Foto: Stickan Kenne
Bilden

Magnus Svensson om sagoslutet i Leksand - efter långa grubbleriet

ANNONS

Magnus Svensson var nära att lägga av efter Leksands fiasko 2001. Men efter långt funderande skrev han på för ett år till - och spelade upp klubben i Elitserien igen.
– Jag funderade ganska länge faktiskt om jag skulle fortsätta eller inte, efter säsongen då vi åkte ur, berättar backlegendaren i artikelserien “Bilden”.

Magnus ”Sigge” Svensson flyttade till Leksand från Lennart Hylands Tranås 1982 då han var 19 år. Han gjorde sin sista säsong i klubben 2002. Alltså 20 år senare. Han gjorde även några avstickare på vägen till Davos, Florida och Rapperswil. Han blev världsmästare 1987 och olympisk mästare 1994. Vid VM 1994 i Italien utsågs han dessutom till turneringens bästa back. Få spelare har en lika fin meritlista.

Men framför allt gjorde sig ”Sigge” sig väldigt populär i Leksand genom sitt sätt att spela. Varken publik, motståndare eller egna laget visste vad som skulle hända när ”Sigges Cirkus” var på sitt bästa spelhumör. 

Avancerade - efter krossen mot AIK

Hans sista säsong i Leksand, 2001/02, blev också den så kallade pricken över i:et. Säsongen innan hade Magnus Svensson varit med om att spela ner sitt Leksand i allsvenskan, men han bestämde sig för att stanna kvar. Det blev en drömresa för både Leksand och ”Sigge” när laget tog sig tillbaka till elitserien. ”Sigge” kunde nu lägga upp skridskorna på hyllan med ett mycket gott samvete. 
– Jag funderade ganska länge faktiskt om jag skulle fortsätta eller inte, efter säsongen då vi åkte ur. Varje morgon i tre veckors tid tog jag med mig vår hund och satte mig på samma stubbe i skogen. Till slut kände jag att det vore jäkligt kul att vara med och ta tillbaka Leksand till Elitserien. Som en avslutning för mig som spelare.
– Säsongen efter var helt magisk! Jag tror att vi förlorade två matcher på hela säsongen (16/12 mot Tingsryd  4-3 i Allsvenskan södra och samma Tingsryd 1/2 i Superallsvenskan med 5-2). Vi hade ett välkomponerat lag utan direkta stjärnor. Men alla i laget var hårt jobbande spelare som verkligen ville ta tillbaka Leksand till Elitserien.
– Starkaste minnet från säsongen är givetvis när vi slog AIK med 6-0 på hemmaplan i Kvalserien och vi blev klara för Elitserien.



Magnus Svensson bor, trots att han är smålänning, kvar i Leksand med sin Helena. Tillsammans med Tomas Jonsson ärades Magnus Svensson med att få sin tröja hissad till taket i Tegera Arena i Leksand.
– Jag kände mycket stolthet när jag fick reda på det. När man väl är där…, det är svårt att sätta ord på det, men man känner att man presterat något och att andra tycker att man gjort det bra. Det var oerhört stort att få stå där och varje gång man kommer in i arena ser man tröjan där uppe och det känns lika stort varje gång.


Här kan du beställa "Stickan" Kennes bok, "Hockeyadeln"


TV: Expertena om Erik Karlssons framtid

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL