JOEL LUNDQVIST AVSLUTAR KARRIÄREN
Foto: Bildbyrån
Intervju

Profilerna om Joel Lundqvists besked: "Han som är Frölunda"

ANNONS

Joel Lundqvist kom under tisdagen med beskedet att karriären är över. För Hockeysverige.se berättar Fredrik Sjöström och Patrik Carlsson nu om hur Frölunda ska gå vidare utan sin största spelare genom tiderna.
– Det är nästan lite svårt att tänka på det faktiskt, säger sportchefen. 
– Han har varit Frölunda ända sedan jag kom upp som junior, berättar Carlsson. 

Frölunda och Joel Lundqvist kommer för alltid vara förknippade. Kaptenernas kapten har gjort 20 säsonger och över 1 000 elitmatcher för klubbens representationslag.

Men efter säsongen är eran över, och frågan är hur Frölunda ska gå vidare.
– Man har varit så van att ha honom här. Det blir en utmaning även om vi vetat att det kommer en dag när vi behöver klara oss utan Joel, berättar Fredrik Sjöström.

– Förhoppningsvis har vi en lång säsong tillsammans kvar. Han har varit här i 20 år och till mångt och mycket är det han som är Frölunda. Det är något vi får försöka bära tillsammans, fyller den mångårige lagkamraten Patrik Carlsson i med. 

Fredrik hur var det när du fick beskedet?
– Det är klart att det har varit känslosamt. Han är en ikon i vår klubb. Det är emotionellt. Det tror jag har varit känslosamt för Joel själv.

"Hans driv är otroligt"

Vid 40-års ålder har Joel Lundqvist vunnit bland annat fyra SM- och tre VM-guld. Lägg också till att han efter nästa match kommer vara den som har spelat näst flest matcher någonsin i SHL.

Med det är det en era i svensk ishockey som tar slut. 
– Någon gång tar allas karriär slut. Någonstans har det varit att i den mån det går ska det vara att när Joel själv känner att det är dags. Det är ett tufft och jobbigt beslut att ta. Ofta är det bara spelaren själv som vet när tiden är inne.

Foto: Bildbyrån. Fredrik Sjöström får bygga ett lag utan Joel Lundqvist nästa säsong.

Hur har det varit för dig i din roll att ha en sådan kille som Joel?
– Han har varit superb. Det går inte att hitta en bättre lagkapten. Vi har spelat med och mot varandra och jag har haft honom som kapten. Det är klass på honom, som lagkamrat och som ledare. Jag hittar ingen bättre. Han har pushat oss i lagledningen och krävt perfektion i allt vi gör. Hans driv är otroligt. Det är därför han har varit så framgångsrik i så många år. 

"Att ersätta Joel rakt av det går nästan inte"

Till nästa säsong kommer Frölunda för första gången sedan säsongen 2009/2010 ställa ett lag på banan utan Joel Lundqvist.

Hur kommer det bli för er när han inte är här?
– Det är nästan lite svårt att tänka på det faktiskt. Det är inte en person som ska ersätta Joel utan flera behöver steppa upp. Vi har bra karaktärer i vårt lag med Lasu, Friberg med flera. Att ersätta Joel rakt av det går nästan inte.

Foto: Bildbyrån. Patrik Carlsson och Joel Lundqvist har skördat stora framgångar tillsammans.

– För oss är han en ikon i vår klubb. Han är även en ikon i SHL med allt han har gjort i ligan och i landslaget. Det är imponerande med den nivån Joel har hållit så länge. Han är verkligen den som kommer till jobbet varje dag och inte lämnar något till slumpen.

Ikonen har fått benämningen kaptenernas kapten efter sin förmåga att leda sina lag till framgångar.
– Det är inte bara en av de största spelarna och ledarna i Frölunda utan han har även gjort det på internationell nivå och lett lag till framgångar på en otroligt hög nivå. Någonstans är det verkligen så. Han utpräglar vad en kapten verkligen ska stå för. Både i drivet och i pushandet, säger Patrik Carlsson.

"Tror inte det kommer finnas någon större"

Precis som för Fredrik Sjöström blev det känslosamt för Patrik Carlsson när Joel meddelade att spelarkarriären tar slut efter säsongen.
– Vemodigt. Otroligt tråkigt så klart. Det är en fantastisk person och hockeyspelare. Han kommer bli saknad, men det är förhoppningsvis ett tag kvar tills dess.

Patrik, du som har spelat med Joel en lång tid, beskriv vad han har betytt för dig och klubben.
– Jag tror inte det kommer finnas någon större än Joel i Frölunda vare sig innan eller efter han slutar. Han har varit Frölunda ända sedan jag kom upp som junior. En fantastisk person utanför som alltid ser till allas bästa och vill alla väl. Det är en del av hans ledaregenskaper. Hur han visar vägen med hur han pushar sig själv och andra.

Snart 41 år gammal är Joel Lundqvist på väg mot att göra upp mot 30 poäng ännu en säsong. 
– Det är otroligt imponerande. Han lägger verkligen ner ett hårt jobb varje dag även fast han är äldre. Han strävar alltid efter att bli en bättre lagkamrat och hockeyspelare.  

Frölunda ligger just nu femma i SHL och blickar uppåt samtidigt som de ska försöka hålla Timrå och Leksand bakom sig när serien drar igång igen efter landslagsuppehållet.


Ur arkivet: Joel Lundqvist lyfter CHL-bucklan

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 23 maj
16:20 Kanada - Slovakien VM
16:20 Schweiz - Tyskland VM
20:20 USA - Tjeckien VM
20:20 Sverige - Finland VM
fredag 24 maj
02:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
14:20 Sverige - Tjeckien VM
18:20 Kanada - Schweiz VM
söndag 26 maj
02:00 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
tisdag 28 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
onsdag 29 maj
02:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
torsdag 30 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL