Theo Nordlund.
Foto: Bildbyrån
Intervju

Theo Nordlund om 'chockflytten' till Rögle: “Inte beredd på det”

ANNONS

När Theo Nordlund lämnade Kristianstad hoppades han locka intresse från någon annan allsvensk klubb. 
Men i stället hörde Rögle av sig och erbjöd honom ett korttidskontrakt i SHL. 
– Det blev en liten chock – var inget jag såg komma direkt, säger Nordlund till hockeysverige.se.

Rögle BK har haft problem under första halvan av SHL-säsongen då de befinner sig i botten av tabellen. En av få positiva överraskningar har då varit 19-årige backen Adam Engström som ursprungligen bara värvades på ett juniorkontrakt men som sedan varit en av lagets bästa spelare. 

Men när Adam Engström nu blivit uttagen till JVM så stod det klart att Rögle skulle behöva plocka in en spelare skulle kunna ersätta honom på blålinjen.

Lösningen blev då Theo Nordlund som hämtades in på ett korttidskontrakt efter att ha lämnat Kristianstad. 

Han gjorde sin första träning med Rögle i fredags och har sedan varit inblandad i två matcher med laget men dock utan att få speltid. Även om han inte har fått spela så här långt så är Nordlund nöjd med första tiden i Ängelholm. 
– Det har varit väldigt bra tycker jag. Det är en skön grupp och de har tagit hand om mig på ett bra sätt. Hittills har det bara varit roligt att få vara här, säger den nye Röglebacken till hockeysverige.se.

Den 20-årige försvararen, med HK Kings som moderklubb, kommer närmast från ett och ett halvt år i HockeyAllsvenskan med Kristianstad.

När han nu har anslutit till Rögle och gjort flera träningar med sitt nya lag står märker han tydligt att det är en eller ett par nivåer upp.
– Det är klart att det är skillnad. Allting går snabbare och det är bättre hockeyspelare som man tränar med. Det är väldigt lärorikt varje dag här och se hur de andra gör både på och utanför isen. Det är kul och utmanande att vara här och slå sig in i laget.

Theo Nordlund har inte fått spela något i Rögle – än. Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån

“Gått och tänkt på det själv också…”

Kungsbackasonen tillhörde Frölunda under många år och fick göra landskamper för Team 16, Team 17 och Småkronorna som tonåring. Han spelade då bland annat både inofficiella U17-VM samt Hlinka Gretzky Cup med Sverige. 

Under säsongen 2020/21 fick Theo Nordlund SHL-debutera för Frölunda och han gjorde då tre SHL-matcher under den säsongen innan han valde att flytta ner till Skåne. 

I Kristianstad spelade Nordlund 71 matcher och bidrog med sju poäng. 
– Det har varit en bra tid i Kristianstad. Allt har varit skitroligt och jag har lärt mig extremt mycket. Flytten dit blev liksom mitt steg in i seniorhockeyn med allt vad det innebär så jag tar med mycket därifrån. Det är mycket bra folk i klubben så jag har bara gott att säga om Kristianstad.

För en och en halv vecka sedan kom dock beskedet att Theo Nordlund och Kristianstad går skilda vägar, 22 matcher in i årets säsong. 

Hur kom det sig att du lämnade Kristianstad?
– Det grundade sig i speltid och den positionen jag hade i laget. Det är inga “hard feelings” på något sätt. Nu fick det bli så och sedan dök ju det här med Rögle upp så det löste sig ganska bra ändå.

Under förra säsongen gjorde Kristianstad succé i HockeyAllsvenskan och skrällde sig till en topp sex-position i tabellen. Nordlund var då en ordinarie spelare för KIK och han snittade över elva minuters istid per match samt bidrog med sex poäng på 43 matcher.

Den här säsongen var 20-åringen dock en ständig sjundeback i Kristianstad och han fick bara sex och en halv minuts istid per match och gick poänglös från alla 22 matcher.

Vad är det det som gjort att det varit så stor skillnad för dig mellan säsongerna?
– Det har man gått och tänkt på själv också varför det blivit som det har blivit… Jag vet inte riktigt varför, men så blir det väl ibland. Så funkar hockeyvärlden antar jag. Ibland går det inte alltid som tänkt.

Känner du en besvikelse över hur det blev i Kristianstad?
– Nja, nu väljer jag ju att se det positivt när jag fick den här chansen med Rögle i stället. Så nej, jag skulle jag inte säga att jag känner någon besvikelse. Jag har gjort allt mitt bästa där och ibland blir det inte alltid som man hoppats bara.

Det blev en och en halv säsong i KIK. Foto: Magnus Lejhall/Bildbyrån

“Då kändes allt annat oväsentligt”

Att situationen blev som den blev i Kristianstad ledde sedan till något positivt för Theo Nordlund

Efter att han knappt tagit plats i HockeyAllsvenskan den här säsongen fick han alltså ett kontrakt med SHL-klubben Rögle. Något som inte ens han själv hade räknat med. 
– Nej, det blev en liten chock såklart. Det var inget jag såg komma direkt, säger Nordlund med ett skratt innan han fortsätter:
– Det här var man kanske inte helt beredd på. När jag fick höra om Rögles intresse så kände jag direkt att det här skulle bli sjukt kul och inspirerande. Man jobbar ju alltid för att spela på den högsta nivån och nu får man göra det, det känns bara sjukt kul.

När du lämnade Kristianstad tänkte du väl inte att SHL var ett alternativ, vad trodde du själv skulle hända? 
– Tanken var väl först att kolla runt i allsvenskan och se vad som fanns eller om det skulle dyka upp något. Det var tanken från början men när man fick reda på detta så ändrade man sig ganska snabbt. 
– Det tog några dagar efter att jag lämnat Kristianstad och sedan hörde agenten av sig till mig och berättade om det här med Rögle och då kändes allt annat oväsentligt.

Faktum kvarstår dock att Theo Nordlund kommer från en säsong där han fick väldigt lite istid i ett allsvenskt lag. Nu ska han då i stället försöka konkurrera om istiden i SHL bland ännu bättre spelare.

Finns inte risken att du inte kommer få spela så mycket i Rögle heller?
– Jo, absolut så kan det bli. Men jag ser bara detta som en bra chans att visa upp mig för en SHL-klubb. De kommer att få se mer på nära håll dagligen och lära känna mig både som person och hockeyspelare i minst en månads tid. Jag ser det bara positivt och sedan får man se vart det leder.

Man pratar ofta om att man behöver spela mycket för att utvecklas i ung ålder, men tror du att tiden i Rögle kommer vara bra för din utveckling oavsett speltid?
– Ja, jag tror absolut att det här kommer vara en bra erfarenhet för mig att spela på den här nivån. Det är ju här i SHL man vill vara och nu får jag få visa upp mig och spela på det här tempot. Jag tror det kommer vara väldigt utvecklande för mig.

Theo Nordlund har tidigare spelare tre SHL-matcher med Frölunda. Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Kontraktet med Rögle BK sträcker sig i en månad då Theo Nordlund främst ses som en ersättare till Adam Engström som är iväg på JVM till 7 januari. Därefter är det oklart vad som händer för Kungsbackasonen.
– Jag är bara inställd på att ta det dag för dag. Suga in så mycket så möjligt och göra mitt bästa på träning och match. Mer kan jag inte göra och därefter får man se vad det leder till.

“Vill bevisa att jag kan spela här”

Theo Norlund har varit i Rögle under nästan en veckas tid och han har då varit ombytt i två matcher. I båda matcherna, först mot Skellefteå i SHL och sedan mot Tappara i CHL, har dock backen inte fått någon speltid och fått nöja sig med att sitta på bänken. 
– Det är klart man vill spela, så är det ju. Jag känner ju ändå att jag är här för att man vill spela och bevisa att man kan spela på denna nivån också. Man vill alltid spela och förhoppningsvis kommer jag få göra det nu också.

Under torsdagens SHL-match mot Timrå hoppas dock Theo Nordlund få chansen att spela för först gången. Rögle saknar nämligen, förutom Engström, även Erlend Lesund och Tony Sund som är iväg med sina respektive landslag. Samtidigt är William Wallinder och Michael Kapla tveksamma till spel på grund av sjukdom- och skadebesvär. 

Mot Timrå kanske Nordlund då kan få göra sin riktiga Rögledebut. 
– Det skulle bli väldigt kul, sjukt kul. Jag vet inte riktigt vad man ska förvänta sig än men jag känner att jag har kommit in i grejerna efter att man har gjort några träningar. Nu är jag bara sjukt taggad och förhoppningsvis kommer man få spela en del.

Det blir dock en tuff match för Rögle som ställs mot ett Timrå som befinner sig i toppen av SHL-tabellen. 
– Jag tror vi har en bra chans, absolut. Det är en sjukt bra grupp hockeyspelare här, det ser man ju på bara den korta tiden som jag varit med. Det är många i laget som spelar extremt bra hockey. Om vi kan komma upp på den nivån så har vi en bra chans att vinna, avslutar Theo Nordlund.


TV: "Spelaren som gör skillnad så att FBK kan slåss om guldet"

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL