Foto: Bildbyrån
Schweiziska ligan

Svenskarna semifinalhjältar - klubben kan vinna första guldet på 40 år

ANNONS

EHC Biel-Bienne är klara för final i Schweiz. Det kan de bland annat tacka svenskarna Jesper Olofsson och Viktor Lööv för.

Inte sedan 1983 har EHC Biel-Bienne vunnit det schweiziska mästerskapet. Men nu kan det vara dags igen. Igår kväll blev de finalklara efter att ha svept ZSC Lions i semifinalserien. 

De låg under med både 2-0 och 3-1 i den fjärde semifinalmatchen - men lyckades vända och vinna med 5-3. Stjärnforwarden Jesper Olofsson satte reduceringen till 3-2, och backen Viktor Lööv satte det matchavgörande 4-3-målet med knappt tio minuter kvar att spela. Ett par andra svenskbekantingar, Jere Sallinen och Toni Rajala, blev också målskyttar i matchen.

Olofsson vann den interna poängligan i grundserien. I slutspelet har han gjort 3+2 på tio matcher. Lööv har gjort 1+3 under slutspelet. 

Biel-Bienne är i en speciell situation, då lagets tränare Antti Törmänen drabbats av cancer och inte har kunnat coacha laget i alla slutspelsmatcher.

I finalen väntar de två senaste årens mästare, Zug, eller serievinnaren Genève-Servette. Där leder de sistnämnda med 2-1 i matcher. Den fjärde semifinalen spelas i kväll. Zug har som sagt vunnit två raka mästertitlar men slutade i år bara sexa i serien - 19 poäng bakom Genève. I de båda lagen finns svenskarna Henrik Tömmernes, Linus Omark och assisterande tränaren Rikard Franzén (Genève) samt Adam Almquist, Niklas Hansson, Christian Djoos, Carl Klingberg och assisterande Niklas Gällstedt (Zug). Zug tränas som bekant av Sverigebekantingen Dan Tangnes.


TV: Hyllningen till Örebros ungdomskedja

Den här artikeln handlar om: