklöven har han dessutom stått utanför ordinarie lag. Fram till gårdagens final hade han bara spelat 1:17 på de matcher Djurgården spelat sedan dess.

Igår var han emellertid tillbaka i laget igen, och spelade drygt 15 minuter.
– Det var såklart skitkul. Jättekul att få känna på pulsen på riktigt och komma in i finalspelet och få lite istid. Det känns bra, säger Liss till hockeysverige.se efter 6-7-förlusten.

“Bara att köpa sin roll”

Liss lämnade isen utan poäng och ådrog sig en omdiskuterad utvisning efter en situation med Daniel Mannberg. Utvisningen ledde till massiva protester, och dessutom en del filmningsanklagelser mot Mannberg. I det efterföljande powerplayspelet gjorde MoDo 5-3.
– Det är en liten… Jag försöker ta mig till båset. Det blir lite screening och grejer. Sen fastnar vi i varandra vid båskanten och domarna väljer att ta en roughing. Det är inget att göra något åt. Men det är jävligt surt att de trycker in 5-3 där, suckar han.

Hur har det varit att stå utanför laget den senaste tiden?
– Det är väl aldrig…man vill vara med och delta så mycket som möjligt, och hjälpa laget. Men konkurrenssituationen har varit som den har varit, och det är inget konstigt med det. Det är bara att köpa sin roll, så kommer chansen.

Hur ser du på ditt spel under slutspelet?
– Jag är inte nöjd. Framför allt inte med “Löven"-matcherna. Där hade jag mer att önska. Jag kom inte upp i nivån jag har, och hade gärna varit mer involverad och spelat bättre. Men det blev som det blev, tyvärr. Det är historia nu.

Foto: Bildbyrån.

Liss har gjort två och en halv säsong i Björklöven, och medger att hans bakgrund i klubben kan ha påverkat honom i semifinalserien.
– Så kan det ha varit. Det är klart att det är speciellt att spela mot sitt gamla lag, och framför allt i en semifinalserie som det var nu med all den laddning som fanns. Det kanske satte sig mer i skallen än det borde ha gjort.
– Men vi tog oss vinnande ur den serien och nu är vi i final. Jag är nöjd över att vi kommit dit vi kommit idag.

“Jag tvivlar inte”

Söndagens match var säsongens galnaste. MoDo ledde med 4-1, 5-3 och 7-4 men Djurgården kämpade sig sånär i kapp. Gästerna från Örnsköldsvik vann matchen med 7-6.
– Jag tycker vi gör en bra push och får 4-2 och 4-3, sen får vi den där utvisningen och de gör 5-3. Den är tuff, givetvis. Men vi fortsätter ändå och ger aldrig upp. Vi gör 5-4 direkt efter och fortsätter ösa på, och det gör vi även fast de får 6-4 och 7-4 också. Vi är med i den här matchen ända in i slutet, och det är små marginaler som avgör. Det är en tuff förlust men det finns många bra saker att ta med ändå, speciellt vår push.

Foto: Bildbyrån.

Går det att dra några analyser av den här matchen på något sätt, eller är det en “en på miljonen”-match?
– Det är svårt att säga. Man kanske behöver sätta sig ned och gå igenom lite och kolla hur det så ut. Det var chanser åt båda håll och små marginaler till slut. Det är svårt att ge någon bättre analys.

Nu väntar en extra vilodag innan det är dags att mötas i den femte finalmatchen på onsdag, i Örnsköldsvik. Då kan MoDo säkra spel i SHL nästa säsong.
– Det är skönt att få morgondagen (läs: idag) till att vila upp sig lite och ladda batterierna, och sen är vi tillbaka här på tisdag och ska göra en bra träning innan vi drar upp till Ö-vik. Det ska bli skitkul, försäkrar Liss.
– Jag tycker det finns mycket bra att ta med sig från idag till onsdag. Jag tvivlar inte på att vi ska ta serien hit till Hovet igen.


TV: Målen från nattens Stanley Cup

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 14 maj
16:20 Kazakstan - Lettland VM
16:20 Danmark - Norge VM
20:20 Polen - Frankrike VM
20:20 Kanada - Österrike VM
01:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
onsdag 15 maj
03:30 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
16:20 Tyskland - Lettland VM
16:20 Tjeckien - Danmark VM
20:20 Schweiz - Storbritannien VM
20:20 Slovakien - Polen VM
torsdag 16 maj
02:00 Dallas Stars - Colorado Avalanche NHL
16:20 Kazakstan - Sverige VM
16:20 Finland - Österrike VM
20:20 USA - Frankrike VM
20:20 Kanada - Norge VM
01:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
fredag 17 maj
04:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
16:20 Tyskland - Kazakstan VM
16:20 Storbritannien - Danmark VM
20:20 Polen - USA VM
20:20 Tjeckien - Österrike VM
lördag 18 maj
12:20 Lettland - Sverige VM
12:20 Danmark - Schweiz VM
16:20 Tyskland - Polen VM
16:20 Kanada - Finland VM
20:20 Frankrike - Slovakien VM
20:20 Tjeckien - Storbritannien VM
söndag 19 maj
16:20 USA - Kazakstan VM
16:20 Norge - Österrike VM
20:20 Slovakien - Lettland VM
20:20 Schweiz - Kanada VM
måndag 20 maj
16:20 Sverige - Frankrike VM
16:20 Storbritannien - Norge VM
20:20 Kazakstan - Polen VM
20:20 Finland - Danmark VM
tisdag 21 maj
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Lettland - USA VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM