Jacob de la Rose och Marcus Sörensen sköt segern till Hallams Tre Kronor.
Foto: Urs Lindt/Bildbyrån
SWISS Ice Hockey Games

Tre Kronor vinner mot Schweiz i premiären av SWISS Ice Hockey Games

ANNONS

Tre Kronor vinner premiären av SWISS Ice Hockey Games med 3-2 efter förlängning trots att Schweiz vann skotten med 46-28. 
Hjältar blev hemmaspelarna Jacob de la Rose och Marcus Sörensen, som vanligtvis spelar i Fribourg-Gottéron, då de kombinerade för två mål. 

Under torsdagen inleddes SWISS Ice Hockey Games i Fribourg, Schweiz där Tre Kronor inledde med en match mot Schweiz. Sverige ställde då upp med 16 spelare som till vardags spelar i schweiziska ligan medan även åtta SHL-spelare är med i laget.

När Tre Kronor och Schweiz möttes i Karjala Tournament i höstas så blev det en tajt och jämn match som Sverige vann med 2-1 först efter förlängning. I kvällens möte blev det mer av samma vara. 

Det blev mållöst i den första perioden där båda lagen hade bra chanser. Skotten var 11-10 till Tre Kronor efter 20 spelade minuter.

de la Rose och Olofsson målskyttar

I den andra perioden lossnade det dock och det var Sverige som tog ledningen i matchen. Efter läckert kombinationsspel från Marcus Sörensen och Klas Dahlbeck så passade Dahlbeck fram till Jacob de la Rose som klippte till med ett direktskott som gick högt upp bakom den schweiziska målvakten Ludovic Waeber.  

Strax efter målet fick dock Schweiz chansen i powerplay och efter det tog de över matchbilden. Det ledde också till en kvittering då Damien Riat, som tidigare gjort en säsong i Malmö som junior, klev fram och satte 1-1. 

Tre Kronor återtog dock ledningen då Jesper Olofsson utnyttjade ett schweiziskt misstag. Olofsson fick tag på en lös puck och pricksköt sedan in 2-1. Sverige fick sedan ett jätteläge att sätta 3-1 innan periodens slut då Robin Kovács fick slå en straff men han lyckades inte göra mål i sin Tre Kronor-debut.

Det var alltså 2-1 till Sverige efter två perioder.

– Det är bra tempo där ute, mycket chanser och lagen känner väl lite på varandra. Jag tycker vi kämpar på bra, säger första målskytten de la Rose, som till vardags spelar i just Fribourg-Gottéron, till SVT och fortsätter: 
– Det är kul att spela här, det är synd att vi har så jävla dålig is bara. Man är van vid det nu men det är bara att göra det bästa av situationen.

Sörensen hjälte i förlängning

Schweiz jagade sedan en kvittering i den tredje perioden och etablerade en hel del tryck i svensk zon medan Tre Kronor blev lite passiva. Marcus Högberg gjorde dock en toppmatch mellan stolparna för Tre Kronor och såg till att Sverige fortfarande hade ledningen. 

Men Högberg kunde inte hålla tätt hela matchen då Schweiz lyckades kvittera till 2-2 med 44 sekunder kvar då tidigare Luleåbacken Dean Kukan, som även spelat i NHL, sköt kvitteringen. Precis som i förra mötet mellan Tre Kronor och Schweiz väntade alltså förlängning.

I förlängningen blev det få målchanser men sedan kom avgörandet för Tre Kronor efter drygt tre minuters spel. De båda hemmaspelarna, tillhörande Fribourg-Gottéron, kombinerade då för att skjuta segern till Sverige. Jacob de la Rose passade över till Marcus Sörensen som sköt direkt för 3-2 till Sverige. Både Sörensen och de la Rose bidrog alltså med 1+1 i segern. 

– de la Rose är väldigt bra och kedjan med Wallmark, Olofsson och Emil Pettersson visar stor kvalitet. Det är första dagarna med ett nytt gäng och första matchen här så det är mycket intryck att ta in, säger Hallam till SVT. 

Tre Kronor har då tre vinster på fyra matcher sedan Sam Hallam tog över som förbundskapten.

– Vi var bra med pucken i första perioden och i den andra perioden får vi många långa anfall. Men i den tredje så känns det som att vi varken spelar bra med eller utan puck. Det som leder till att vi kan vinna matchen är att vi är starka framför eget mål, säger förbundskaptenen. 

Sverige – Schweiz 3–2 OT (0-0,2-1,0-1,1-0) 

Sverige: Jacob de la Rose, Jesper Olofsson, Marcus Sörensen.
Schweiz: Damien Riat, Dean Kukan.


TV: Studio Oddset Hockey med Färjestad i fokus

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 25 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL