Pär Arlbrandt.
Foto: Bildbyrån
SHL

Pär Arlbrandt blir assisterande tränare för Linköping

ANNONS

Pär Arlbrandt gjorde tre säsonger i Linköping som spelare. 
Nu återvänder han till LHC – och blir ny assisterande tränare för SHL-laget. 
– Jag är väldigt ödmjuk inför den här uppgiften, säger 40-åringen till klubbens hemsida

Pär Arlbrandt avslutade sin spelarkarriär 2017 genom att vinna SM-guld med HV71 i karriärens sista match. 

Nu återvänder Arlbrandt till ishockeyn som tränare. 

Under tisdagen presenteras han nämligen som ny assisterande tränare för Linköpings SHL-lag där han kliver in och ersätter Tomas Montén som lämnade LHC för att i stället ta över HV. 

För Arlbrandt blir detta hans första tränarjobb på seniornivå. Tidigare har han varit assisterande tränare för Linköpings J20-lag en säsong, 2019/20. 

– Exakt hur rollen ska formas återstår att se, men självklart kommer det att fokuseras på det offensiva spelet och powerplay men även en hel del kring individuella ”skills” för att få ut max av varje spelare. Jag har haft en hel del olika spelare och ledare att göra med i min karriär och vill hitta en mixad stil som jag kan anamma i mitt ledarskap. Det är också viktigt att komma ihåg att alla spelare är unika på sitt sätt – bara för att jag spelade på ett sätt så kan inte alla spela på samma sätt - där blir det viktigt att få lära känna spelarna fullt ut för att få ut det mesta av varje individ, säger Arlbrandt till LHC:s hemsida och fortsätter: 
– Jag har inte arbetat med Klas Östman eller Jeff Jakobs tidigare, däremot har vi träffats och haft en hel del samtal under våren och jag känner mig grymt glad över att få ingå i ett team tillsammans med dem. Jag är väldigt ödmjuk inför den här uppgiften och ska suga åt mig så mycket jag kan den närmsta tiden för att vara så redo som möjligt fram till hösten.

“Vi är väldigt glada och nöjda över denna rekrytering”

Pär Arlbrandt gjorde tre säsonger i Linköping som spelare och producerade då hela 172 poäng på 183 matcher. 2013/14 gjorde han otroliga 71 poäng på 53 matcher för att vinna SHL:s poängliga och det är den näst bästa poängnoteringen i ligans historia, endast Håkan Loobs 76 poäng från 1982/83 är bättre.

Nu är spelgeniet alltså tillbaka i Linköping för att stå i båset.  

– Vi får en kille som först och främst ska ha hand om det offensiva hos oss och som ska jobba metodiskt med våra forwards när det gäller individuell träning samt hitta nycklar i vårt powerplay. En lugn och oerhört kompetent person som besitter kunskaper och erfarenheter som vi i allra högsta grad kommer kunna dra nytta utav. Att han spelat ishockey på hög nivå är en bonus för oss och som vi tror kan vara viktigt för oss att få in i ett ledarteam för att addera ytterligare ett perspektiv i ledarskapet. Som spelare var han framför allt känd för sitt fantastiska spelsinne och vi vill att han delar med sig av sina tankar kring hur ishockey ska spelas i det offensiva. Vi är väldigt glada och nöjda över denna rekrytering och ser fram emot att få börja jobba tillsammans med Pär Arlbrandt, säger klubbens sportchef Peter Jakobsson

Pär Arlbrandt gjorde totalt 282 poäng på 409 matcher i SHL under sin karriär. Han hade även rekordet för flest poäng under en säsong i HockeyAllsvenskan genom att göra 77 poäng på 42 matcher i Västerås 2008/09, ett rekord som slogs av Jonathan Johnson som gjorde 79 poäng 2019/20.


TV: Kan Linköping ta sig ifrån bottenträsket?

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 03 maj
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
01:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 04 maj
04:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM