Foto: Bildbyrån
JVM 2023

Siffrorna visar: De mindre nationerna närmar sig

ANNONS

JVM 2023 har kantats av skrällar – och det är ingen slump. Flera av de mindre nationerna har gått framåt på senare år och kan nu vara med och störa jättarna. Här förklarar jag närmare varför.

Ishockeyn växer! Runtom i Europa blir bredden i flera nationer större och tiden där hälften av lagen är blåbärsnationer är förbi.

Den enda nationen som vi egentligen kan räkna bort från årets turnering, och som med all sannolikhet kommer åka ur, är Österrike.

Här plockar jag ut tre nationer som av olika anledningar är intressanta och som har tagit stora kliv inte bara i den här turneringen, utan även ur ett större perspektiv. 

Slovakien

Slovakien fick vi se vinna över USA. Något som inte är ovanligt för den här kullen. 04-kullen, med inslag av 05:or som Dalibor Dvorský, vann över USA med 5-2 i Hlinka för ett och ett halvt år sedan. Det året gick Slovakien hela vägen till ett silver, då Connor Bedards Kanada blev för starka i finalen.

Den generationen som Slovakien har fått fram är på många sätt unik. Men inte på något sätt en slump.

Det är en satsning från förbundshåll som har betalat av sig. Laget har spelat tillsammans länge och fått förutsättningarna att utvecklats tillsammans sedan de var 13/14 år gamla. Något som kulminerade i att flera av spelarna gick tidigt i sommarens NHL-draft (Juraj Slafkovský 1:a och Simon Nemec 3:a).

Kollar vi också på siffrorna i just draftsammanhang ser vi att Slovakien har fått fram fler NHL-mässiga talanger på senare år. Kollar vi över de senaste tio åren finns det en del samband. De första fem åren kom det fram tolv draftade spelare från landet. Kollar vi de senaste fem åren är det 15. Det är en höjning med 25 procent, samtidigt har landet varit representerade i samtliga fem drafter tillskillnad från tidigare.

Tyskland

Kollar vi istället på Tyskland, där sporten hockey växer så att det knakar. Och där högstaligan DEL låg på en tredjeplats i Europas publikliga innan pandemin.

På JVM-nivå har man nu också gått till en kvartsfinal två år i rad, och allt talar nu för att det blir en tredje raka kvartsfinal. Samtidigt som U18-landslaget även de tog sig till ett slutspel för första gången på nio år.

Kollar vi här på siffrorna från NHL-draften blir det otroligt tydligt. De senaste fem åren har det draftats elva spelare från den här nationen. Det kan vi jämföra med de fem åren innan det då det bara draftades fyra spelare från Tyskland, och max en per år. Något som verkligen har ändrats på senare år.

Tjeckien

Att kalla Tjeckien för en mindre nation är kanske elakt. Men med deras resultatrader de senaste åren är det väl inte mer än rätt. En medaljmatch sedan 2005 är facit, och det var i sommarens turnering. 

Men i år har man gjort ett suveränt mästerskap än så länge.

Och även här har det skett ett organisatoriskt omtag på förbundsnivå. Precis som Slovakien har man låtit spelarna spela tillsammans från tidig ålder. Något man har fått betala för. På U18-nivå har man varit ett fast inslag och de senaste fyra VM-turneringarna har man tagit sig till semifinal två gånger.

Och kollar vi på NHL-draften visar siffrorna samma sak som för Tyskland och Slovakien. Att lag i NHL har en förkärlek för tjeckiska spelare efter det Jaromír Jágr och David Krejci för att nämna två har gjort är inget konstigt.

Men de senaste tio åren finns det några intressanta mönster. De första fem åren draftades totalt 36 spelare, där två år sticker ut när det bara plockades tre respektive fyra spelare. Kollar vi istället på de senaste fem åren är raden 11, 7, 8, 8, 9. En helt annan jämnhet som gör att det totalt draftades 43 spelare under perioden. En ökning på närmare 20 procent. En väldigt markant ökning för ett land som ändå får såpass många spelare draftade.

Om allt det här är en slump? Om Tyskland är en blåbärsnation igen om fem år och får mindre än en draftad spelare per år? Vem vet. Men jag tror inte det. De här nationerna gör något bra och det visar sig inte minst på planen i det här mästerskapet. Kanske borde till och med länder som Sverige och Finland börja titta sig över axeln och se om man kan lära sig något.

Källa: Elitprospects


TV: "Skulle kunnat bli en Rönnberg för Örebro"

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch