Petter Rönnqvist ger sin syn på Luleås säsong.
Foto: Bildbyrån (Montage)
Intervju

Petter Rönnqvist om Luleås svaga säsong: "Ett prekärt läge"

I våras var Luleå en seger ifrån att vinna SM-guld. Den här säsongen har laget inte alls fått spelet att stämma – och parkerar på en elfteplats i SHL-tabellen med mer än halva grundserien spelad.
– Jag ser ingen större fara att Luleå ska hamna där nere, men det är ett prekärt läge, säger C Mores expert Petter Rönnqvist till Hockeysverige.se.

Luleå tog i torsdag en viktig seger både poängmässigt och mentalt då Timrå besegrades på bortais med 2–1. Men säsongen har varit ojämn och tuff för norrbottningarna som förra säsongen var i SM-final mot Färjestad. Just nu liggen Luleå på en elfte plats och farligt nära negativt kval, men också bara två poäng från play-in till slutspel. 
– ”Bulan” (Thomas Berglund) har sitt DNA, grundspel och det har inte förändrats någonting. Däremot var det inför säsongen en stor fråga hur man skulle ersätta (Sami) Lepistö, som man inte får underskatta i det här, men även (Linus) Omark och (Pontus) Andreasson som var så otroligt bra förra säsongen, säger C Mores expert Petter Rönnqvist till hockeysverige.se och fortsätter:
– Det har inte Luleå lyckats med och man skulle i stället försöka bredda ut dom poängen. Omark hade nästan 60 ”pinnar” och 40 på Andreasson. Sedan ska vi inte glömma bort Sami Lepistö i det sammanhanget. 
– Dels att man förlorade finalen på det sätt man gjorde dels att förlora dom tre, vilket man inte lyckats ersätta tror jag påverkat lagets prestation så här långt. 

Linus Omark, Pontus Andreasson och Sami Lepistö - tre tunga tapp. Foto: Bildbyrån

“Det håller inte längre att skylla på”

Trots tabellplaceringen för Luleå ser Petter Rönnqvist att det finns flera uppsidor i lagets prestation den här säsongen. 
– Defensiven sitter fortfarande, men den har inte stämt under hela säsongen. Nu tycker jag att man har hittat tillbaka. Luleå vann mot Timrå senast och jag tycker att man gjort det bra under dom tre senaste matcherna. Nu känner jag igen Luleå, men det var en period på ett tiotal matcher där jag inte kände igen Luleå Hockey. Den perioden var vansklig. 
– Någon gång i slutet av november började man förlora matcher spelmässigt också. Inte bara resultatmässigt. Luleå började tappa någonting där. Jag tycker att man har hittat tillbaka mot slutet. 
– Återigen, Luleå har inte lyckats ersätta dom tre toppspelarna som jag nämnde. Det är ändå där det hamnar. Man har sagt att det inte går att ersätta Omark och Andreasson utan att man ska försöka bredda det, men man har inte lyckats och jag skulle vilja påstå att det är stora tappet. 

Petter Rönnqvist. Foto: Ronnie Rönnkvist

I slutet av november plockade Luleå in Mario Kempe för att spetsa truppen. På sina åtta inledande matcher har Kempe svarat för tre assistpoäng. 
– Först ska vi alla veta att han inte spelat sedan i januari, men nu börjar det komma till att man ska ställa krav på honom också, så är det. Det håller inte längre att skylla på det utan Kempe ska man ha krav på. 
– Jag tycker också att han senast matcherna har börjat visa upp vad han kan prestera. Jag tror att man tog dit Kempe för att få ihop en riktigt bra förstakedja med (Juhani) Tyrväinen i mitten. Egentligen vill Kempe vara center, men det är nog ett sätt att få i gång Tyrväinen för det är alltid några spelare som underpresterar i ett lag som inte riktigt ”rockar”.
– Får man i gång Kempe och Tyrväinen, (Isac) Brännström funkar redan, då anser jag att Luleå har en riktig förstakedja. Jag tror det är rätt väg att gå. 

Mario Kempe. Foto: Bildbyrån

“Första gången han sätts under rejäl press”

Erik Gustafsson sa i en intervju med C More att det var tungt att spela i Luleå, vad skickar det för signaler?
– Jag tror att han känner att dom spelat bättre än vad poängskörden visar och inte fått den utdelningen dom är förtjänta av. Det är min analys av det. 
– Luleå Hockey är inte vana att under senare tid att förlora så många matcher som man gjort. Jag tror Luleå hade tio förluster på tolv matcher innan segern mot Timrå. Det är nog lite baksmälla också. Luleå var i final förra säsongen och hade ledande spelare som man inte lyckats ersätta.   
– Jag känner igen DNA:t som Luleå vill spela med ”Bulan” vid rodret. Det råder inget tvivel om det. Samtidigt tror jag man känner att spelarna som skulle sprida ut ”graserna” där bak och poängen, att det inte har kommit gång. Det är, som sagt var, tre tunga namn vi pratar om. 
– Jag tror att man har haft en övertro på systemet, ”Bulans” sätt att spela och dom spelarna som var kvar, att det skulle lösa sig. I stort sett tog man bara in (Leo) Komarov. Han har börjat ta sitt ansvar mot slutet, men har är inte en poängspelare. Komarov är en pådrivare och kämpe som vinner dueller nere i hörnen. Han kommer bli jätteviktig för Luleå under säsongen.
– Luleå går rätt väg med den här förstakedjan man satt ihop och där man satt ut Kempe på en kant.

Mario Kempe, Isac Brännström och Juhani Tyrväinen. Foto: Ronnie Rönnkvist & Bildbyrån

Thomas ”Bulan” Berglund är nu inne på sin sjätte säsong som huvudtränare i Luleå. Tidigare var han dessutom fyra säsonger assisterande tränare innan han coachade Brynäs under tre säsonger. 
– Det är första gången under hela hans karriär som han sätts under rejäl press. När han var i Brynäs gick det bra. Han har alltid gått bra i Luleå och aldrig varit ifrågasatt. 
– Helt plötsligt är det hu ett helt annat ljud i skällan bland fans och så vidare när förlusterna radar upp sig. 

“Har trampat vatten”

Hur tycker du han har hanterat den här pressen? 
– Jag tror det är stressigt, vilket bara är mänskligt. Klart att han känner att det är jobbigt, vilket jag tycker att man märkt senaste tiden. Han ser väl också siffrorna och läser in dom. ”Bulan” känner nog också att hans lag spelat bättre än vad poängskörden visat. Att det är lite orättvist, vilket det kan bli ibland. 
– Det ska bli jätteintressant att se hur utvecklingen blir. Jag är inne på att, efter förlustraden Luleå har haft, jag ser en uppryckning senaste tre matcher och känner att det är rätt att sätta ihop en riktigt stark förstakedja som ska driva det här. Kempe var bra mot Timrå. Brännström är bra. Tyrväinen är i grunden en bra spelare, men har trampat vatten och inte hittat sig själv. 
– Min känsla är att hela truppen är missnöjda. Det lirar inte, men jag tror att det kommer räta upp sig. Nu kanske redan tåget gått för en topp sex-placering, vilket är tufft för ett lag som Luleå. Sedan tycker jag inte att (Joel) Lassinantti har varit den här… Mycket beroende på att inte spelet stämt helt hundra, men mot Timrå var han lysande.
– Jag ser ingen större fara att Luleå ska hamna där nere, men det är ett prekärt läge med tanke på att Luleå var ett finallag förra säsongen, avslutar Petter Rönnqvist. 


Lista: De hetaste målvakterna i Sverige

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 22 mars
17:30 Ilves - Ässät Liiga
17:30 KalPa - Pelicans Liiga
17:30 Lukko - IFK Helsingfors Liiga
19:00 BIK Karlskoga - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Tingsryd - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Skellefteå SHL
torsdag 23 mars
01:00 Colorado Avalanche - Pittsburgh Penguins NHL
03:30 Edmonton Oilers - Arizona Coyotes NHL
19:00 AIK - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Timrå - Örebro SHL
19:00 Frölunda - Färjestad SHL
19:30 Brynäs - Malmö SHL
23:30 Philadelphia Flyers - Minnesota Wild NHL
00:00 Boston Bruins - Montreal Canadiens NHL
00:00 Ottawa Senators - Tampa Bay Lightning NHL
00:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
00:00 Washington Capitals - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Detroit Red Wings - St Louis Blues NHL
00:00 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
fredag 24 mars
01:00 Nashville Predators - Seattle Kraken NHL
02:00 Dallas Stars - Pittsburgh Penguins NHL
02:00 Calgary Flames - Vegas Golden Knights NHL
03:00 Vancouver Canucks - San Jose Sharks NHL
03:00 Anaheim Ducks - Winnipeg Jets NHL
17:30 Pelicans - KalPa Liiga
17:30 IFK Helsingfors - Lukko Liiga
17:30 Ässät - Ilves Liiga
17:30 KooKoo - Tappara Liiga
19:00 Skellefteå - Rögle SHL
19:00 Växjö - Luleå SHL
19:00 BIK Karlskoga - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - Tingsryd Hockeyallsvenskan
20:00 Zürich - Davos National League
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - New York Islanders NHL
lördag 25 mars
02:00 Colorado Avalanche - Arizona Coyotes NHL
15:15 Örebro - Timrå SHL
16:00 KalPa - Pelicans Liiga
18:00 Philadelphia Flyers - Detroit Red Wings NHL
18:00 Boston Bruins - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Björklöven - Västerås Hockeyallsvenskan
18:30 Modo - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Nashville Predators - Seattle Kraken NHL
19:00 Färjestad - Frölunda SHL
21:00 Los Angeles Kings - Winnipeg Jets NHL
21:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
22:00 Minnesota Wild - Chicago Blackhawks NHL
22:00 New York Islanders - Buffalo Sabres NHL
22:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
00:00 Carolina Hurricanes - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Montreal Canadiens - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 New Jersey Devils - Ottawa Senators NHL
00:00 Dallas Stars - Vancouver Canucks NHL
söndag 26 mars
01:00 Pittsburgh Penguins - Washington Capitals NHL
05:00 Edmonton Oilers - Vegas Golden Knights NHL
05:30 Anaheim Ducks - St Louis Blues NHL
15:00 Rögle - Skellefteå SHL
16:00 Ilves - Ässät Liiga
18:30 Mora - Södertälje Hockeyallsvenskan
21:00 Arizona Coyotes - Colorado Avalanche NHL
23:00 Carolina Hurricanes - Boston Bruins NHL
00:00 Nashville Predators - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Vancouver Canucks NHL
måndag 27 mars
04:30 Los Angeles Kings - St Louis Blues NHL
01:00 Ottawa Senators - Florida Panthers NHL
01:00 Buffalo Sabres - Montreal Canadiens NHL
01:30 New York Islanders - New Jersey Devils NHL
tisdag 28 mars
02:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
04:00 Anaheim Ducks - Colorado Avalanche NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
01:00 Carolina Hurricanes - Tampa Bay Lightning NHL
01:00 Detroit Red Wings - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Boston Bruins - Nashville Predators NHL
01:00 New York Rangers - Columbus Blue Jackets NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Montreal Canadiens NHL
onsdag 29 mars
02:00 St Louis Blues - Vancouver Canucks NHL
02:30 Chicago Blackhawks - Dallas Stars NHL
03:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Edmonton Oilers NHL
04:30 San Jose Sharks - Winnipeg Jets NHL

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten