Marcus Brännman
Foto: Bildbyrån/Ronnie Rönnkvist (Montage)
JVM 2023

Marcus Brännman inför JVM: "Måste göra allt för laget och ta sin roll"

ANNONS

Till vardags representerar burväktaren Marcus Brännman Dubuque Fighting Saints i juniorligan USHL. Men under den närmsta tiden kommer han byta ut det rödvita stället mot ett blågult sådant. För nu väntar spel med Juniorkronorna under vinterns JVM-turnering.
– Jag har en fördel i det då jag spelat i Nordamerika i flera månader nu, säger han till Hockeysverige.se

Det svenska juniorlandslaget är nu på plats i Moncton där förberedelserna är i full gång inför den stundande turneringen. Det dröjer inte länge tills laget ska bege sig till Halifax som kommer husera Grupp A, där Sverige ingår. 

Men för en viss Marcus Brännman är närvaron i Nordamerika ingenting nytt, då den svenske målvakten numera spelar för Dubuque Fighting Saints i den amerikanska ligan USHL. Under säsongen har han efter tolv matcher registrerat en räddningsprocent på 91,1 procent och snittar därmed 2,99 insläppta mål per match.

Den 19-årige Brommasonen packade nämligen ihop flyttlasset och begav sig till Iowa inför säsongsstarten efter att ha varit del av Örebro Hockeys organisation under de tre senaste säsongerna. Valet att ta klivet över till andra sidan Atlanten kom kort efter han blivit vald i USHL:s Entry Draft 2021 av den amerikanska klubben. 
– Det började med att de draftade mig till Dubuque. Efter det snackade vi lite fram och tillbaka om att det nog skulle vara intressant att åka över till USA och prova spelet där. Jag trodde det skulle passa min spelstil, och det har det gjort. I slutet av förra säsongen så tog jag tag i det och snackade då en hel del med (general managern) Kalle Larsson. Då bestämde vi oss för att jag skulle åka dit och spela där, säger Brännman.

Brännman lämnade ÖHK för att påbörja äventyret i USA. Foto: Tobias Sterner/Bildbyrån.

Tre svenska lagkamrater

Kan du beskriva hur den nordamerikanska ligan skiljer sig från den svenska?
– Det största skillnaden är väl rinken. Åtminstone till en början, eftersom den är mindre. För mig som målvakt, men även för utespelare, blir det trängre och så går det mycket fortare än vad det gjort när jag spelat hemma.

Om du skulle sätta ord på hur du är som målvakt, hur skulle det låta då? 
– Jag skulle nog beskriva mig själv som en målvakt som står mycket på fötterna, är snabb och läser spelet. Jag tycker vi håller det till tre. Tre punkter, säger han lättsamt.

Brännman är dock inte den enda svensken i laget, utan den unge målvakten har även tre svenska lagkamrater i backen Theo Wallberg, samt forwardsspelarna Oliver Moberg och Nils Juntorp. Även general managern Larsson tillhör svenskgruppen.  
– Det har självklart varit en trygghet. I alla fall i början. Då var det skönt att ha några man kunde snacka svenska med när man inte riktigt hade fått ihop laget än. Men nu har vi fått ihop det väldigt bra. Så nu pratar man med alla som att de vore svenskar, eller vad man nu ska säga, och det blir mest engelska i omklädningsrummet.

“Mognat både som person och som spelare”

Men under den kommande tiden kommer antalet svenskar i laget långt överstiga siffran tre. För nu väntar spel med Juniorkronorna. Så tillsammans med Carl Lindbom och Ian Blomquist, bildar han nu den målvaktstrio som de blågula kommer förlita sig på under den kommande turneringen. 

Marcus Brännman och Carl Lindbom. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Hur har tiden i USA hjälpt dig att utvecklas som spelare och person? 
– Jag tror det har hjälpt mig på båda planen, då jag mognat både som person och som spelare. Hockeymässigt så skickar de mycket puckar på mål, så jag har blivit bättre på den biten att hålla returerna där de ska vara för mig som målvakt. Även som person har jag växt. Samtidigt har jag bott hemifrån i tre år innan jag flyttade över nu. Men då var det tre timmar bort och inte tio-elva timmar, säger han och förklarar vidare hur tiden i klubblaget kommer gynna honom under turneringen:
– Eftersom JVM nu ska spelas på liten rink så har jag en fördel i det då jag spelat i Nordamerika i flera månader nu.

Hur kändes det att bli uttagen till truppen?
– Det var väldigt roligt. (Förbundskaptenen) Magnus Hävelid var faktiskt nere, ungefär två veckor innan uttagningen skedde, och kollade på en match där vi mötte Des Moines Buccaneers. Så det var kul att få träffa på honom nere i Dubuque också. Sedan när jag fick beskedet blev jag jätteglad.

Brännman på plats i Moncton. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Beskedet kom i form av ett mejl från målvaktstränaren Peter “Trötter” Andersson som meddelade att han blivit uttagen, även fast det i stunden ännu inte var officiellt. Vidare medger Brännman att han haft det lite på känn även fast det aldrig går att vara säker tills beskedet väl kommit. 
– Nej, men jag har varit med på uttagningarna innan och så har jag väl hela tiden varit med där runt målvakterna som kan ha varit aktuella. Så det var ingen jätte överraskning.

Det återstår bara dagar tills turneringen nu inleds, och stämningen verkar vara på topp bland killarna inför dessa juletider.  
– Den är jättebra! Vi har precis fått ihop hela laget här i Moncton, och alla kommer väldigt bra överens, vilket nog också har att göra med att många varit med tidigare. Så man känner en hel del sedan innan.

“Är en skön gubbe med killarna”

Förbundskapten Hävelid har varit tydlig med rangordningen av målvaktstrion. Djurgårdsmålvakten Lindbom tar förstaspaden, medan Västeråsklubbens Blomquist infinner sig på andraplatsen. Brännman hittas på tredjeplatsen, men här finns inga sura miner för det. Utan den unge målvakten lägger hellre fokus på att bidra så mycket han kan till truppen. Både på och utanför isen. 
– Nej, men jag kör på ändå. Det är ingenting jag tänker på. Som vanligt är man ju en skön gubbe med killarna, så jag försöker bara vara en extra stämningsgivare i gruppen.

Kommer det kännas annorlunda då du är van vid mycket speltid med klubblaget?
– Självklart är det så. Jag är van vid att spela mycket, men man måste göra allt för laget och ta sin roll.

Tror på lagkamraten från Örebro

Vem tror du sätter första målet i turneringen för Sverige? I en nylig intervju med Hockeysverige, tippade Filip Bystedt på sig själv. Är du enig med det valet eller tror du på någon annan kandidat?
– Det där gillar jag! Jag gillar att han tar sig själv! säger han med ett skratt och tillägger sedan:
– Äh, det är svårt, men jag måste nog säga min gamla lagkamrat Leo Carlsson som gör första målet faktiskt.

Konkurrensen i årets turnering är tuff. Men den svenske målvakten har förtroende för laget, och dess framgång. Så när han får frågan om hur långt Juniorkronorna kommer kunna ta sig är han rak och tydlig med sitt svar:
– Vårt mål är såklart att ta guld för den här turneringen, och inget annat, avslutar han.


Throwback: Zibanejad efter JVM-guldet 2012

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 04 juni
02:00 Vegas Golden Knights - Florida Panthers NHL
tisdag 06 juni
02:00 Vegas Golden Knights - Florida Panthers NHL