U16-SM
Hugo & Theo Östberg.
Foto: Bildbyrån & Simon Eld
Junior-SM

Hugo och Theo Östberg om Brynäs historiska guld: "Jäkligt coolt"

ANNONS

Aldrig tidigare hade anrika Brynäs tagit ett SM-guld på U16-nivå. 
Då klev tvillingarna Östberg fram och visade vägen i 7–2-segern mot Täby.
– Det har varit en lång säsong och det var skönt att det slutade såhär, säger Hugo Östberg. 

NYKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)

Tillsammans har de spelat TV-pucken med Gästrikland och slagit sig fram i Brynäs juniororganisation. Idag skrev tvillingarna Hugo Östberg och Theo Östberg in sig i historieböckerna när de säkrade ett första SM-guld till klubben på U16-nivå. 

– Det känns riktigt skönt nu. Det har varit en lång säsong och det var skönt att det slutade såhär, säger Hugo Östberg till hockeysverige.se efter finalsegern mot Täby. 
– Underbart, säger Theo Östberg.

Brynäs inledde finalen mot Täby starkt och kunde trots en hel utvisningar i den sista perioden hålla ifrån till en 7–2-seger. 

Hur känns det att vinna det här tillsammans?
– Det är klart att det är roligt att ha brorsan med, men det blir som en i mängden. Det är så fantastiskt att få göra det här med laget, vi har kommit så nära varandra, säger Hugo. 
– Sen är det några nu som spelar sitt sista år i Brynäs, så det blir lite skilda vägar. Därför är det extra skönt att avsluta såhär, säger Theo

Vet ni om att det här är det första SM-guldet för Brynäs på U16-nivå?
– Ja, det är jäkligt coolt att vara första U16-laget. A-laget hade en tuff säsong och åker ner, då är det skönt att något lag ger lite ljus i föreningen, säger Hugo Östberg och fortsätter: 
– Vi har pratat lite om det här att vi har en bra trupp och att vi kan gå långt, men det är bara klart när man har spelat om det.

Klev fram med varsitt mål: “Skjuter inte så bra”

De båda tvillingarna har fått rejäl utveckling i sin poängproduktion från förra säsongen. Hugo gick från 21 till 48 medan Theo gick från 12 till 36 mellan säsongerna. 

I SM-slutspelet snittade de båda runt en poäng per match och när det gällde som mest klev de fram och satte varsitt mål i finalen. Hugo stod dessutom för två assist. 
– Jag är ganska stark på pucken och hittar brorsan bra, relativt bra. Sen finns det utvecklingsområden såklart, säger Theo. 
– Jag är väl ganska lik brorsan. Jag är bra på att skydda puck, ganska bra spelförståelse, bra teknik. Sen som brorsan sa så kan man bli lite snabbare och göra lite mer mål, men det kommer, säger Hugo. 

De menar båda alltså trots sin fina säsong att de har en del att förbättra när det kommer till målskyttet. 
– Vi har alltid spelat tillsammans, sen blir det lätt att snacka med brorsan. Han vet man var man har och man vet vad man ska göra när man kommer ut på isen. Vårt powerplay har fungerat bra, men det tar tid, säger Hugo. 
– Det har kanske inte blivit så många skott, det kan man se hittills i alla fall. Vi skjuter inte så bra, men vi har lekt mycket med puck och spelat landhockey. Mycket friåkning. Det är väldigt kul, säger Theo. 

Idolerna: “Alltid tittat på tvillingarna Sedin”

Inspirationen till det fina samspelet både i powerplay och överlag kommer självklart delvis från bröderna Sedin. 
– Ja de är idolerna, med andra. Men vi har alltid tittat lite på tvillingarna Sedin. Sen gillar man alltid de här allra största. Nicklas Bäckström är ju från vår hemort, Valbo, så han är en kille som vi ser upp till, säger Hugo. 
– Vi tittar mycket på NHL-stjärnorna, Connor McDavid och liknande, säger Theo.

Pappa till dessa två unga Brynästalanger är Martin Johansson som under 90-talet gjorde några matcher i Linköping. Det är en av anledningarna till att det blev hockey, men det var inte så längesen de båda gjorde sina val. 
– Vi spelade Fotboll fram till för något år sedan och tyckte det var riktigt roligt. Sen krockade det med sommarträningen för två år sedan tror jag. Då började vi satsa på hockey mer. Sen spelar vi golf och andra sporter på sommaren, säger Hugo. 

Vem brukar vinna när ni tävlar mot varandra?
– Det är jämnt. Jag tror ingen kan enas om vem som brukar vinna. Theo tycker att han ofta vinner och jag tycker att jag ofta vinner. 

Exklusivt erbjudande - se JSM-slutspelet på Expressen för endast 49 kronor.


 


 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 03 maj
01:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 04 maj
04:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM