Foto: Bildbyrån
SHL

Dit blickar Dmytro Timashov: "Nu är jag redo"

ANNONS

Dmytro Timashov blir inte kvar i Brynäs. För hockeysverige.se berättar han om SHL-degraderingen - och att han nu jagar ett nytt NHL-kontrakt.
– Nu vill jag tillbaka. Nu är jag redo, säger han.

Efter drygt sju år i Nordamerika flyttade Dmytro Timashov hem till Sverige 2021. Han avslutade förra säsongen med att göra 18 poäng på 29 matcher för Brynäs, och blev en omedelbar publikfavorit. Den här säsongen vann han den interna poängligan på 33 poäng.

Men han var också med och spelade ut lagen ur högstaserien.

Det har nu gått drygt tre veckor sedan SHL-uttåget, och degraderingen sitter fortfarande kvar som en tagg hos forwarden.
– Det känns fortfarande. Det är skittråkigt. Men samtidigt…det här ingår i hockeyn, liksom, säger han till hockeysverige.se.

Vad var det som gjorde att ni åkte ur?
– Det är svårt att säga. Vi fick inte ihop det som lag, antar jag. Under säsongen slog vi alla de bästa lagen, och torskade mot de sämre. Så det var en blandad säsong. Den gick upp och ned, och upp och ned..
– Men i slutändan är det ju så att ett bra lag vinner matcher.

“Mycket bättre lag än året innan”

Dmytro Timashov hymlar inte med att han hade räknat med att Brynäs skulle vara allt annat än ett bottenlag.
– Vi hade spelare för att vara bättre, kan man tycka. Det kom in många finska OS-spelare, en tjeckisk OS-spelare och lite så. Vi hade ett mycket bättre lag än året innan, och då gick vi ju till slutspel. Samtidigt visste vi ju om att det här var den starkaste SHL-säsongen på länge. Alla lag fick in hemvändare. Alla lag var bra. Alla lag blev bättre.

Du är inne på det. Ni gick till slutspel, och många trodde nog ni var på rätt väg med Mikko Manner som huvudtränare. Var det där det felade, eller låg det på er spelare?
– Det är svårt att säga. Men jag tror inte man kan skylla på ledarna, spelarna eller på styrelsen. Vi fick inte ihop det, helt enkelt. Man kan inte peka ut en enskild sak. Vi värvade många bra spelare och hade som sagt ett mycket bättre lag än när vi gick till slutspel. Och ändå åkte vi ur.

Mikko Manner fick sparken. Foto: Bildbyrån.

Det var mycket snack om att Malmö hade förberett sig för kval länge, medan det kom mer oväntat för er. Tror du att det spelade in?
– Ja, någonstans var de väl lite mer vana vid känslan och visste en l'ngre tid att de skulle spela kval. För oss…vi var inte lika väl förberedda mentalt.
– Men när det väl hände så var vi inställda på att ge allt för Brynäs, allt för historien och ge precis allt vi hade. Och det tycker jag vi gjorde. Vi gav allt vi hade. Men det räckte inte.

Faktumet att Brynäs aldrig hade åkt ur SHL var också något som låg på Brynässpelarnas axlar i kvalet.
– Ja, såklart. Vi hade koll på allt sånt. Vi hade legendarer på plats i omklädningsrummet, och vi spelade för dem. Vi spelade för våra fans och för staden. Vi gjorde allt vi kunde. Jag kände att hjärtat verkligen var där, slår Timashov fast.

“Hade förväntat mig mycket mer”

Brynäs poängkung är dock självkritisk och inte speciellt nöjd med sin egen säsong.
– Jag hade förväntat mig mer. Jag hade förväntat mig mycket mer. Visst är det väl kul att vinna poängligan, men det spelade ingen roll.

Dima Timashov är en av det dussintal spelare som tackats av, och som inte kommer följa med Brynäs ned i HockeyAllsvenskan. Han har ingen ny klubb klar.
– Det har gått några veckor sedan säsongen tagit slut, och just nu vill jag bara vara med familjen och inte tänka på hockey. Men ja, jag är ju free agent.

Siktar du på att stanna i Sverige eller på att spela i utlandet?
– Jag vill tillbaka till USA.

Har du märkt av något intresse från NHL?
– Ja, det finns intresse. Men sen måste man ju kolla om det blir envägskontrakt eller tvåvägskontrakt, och sådana saker.

Men du har förhoppningar om att det ska lösa sig?
– Ja, det är därför jag inte velat skriva på något annat ännu, säger han med ett lätt skratt.

Dmytro Timashov. Foto: Bildbyrån.

“Det vill jag kunna ta med mig”

Trots det bittra slutet med Brynäs ångrar Timashov inte att han åkte hem för att spela i Sverige.
– Jag trivs i Sverige. Den stora anledningen till varför jag valde att flytta hem var att jag saknade familjen. Jag behövde komma hem och ladda om lite, och så. Det var den stora anledningen till att jag bröt kontraktet (med New York Islanders).

Med facit i hand, känner du att det var rätt att flytta hem?
– Ja. När jag var i NHL spelade jag i fjärdekedjan och då mådde man inte så bra, mentalt. Jag flyttade hem, jag fick en större roll, jag fick spela i powerplay och förstakedjan…Det vill jag kunna ta med mig tillbaka till USA.
– Nu vill jag tillbaka. Nu är jag redo för det, avslutar Timashov.


 

Den här artikeln handlar om: