SM-FINALEN
Brian Cooper var irriterad efter Växjös förlust.
Foto: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån & C More/Skärmdump
SM-slutspelet 2023

Brian Coopers ilska efter kvitteringen: “Måste vara utvisning där”

ANNONS

Det var rejält irriterat i Växjö efter att ha förlorat den tredje SM-finalen. 
Vid Skellefteås 2-2-mål crosscheckades nämligen Växjöbacken Brian Cooper i ryggen precis innan det blev mål men det blev ingen utvisning och målet godkändes.
– Domaren kom till och med fram till mig efteråt och erkände att det skulle vara en utvisning men det spelar ju ingen roll i efterhand, säger Cooper till hockeysverige.se.

VÄXJÖ (HOCKEYSVERIGE.SE)

Efter att ha vunnit de två första matcherna i finalserien mot Skellefteå så åkte nu Växjö på sin första förlust i SM-finalen efter att bortalaget vunnit med 3-2 i VIDA Arena. 

För Växjös del var det en jobbig förlust då Skellefteå avgjorde matchen i den 91:a matchminuten för att reducera serien och Växjö gick då miste om chansen att skaffa sig ett rejält grepp om SM-guldet. 

Amerikanske backen Brian Cooper var besviken efter att laget förlorat torsdagskvällens match. 

– Det är en tuff förlust för oss. De var det bättre laget och var i bäst position att vinna med hur det såg ut i de två första perioderna. (Emil) Larmi gjorde det fantastiskt för att hålla oss kvar i matchen. Sedan svängde momentumet och vi hade bäst läge att vinna sedan är det oturligt att de får den sena kvitteringen, säger Cooper till hockeysverige.se och fortsätter: 
– Det var en hård kamp i övertiden för att se vilket lag som skulle få studsen med sig. Vi hade bra lägen att avgöra, och hade även lägen att göra ett tredje eller fjärde mål i slutet av ordinarie tid. Men vi fick inte in pucken och ja… Det är vad det är.

“Det måste vara utvisning”

Det var också irriterat i Växjö Lakers över hur Skellefteå kvitterade till 2-2 precis i slutet av den tredje perioden. Skellefteås mål kom i powerplay men i samband med målet fick Brian Cooper en crosschecking i ryggen. 

Domarna blåste dock inte av får utvisning utan Skellefteå utnyttjade läget och satte 2-2 för att tvinga fram förlängning. Efteråt var Cooper riktigt irriterad över den missade utvisningen. 

Hur ser du på den situationen?
– Det är väldigt tydligt vad som hände. Domaren kom till och med fram till mig efteråt och erkände att det skulle vara en utvisning men det spelar ju ingen roll i efterhand. De hade sett det och de är ju inte perfekta men samtidigt vill man bara ha en jämn nivå, säger han och fortsätter: 
– Jag fick en utvisning för en crosschecking på Oskar Nilssonn, som jag tyckte var en ganska billig utvisning, och sedan tar de inte den här som var en solklar crosschecking högt upp i axlarna på mig och det ledde också till ett mål. Då måste det också vara utvisning. 
– Men nu har de satt nivån men då måste de hålla den. Jag är av åsikten att man ska hålla sig till samma nivå, antingen är allting utvisning eller ingenting är utvisning.

Växjötränaren Jörgen Jönsson var fåordig kring situationen men menade att han höll med Brian Cooper i att det borde ha varit en utvisning. 

– Vad överraskande att ni frågar om utvisningarssituationer eller inte. Det är klart att vi tycker att det är utvisning men jag vill inte göra något mer av det. Nu blev det 2-2 och det fanns säkert andra situationer där det kunde ha varit utvisning på båda håll. Det är en del av spelet, säger Jönsson. 

“Det blev en väckarklocka för oss”

Växjö stod för en ganska svag insats i de två första perioderna av matchen och skapade knappt några målchanser alls. Men efter att Skellefteå tog ledningen med 1-0 åtta minuter in i den tredje perioden så vaknade Växjö till liv ordentligt och tog sig tillbaka in i matchen.

Hemmalaget började dominera spelet och vände till 2-1 innan den sena kvitteringen. Lakers skapade sedan även flera bra målchanser för att avgöra. 

Enligt Brian Cooper visar det en stor styrka i gruppen att de ryckte upp sig när det behövdes som mest.

– Självklart hade vi velat spela som bäst från start så att vi inte hamnar i den positionen. Men det är sån vår grupp är. Vi har det inom oss och vi tror på det men vi måste spela så bra direkt från nedsläpp. Vi visste att de skulle komma ut hårt eftersom det var en måstematch för dem för att inte hamna i 0-3-underläge. 
– Vi vet att de vände i semifinalen och vi vet att det här är ett lag att räkna med även om vi vunnit de två första matcherna. Vi trodde inte att det skulle bli lätt men när de gjorde 0-1 så blev det lite av en väckarklocka för oss att vi måste komma upp och spela som vi ska. Vi visade vi klarade av det och hur bra vi kan vara när vi spelar som vi ska. Nu tar vi med oss det till nästa match på lördag. 

Nu står det trots allt 2-1 i matcher till Växjö i stället för 3-0. 

Vad är det som kommer bli avgörande för om ni ska vinna den här serien?
– Jag vet inte riktigt… Vi måste bara fortsätta spela som vi vet att vi kan. Vi måste försöka skapa lite mer offensiva chanser så att vi inte bara lutar oss tillbaka medan de kommer i våg efter våg. De kommer fortsätta sätta en hård press för det har gett resultat för dem här i de två senaste matcherna. 
– Vi måste bara komma ut och spela med samma intensitet som dem direkt från nedsläpp. Vi ska spela som vi vet att vi kan. Vi leder fortfarande i serien och vann där uppe i Skellefteå senast så det är inget stort berg vi måste bestiga. Vi ska bara spela vår hockey och spela av resten av serien, avslutar Brian Cooper.


TV: Kritisk till Djurgårdens domargnäll: "Det är pajigt"

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch