U18-VM

Sverige överkörda i JVM-finalen: "En chock för det svenska laget"

Sverige kom in till finalen mot Kanada med gulddrömmar. Men det blev en mardrömsstart där Kanada ledde med 4-0 efter tio minuter.
– Det är en chock för det svenska laget, säger SVT:s Chris Härenstam i sändningen.

Inför de fullsatta läktarna i Östersund kom Kanada ut och chockade både motspelare och publik.

Stjärnspelaren Caitlin Kraemer gjorde ett hattrick i den första perioden och hittadee rätt tre gånger om på Ida Frank i det svenska målet. Övriga målskyttar för Kanada var Alexia Aubin och Piper Grober.

– Det är ett lag som är förbannat bra och sköljer över oss och vi blir lite små, det är det som händer, förklarade den assisterande förbundskaptenen Ulf Hall i SVT.

Men någon ändring blev det inte utan den första perioden slutade 5-0 till Kanada.

Fortsatte i andra perioden

I den andra perioden fortsatte de att skölja över Sverige som hade svårt att hävda sig i defensiven. Kanada hittade flera lägen och målen fortsatte att komma.

Alexia Aubin gjorde sitt andra för kvällen samtidigt som Abby Lunney och Mackenzie Alexander stod för ett mål var i den andra perioden.

När 40 minuter var spelade stod det 8-0 på tavlan och ett mycket nedstämt svenskt lag gick in till pausvilan.

Andra silvret i historien

Sverige lyckades inte hålla Kanada från att göra mål i den tredje perioden heller utan Kanada fortsatte att pressa på.

Det blev både 9- och 10-0 innan 60 minuter var spelade. Det var Charlotte Pieckenhagen och Caitlin Kramer som gjorde de två sista målen.

Turneringen, som blev historisk för Sverige då man för första gången vann mot USA i tävlingssammanhang, slutade med ett silver. Det andra av valören sedan turneringen började 2008. Det senaste silvret kom för fem år sedan.

Från det här laget kommer flera framstående spelare som Mira Hallin, Ebba Hedqvist, Jenna Raunio med flera vara tillgängliga även nästa år. Då spelas turneringen i Schweiz.

TV: Svenska lagkamraterna hyllar Dahlin