Leo Carlsson och Mats Sundin.
Foto: Bildbyrån
JVM 2023

Leo Carlsson jämförs med Mats Sundin: "Det är sjukt!"

ANNONS

Som en av Sveriges största talanger inför sommarens NHL-draft är förväntningarna på Leo Carlsson höga inför JVM. För hockeysverige.se berättar 17-åringen om pressen – och dessutom jämförelsen med en viss Mats Sundin. 
– Att jämföras med Mats Sundin är bara en ära, säger han till hockeysverige.se.

ARLANDA (HOCKEYSVERIGE.SE)

Leo Carlssons status som en av Sveriges största talanger växer och växer. När Magnus Hävelid i förra veckan tog ut sin trupp till JVM 2023 var det en självklarhet att Carlsson skulle vara en av 13 forwards. 

Men backar vi bandet till en kall decemberdag för ett år sedan hade genombrottet i SHL inte riktigt kommit igång än. De första matcherna var spelade, men poängen hade inte börjat trilla in än. Sedan dess har han utvecklats till den spelare som nu är den största svenska talangen inför NHL-draften 2023. En resa som hans själv menar har gått väldigt fort. 
– Det har varit både och. Jag har kämpat hela livet för det här. Samtidigt så har det gått fort från sommaren till nu, säger Carlsson till hockeysverige.se under mediaträffen på Arlanda, innan laget lyfter för att ta sig över Atlanten. 

Efter nio poäng på 35 matcher under förra säsongen har 17-åringen från Karlstad nämligen växlat upp och i stort sett tagit SHL med storm genom 14 poäng på 25 matcher i sitt Örebro.

Trodde du det här för ett år sedan? 
– Nej absolut inte. Man började få upp lite självförtroende då, men inte såhär mycket.

Förra säsongen kröntes med ett oväntat U18-guld, både för Sverige och för Leo Carlsson. Detta efter en 6–4-vinst mot USA i finalen. En vinst som nu gör att en ung JVM-trupp med samma förbundskapten som vid det guldet, har en stor anledning till att vara lite stöddiga inför vinterns mästerskap. 

Vad tror du Sverige har för chanser?
– Guldchanser absolut. Det är många bra lag med, men vi är bra också. 

Opåverkad av pressen: “Känner ingen”

Lovorden har haglat ner över Leo Carlsson under hösten. Allt från ord som “Jag har aldrig sett något liknande talangmässigt” från Örebros general manager Stefan Bengtzén (i Expressens podcast Hockeypuls) till en jämförelse med Mats Sundin, men vi återkommer till det senare. 

Det är tydligt att många förväntar sig att Carlsson tar sig an rollen som en av stjärnspelarna i mästerskapet. En förväntan han även har på sig själv. 
– Så är det. Jag vill vara den offensiva killen som ska göra det. Jag vill producera för laget. Producera framåt och skapa lägen varje byte. 

Hittills denna säsong har Leo Carlsson gjort 11 poäng på 6 matcher med U20-landslaget. Foto: Bildbyrån. 

Han har gjort flest poäng av alla juniorer denna SHL-säsong och är till och med i toppen bland de spelare under 21 år som klivit ut på isen i ligan under de 25 första matcherna. Framför sig har han endast de etablerade backstjärnorna från förra JVM, Emil Andrae & William Wallinder. Båda födda 2002. Men trots detta och de tydliga förväntningarna känner han alltså ingen större press. 
– Nej egentligen inte. Det är något som man inte borde ha. Folk kanske har press på mig, men jag känner ingen press så. Inget överdrivet i alla fall. 

Vad vill du ta för roll i laget förutom att producera poäng?

– Jag ska göra jobbet, det ska alla i laget göra. Sen ska jag vara pålitlig i försvarszon och göra min grej i anfallszon. 

Carlsson menar att omställningen från sitt spel i SHL till JVM inte kommer vara särskilt stor. Niklas Eriksson har matchat sin stortalang rätt flitigt i Örebro, vilket gör att 17-åringen nu snittar strax över 15 spelade minuter per match. 
– Nej egentligen är det inte en svår omställning. Jag har inte samma roll, men jag ska ändå vara en spelare som gör det framåt i Örebro också. Så det kommer inte vara samma roll, men ändå lite liknande.

Nyckeln inför JVM: “Det tror jag är viktigt”

Pressen verkar helt enkelt inte bita på Carlsson som istället pratar om ett självförtroende som växer när hyllningarna haglar och förväntningarna höjs. I en intervju med hockeysverige.se i september berättade han hur NHL-scouternas närvaro på läktaren endast gav honom en större tro på sig själv. En tro som genom säsongens spel har höjts ännu mer och nu gör att han inte skräms av den vikt och uppmärksamhet NHL-klubbarna lägger på det kommande mästerskapet. Dessutom menar han att tron kan bli en nyckel för ett framgångsrikt mästerskap. 

– Jag tar med mig att jag kan vara bra. Att jag kan producera mot män i SHL. Att man tar med sig det självförtroendet in i JVM, det tror jag är viktigt. Det är klart att det är en bra chans att visa upp sig. Samtidigt så kommer det fler chanser om man inte gör det bra. Så det är ingen press att vara med i JVM. Det är mest att det är kul.

De flesta amerikanska medier är nu överens om att Leo Carlsson kommer att gå väldigt tidigt i sommarens NHL-draft. Flera har 17-åringen som tredje- och fjärdeval medan Bob McKenzie rankade honom femma i sin första stora draftranking inför säsongen. 
– Det är inte mycket som är negativt kring det. Det är mer ett kvitto på att man gör något bra. 

Har du någon NHL-klubb du känner extra för?
– Nej, det skulle jag inte säga. Det finns många bra. Jag har inte riktigt någon favorit. 

Foto: Bildbyrån.

Under uppväxten hemma i Karlstad har en viss världsstjärna och profil borta i Nordamerika alltid varit den stora idolen för Carlsson. 
– Sidney Crosby har det alltid varit. Det är idol nummer ett sedan jag var liten. Det är han som jag har kollat på mest. 

Hur känns det att snart komma närmre en sådan spelare?
– Det är bara sjukt. Man har inte riktigt fattat det än, att det är så nära med draften. Det är bara konstigt, men ändå kul.

Sundin-jämförelsen: “Lite likheter kan jag se”

Men det är trots all inspiration från Crosby inte Pittsburghs-stjärnan som Carlsson under senaste tiden jämförts med. I juniorkronornas match mot Finlands U19 i november stod han för två mål och en assist, där ett av målen fick en hel del spridning på sociala medier. Inte minst efter att den tidigare NHL-spelare Ryan Whitney delat klippet med följande kommentar: 
”Alla pratar om Connor Bedard men jag tror att Leo Carlsson kommer att gå som tvåa i årets draft. En ung Mats Sundin",
– Det är sjukt bara. Att de ser målet, bara det är coolt. Att jämföras med Mats Sundin är bara en ära. Det är mycket att ta ikapp där (skratt), men det är riktigt kul. 

Hur mycket har du kollat på Mats? 
– Inte så mycket om jag ska vara ärlig. Jag har väl sett smågrejer. Jag är lite för ung för att ha kollat på honom live. 

Finns det någon likhet?
– Lite ändå. Båda är kraftiga forwards med bra händer. Så lite likheter kan jag se i själva spelet. 


TV: "Spelaren som gör skillnad så att FBK kan slåss om guldet"

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 03 maj
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games