Nicklas Danielsson.
Foto: Bildbyrån (Montage)
Intervju

Nicklas Danielsson tillbaka på Hovet - 12 år senare: "Njuter varje sekund"

ANNONS

För tolv år sedan var han på väg mot toppen i en SM-final.  
I dag var han tillbaka för första gången på Hovet.
– Det var jätteroligt, absolut. Andra matchen, första på hovet på länge. Det var kul, säger Danielsson. 

STOCKHOLM/JOHANNESHOV (HOCKEYSVERIGE.SE)

När Nicklas Danielsson klev ut på Hovets is ikväll gjorde han det som en 38-årig veteran och en av de mest erfarna på isen. Djurgården jagade sin fjärde raka seger i en juluppladdning mot Kristianstad, men för Danielsson var det mer än bara en chans att ta med sig en bra känsla in i uppehållet.

Backar vi bandet till 24 april 2010 hittar vi en tolv år yngre Danielsson som närmade sig vad som kanske var toppen av sin karriär. VM-medaljer kom några år efter, men den kvällen klev han ut på Hovets is för att ge nytt hopp åt Djurgården i en match sex av SM-finalen mot HV71.

Det hela slutade i en 2–3-förlust och Danielsson fick se Johan Davidsson lyfta Le Mat-pokalen för Jönköpingsklubben.
– Jag minns inte jättemycket. Jag har för mig att Andreas Engqvist sköt ett ribbskott och så blev det kontring och så avgör dem. Det är typ det jag kommer ihåg, säger en samlad Danielsson till hockeysverige.se.

Vad är det för skillnad på Danielsson för tolv år sedan och i dag?
– Jag vet inte. Det får andra utvärdera. Jag kommer inte ihåg vilken typ jag var. Det är väl mer rutin nu då (skratt). 

Nicklas Danielsson i kvartsfinal av SM-slutspelet 2010. Foto: BIldbyrån.

Från SM-final till strafförlust

Den matchen var även senaste gången som Danielsson klev ut på Hovets is i Djurgårdens tröja. Men ikväll fick den pigga veteranen återigen höra en stor del av de 5373 på plats sjunga hans namn.  
– Jag har kommit in bra. Välkomnad, bra grabbar i laget. Jag har bara positiva grejer att säga. 

Djurgården inledde starkast mot Kristianstad och vann skotten med hela 20–3 i den första perioden, men få hotade Filip Larsson i kassen. Andra perioden inleddes med en kalldusch med 0–1 efter endast 30 sekunder och Kristianstad åt sig in i matchen. 

Det hela ledde till slut fram till en övertid där Nicklas Danielsson fick flera chanser att avgöra. Men till slut fick han se Larsson rädda samtliga straffar och istället kliva av isen med en 1–2-förlust. 
– Utfallet är inte så bra. Vi gör en jättebra första period. Andra perioden är lite svängig och vi är inte så effektiva i powerplay. Samma sak i tredje perioden. Vi har våra lägen i powerplay, det är där det avgörs. Framförallt måste powerplayet upp. 

För Danielsson var det endast den andra matchen sedan avslutande framträdandet med Brynäs i slutet av mars.
– Det var jätteroligt, absolut. Andra matchen, första på hovet på länge. Det var kul. 

“Skönt mentalt att få ett ‘break’”

Sedan sista matchen med Brynäs i mars har den rutinerade forwarden från Uppsala stått en oviss framtid till mötes. Säsongerna har påbörjats och nått halvtidsstrecket och han har fått träna med Almtuna för att hålla igång. 
– Det känns bra förutom att man saknar matchtempo. Det är jättebra att man får spela mycket här i början så att man kommer in i det. Mot Karlskoga borta spelade jag mycket och lika idag. Sen tränar vi på bra också, så man får bekänna färg. 

Även om han fortsatt producera i SHL under de senaste säsongerna var frågan om ett avslut fortfarande uppe i luften, åtminstone utifrån andras perspektiv.
– Jag har ju aldrig sagt att jag slutat. Sen är det klart att man funderar efter säsongen. Jag behövde få ett avbrott och tänka ”vad vill jag”. Jag har fortfarande energin och drivet för det. Glädjen att få komma till omklädningsrummet och träna och spela matcher har jag kvar. Varför ska jag lägga av då?

Hur har tiden utanför varit för din del?
– Det kändes ganska skönt mentalt att få ett "break". Det går ju bara i ett hela tiden. Två, tre veckor efter det är slut är det bara på det igen med fysen. Så det var skönt, framförallt mentalt, att få ett "break". Jättesugen på att spela hockey. Jag älskar ju att spela hockey. Jag njuter varje sekund jag är på isen. Men just det mentala "breaket" var jätteskönt. 

Totalt blev det 300 grundseriematcher över sju säsonger för Danielsson i Brynäs. Foto: Bildbyrån.

Danielsson öppnade för en återkomst i Almtuna och hade en del konversationer med utländska klubbar, men inget av detta blev av. En comeback på isen fick bli ungefär nio månader efter avslutet i Brynäs. 

Hur kommer det sig att det inte blev något förrän nu?
– Jag har fått lite anbud, men det ska kännas rätt då. Jag tyckte att det här kändes bra. Det var något jag ville gå in helhjärtat för. Det var en rolig utmaning.

Fortsatt oviss framtid

Danielsson kontrakt presenterades den tolfte december och är skrivet över säsongen, hur det blir sen vet endast han. 
– Det får jag tänka då. Så länge jag har drivet och brinner för det så ser jag ingen anledning att sluta. Man får ta en säsong i taget. 

Med ett MoDo i storform under första halvan av säsongen har det varit svårt för Djurgården att utmana på riktigt om förstaplatsen i serien, men med Johan Garpenlöv har en ny injektion kommit som enligt Danielsson kan räcka hela vägen. 

När ditt kontrakt är slut, är Djurgården uppe i SHL?
– Jag hoppas det. Det är ju målsättningen.


TV: "Det är hår som flänger överallt och tänder som saknas"

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 28 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
onsdag 29 maj
02:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
torsdag 30 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
fredag 31 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL