Foto: Arkiv.
Old School Hockey

Old School Hockey – Åke Lassas

En av svensk hockeys stora backar och tillika pionjärer för ishockeyn i Siljansbygden var Åke Lassas. I veckans Old School Hockey berättar Leksandslegendaren om karriären.
– När jag började med ishockey spikade pappa fast medar på mina kängor, berättar den gamle storbacken. 

Åke Lassas kom att debutera i Leksands IF redan 1940, alltså samma år som Sovjetunionen flygbombar Finland i andra världskriget, Per-Albin Hansson är statsminister och Winston Churchill tillträder som brittisk premiärminister. Det hör också till saken att Leksands första hockeymatch kom att spelas 16 januari, 1938, en klassiker i fyra perioder mot Mora IK som vanns av Leksand med 11-0. Dock var alltså inte Åke själv med i matchen.

Åke var inte ensam i familjen om att vara framgångsrik inom hockeyn. Hans bröder, Nils och Björn (Lollo) kom även dom att nå relativt stora framgångar. Exempelvis spelade ”Lollo” vid nio tillfällen med Tre Kronor. Bröderna Lassas pappa Lassas Anders Eriksson var för övrigt med att starta upp Leksands IF redan 1919.
– Jo, så var det, skrattade Åke Lassas och fortsatte:
– Jag antar att far vår betydde en hel del för föreningen, men nu var det så länge sedan. Herregud det är 90 år sedan nästa år, berättade Lassas vi sågs och jag fick en pratstund med honom i mars 2008. I april 2009 kom beskedet att Åke Lassas hade gått ur tiden efter en tids sjukdom.

Åke Lassas kom att vara Leksands IF trogen under hela sin storhetstid i ishockey vilket kom att innefatta 23 A-lagssäsonger.
– Det blev bara ett kortare gästspel med Karlstad/Göta då jag gjorde lumpen i Kristinehamn berättade Åke vidare. Sen hjälpte jag väl till i Orsa IK under någon säsong efter Leksandstiden, men det var i division tre.
– Jag satt och pendlade med bilen fram och tillbaka mellan Leksand till Orsa tillsammans med Ingmar Lysén tre till fyra gånger i veckan och det blev jobbigt. Efter den utflykten jobbade jag istället vidare inom Leksands IF. Jag hade också mitt glasmästeri där som skulle skötas. Då gick det inte att pendla.

Hur kom det sig att det blev hockey för dig?
– Vi hade ingen is hemma vid Kärringberget där jag bodde utan vi åkte skridskor på en liten vik i Dalälven som kallades Havadet, men heter Avandet. Det var väl där allt började kan man säga. Det blev hockey på vintrarna och sedan sparkade vi boll på somrarna. Annars var bandyn den starka sporten vintertid i Leksand innan hockeyn kom.

Hoppade in i Leksand

Anna-Greta Lassas, Åkes fru:
– Äldst av syskonen som växte upp på Lassasgården inne i Noret var Ivar. Han var född 1915. Sedan kom i tur och ordning John, Anna-Lisa, Mia, Ruth, Åke ”Nisse” och Björn. Några av syskonen dog redan som mycket unga.
– Åke växte upp på Lassasgården. Familjen hette egentligen Lasses, men flera av syskonen bytte namn till just Lassas. Åkes farfar, Lasses Erik Jonsson, kom från Hjortnäs-Heden, men när Åkes far, Anders, träffade Tora, som var från Västanor och då hette Nilsson, flyttade dom in i det som kom att kallas Lassasgården.

Även om det var mycket hockeyprat hemma på Lassasgården så var han inte helt bortkommen som fotbollsspelare heller.
– Jag var nära att skriva på för AIK som fotbollsspelare, men bror min, Ivar, som bodde i Solna då avrådde mig å det bestämda för att skriva på för ”svartfötterna” som han kallade AIK, skrattade Lassas.
– AIK är en fin klubb det med, men jag har alltid haft mitt hjärta i Leksand. Det började med att jag och Bror Mellberg (senare proffs i Genua) hade varit på läger för morgondagens män ute på Bosön. Båda två fick anbud från AIK och jag var upp på deras kansli för att träffa ”Putte” Kock och George Raynor, men eftersom min bror inte gillade AIK så tackade jag faktiskt nej.

Lassasgården.

Som 16-åring fick Åke Lassas hoppa in och spela med Leksand. Det fanns inga juniorlag eller liknande i Leksand då. Oftast var det killarna som byggde upp sargen på Siljansvallen som var med och spelade. Åke var en av dom. Virke till sargen hade klubben fått köpa billigt från Norsbro Snickerier. Dessutom fick killarna låna slangar från Brandstationen nattetid så man kunde spola upp isen. 
– Jag var faktiskt inte back i början utan forward, men vilka jag spelade med i samma kedja minns jag inte. De som var med i laget på den tiden var Ingemar ”Strömmingen” Söderberg i målet. Lok-Karl Johansson och Bertil ”Krabbo” Bröms var backar. Sedan var det jag, Anders Brisell, ”Stickan” Lyck, ”Kalle” Juvas och Einar Jonsson som var forwards. Ni vet på den här tiden var vi så vältränade, så vi bytte inte så ofta ha ha…
– Back blev jag redan efter något år. I början spelade jag i lag med ”Nisse” Holfve och senare med Vilgot Larsson. Två mycket fina killar, berättade Åke Lassas som var en förebild för många som bodde på orten men även flyttade dit.

Stig Påvels:
– Jag flyttade till Leksand från Stockholm då jag var tio år. Där hade jag spelat för Flemingpojkarna, en liten klubb från Stadshagen som jag själv hade varit med och startat. Redan då jag kom till Leksand var hockeyn väldigt stor där och Åke var många unga killars förebild.

“Efter det här förknippar alla man träffar Leksand med ishockey”

Hur har hockeyn utvecklats från den tiden du debuterade i Leksands IF till idag?
– Oj oj oj… Det är två helt olika sporter måste jag säga. När jag började med ishockey spikade pappa fast medar på mina kängor när vi skulle åka. Så är det väl inte idag kan jag tro (skratt). Sedan började Konsum här i Leksand sälja några skridskoskenor fastsatta på någon form av gummisko som blev likt disktrasor kring fötterna när de blev blöta. Ishockeyn var annorlunda på många sätt då. Till exempel fick inte forwards tackla i anfallszonen, vilket fick spelet att vara mycket annorlunda.
– Ett par höstar körde vi till en tjärn som låg mellan Orsa och Älvdalen där det frös till is tidigt. Där skottade vi av den ena halvan och det kunde hända att Mora var där samtidigt så dom skottade av den andra halva. Sedan riggade vi upp en stor fotogenlampa som gav oss lite ljus så vi kunde träna några timmar.

Efter ideliga avslag hos kommunalnämnden i Leksand om pengar till en konstfrusen bana på isstadion bestämde sig Åke Lassas och övriga inom Leksands IF att börja en egen insamling. Mer eller mindre hela bygden ställde upp för klubben. Svenska Ishockeyförbundets ordförande, Helge Berglund, reste upp till Leksand för att inviga den nya konstfrusna banan.
– Jag glömmer aldrig stunden då Helge Berglund invigde banan. Den 17 november 1956 är ett datum som jag håller nära mitt hjärta. Den här dagen betydde så oerhört mycket för mig, men inte minst för hockeyn i Leksand.

Foto: Arkiv. Bakre fr v Ingmar Lysén, Stig Påvels, Pelle Jacobson, Björn ”Lollo” Lassas, Anders Brisell, Gunnar Hedbys. Nedre fr v: Einar Jonsson, Åke Lassas, Sven Allard, Nils Holfve, Sigge Bröms.

När blev egentligen hockeyn stor i Leksand?
– Jag måste nog säga att det var när vi gick upp i högsta serien första gången 1948. Vi hade kvalspelat mot Karlbergs hockeypojkar i sista matchen och vunnit med 4-0 nere på Kristinebergs IP i Stockholm. Ingemar Söderberg hade varit helt fantastisk i målet. Det kom att bli hans sista ishockeymatch då han kom att emigrera till USA på våren och bosätta sig där för gott.
– Vi började väl matchen ganska dåligt, men efter att (Stig) Påvels gjort 1-0 så spelade vi mer avslappnat.
– Då vi kom hem med tåget till Leksand var det säkert 4-500 personer där och mötte upp oss. Dom hade tidigare stått uppe på Siljansvallen och lyssnat på ett referat från vår match via någon radioutsändning. Efter det här så förknippar alla man träffar Leksand med ishockey.

Vad är din största framgång som ishockeyspelare?
– Det måste nog ändå vara då vi vann division två med Leksand 1948, men jag höll på fram till 1963 så det finns så många andra fina framgångar med både med Leksand och Tre Kronor. Jag glömmer, som sagt var, inte när Svenska Ishockeyförbundets ordförande Helge Berglund invigde vår första konstfrusna isbana i Leksand eller då första hallen stod klar 1965 efter att så många i föreningen och på orten jobbat hårt för att förverkliga våra mål. Dom båda stunderna är verkligen fina ishockeyminnen för mig.
– En annan stor framgång är VM 1949. Jag och Hans ”Stöveln” Öberg från Gävle var lite banbrytare då vi togs ut i VM-truppen. Det hade bara varit spelare med från klubbar kring Stockholm och Södertälje tidigare så det var extra kul för oss båda.

Slaget om Stadion

Åke Lassas kom at spela 94 A-landskamper.
– Min första VM-turnering var 1949 i Stockholm. Sedan var jag med i London 1950, Prag 1951, OS i Oslo 1952, VM 1954 i Stockholm, 1955 i Krefeld och 1956 i Cortina OS. Sedan var det slut. Året därpå vann Tre Kronor guld och då tyckte förbundsgubbarna att jag var för gammal för att vara med.
–  Jag spelade oftast i par med Åke ”Plutten” Andersson från Hammarby IF eller Sven Thunman från Södertälje SK. Thunman blev för övrigt senare allsvensk hockeydomare.

För gammal?
– Jag var 33 år då, men ärligt talat så kom jag inte riktigt överens med ledarna i Tre Kronor. Herman Carlsson och Folke ”Masen” Jansson var ledare i AIK och jag hade tidigare tackat nej till spel i AIK i både fotboll och hockey. Det gjorde väl mig inte så populär hos de båda.

Foto: Nils, Åke och Björn Lassas.

Sven Tumba har tidigare berättat för Old School Hockey om Åke Lassas inträde i Tre Kronor
– Då Lasse Pettersson, Hans ”Stövlen” Öberg och Åke kom med i landslaget hade vi inga som helst problem med att dom inte kom från Stockholm. Tvärtom så var det ”lattjo” med några nya ”plyten” i laget. Åke var en riktig klippa och fast han inte var speciellt storväxt var han lika stark som Lasse Björn.
– Vid OS 52 skadade jag Åke. Jag minns inte exakt hur det gick till, men jag var klumpig nog att åka på honom så båtbenet i handen gick av. Om jag inte minns helt fel så kunde inte Åke spela något mer i den turneringen.

VM 1949 kom inte bara att bli Åke Lassas första landslagsturnering. Den kom även att kallas för ”Slaget om Stadion” efter att grindarna gett vika då publiken ville komma in på arenan för att se Sverige mot Kanada. Kanadensarna hade dagen innan matchen mot Sverige svarat för en ganska ful match mot Tjeckoslovakien och folk vallfärdade nu till Stadionborgen för att se dessa råskinn.
– Matchen slutade oavgjort (2-2) och jag satt på läktaren. Polisen hade uppmanat i högtalarna att folk skulle besinna sig vid entréerna och på läktarna så det inte skulle bli några ytterligare olyckor.
– När väl matchen började kom den att bli den snällaste i hela turneringen och jag kan inte dras mig till minne att det skulle varit speciellt många utvisningar. 

Facit från ”Slaget om Stadion” blev att arton personer fick föras till sjukhus.

Ishockey-VM i Paris

Tidigare har Lars-Gunnar Björklund berättat för hockeysverige.se och Old School Hockey om en kul incident från turneringen.
– Det var mitt första VM som jag såg, 1949 i Stockholm. Då var Danmark med och fick det tvivelaktiga nöjet att möta Kanada på Stockholms Stadion. Det blev 47-0 till Kanada. På den här tiden fanns det inga jumbotroner. Däremot en triangulär där ställningen skulle anges med mannakraft. Och värre jobb har aldrig en vaktmästare haft. Han sprang runt tavlan som en energisk ekorre och plockade siffror.
– Hans prestation möttes med högljudda hejarop och när domaren blåste av matchen hade siffergubben bytt 153 siffror.

Åke Lassas var även med vid VM-turneringen 1951 som spelades i Paris och som innebar silver för svenskarna. Lassas var femte back bakom storstjärnorna Åke ”Plutten” Andersson, Rune Johansson, Sven Thunman och Börje Löfgren. Han deltog dock i samtliga matcher även om han vid några av matcherna inte fick någon speltid. Vid en av matcherna inträffade något som gjorde den alltid så lugne masen både upprymd och glad.
– Hej Åke, ropade någon på svenska från läktaren. Det var inte mycket folk på plats så jag såg på en gång att det var Rune Lindström (som bl a skrev Himlaspelet) hemifrån Leksand som hade tagit sig in på arenan. Jösses vad glad jag blev att se honom på plats där.

Foto: Arkiv. Åke Lassas och Lennart Svedberg.

Du var omtalad del för din skridskoskicklighet och dels för dina hårda tacklingar. Hur tränade du upp just de egenskaperna?
– Man säger att jag åkte skridskor både framlänges och baklänges lika snabbt. Jag vet inte om det stämmer, men vi tränade skridskoåkning jämt. Jag vet att Vilgot Larsson till exempel åkte nästan varje dag på vintern fram och tillbaka på Siljan mellan Leksand och Rättvik.
– Just intresset för tacklingar, som inte var alldeles vanligt då, kom nog efter att vi mötte kanadensiska flygare som var stationerade i Falun men även efter de matcher vi spelade mot brittiska lag som även de var kanadensare. Jag var fascinerad över deras kunskap i tacklingskonsten och tog väl efter en del.

Du vann Guldpucken redan 1956. Vad betydde det priset för dig?
– Det var ingen stor grej då och jag minns faktiskt inte på vilka grunder jag fick den men jag fick ta emot utmärkelsen hemma i Leksand av Börje Lantz på Aftonbladet. Idag är jag oerhört glad och stolt över utmärkelsen.

Åkes All Star-lag

Om du skulle plocka ut ett All Star team då Åke, hur skulle det se ut?
– Då får det bli ett Leksands All Star team med Christer Abris i mål och hans bror Thommy tillsammans med Vilgot (Larsson) som backar. Vad tror du om en kedja med Nisse Nilsson, ”Sigge” Bröms och ”Stickan” Påvels till det?

När jag gjorde den här intervjun med Åke hade hälsan redan börjat svika och då jag frågade om hur han följde sitt Leksand blev svaret:
– Jag försöker gå på så många matcher som möjligt i nya hallen. Men hälsan stoppar mig lite fast nog följer jag killarnas framfart i både tidningar och tv.

Åkes står idag staty utanför Tegera Arena.

Åke Lassas har sin matchtröja med nummer 2 hissad i Tegera Arena som ett tack till klubbens kanske viktigaste person genom alla tider. Tröjhissningen skedde samtidigt som en annan mycket stor leksing, Jonas Bergqvist, fick sin tröja nummer 18 hissad.
– Jag och Jonas trodde vi skulle göra ett symboliskt nedsläpp bara, men så var det inte. Det var ett erkännande som jag inte kan uppskatta nog mycket.

Den 16:e april 2009 kommer beskedet att en av svensk ishockeys riktigt stora personligheter och spelare Åke Lassas har somnat in. Nu ligger han tillsammans med en rad andra hockeystorheter till ro på Leksands kyrkogård. Han blev 84 år.

(Några av citaten är hämtade ur Lars Ingels och Pelle Marklunds hyllningsböcker till Leksands IF.)


TV: Hyllningen till Zibanejad: "Han gör allt"

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 22 mars
17:30 Ilves - Ässät Liiga
17:30 KalPa - Pelicans Liiga
17:30 Lukko - IFK Helsingfors Liiga
19:00 BIK Karlskoga - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Tingsryd - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Skellefteå SHL
torsdag 23 mars
01:00 Colorado Avalanche - Pittsburgh Penguins NHL
03:30 Edmonton Oilers - Arizona Coyotes NHL
19:00 AIK - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Timrå - Örebro SHL
19:00 Frölunda - Färjestad SHL
19:30 Brynäs - Malmö SHL
23:30 Philadelphia Flyers - Minnesota Wild NHL
00:00 Boston Bruins - Montreal Canadiens NHL
00:00 Ottawa Senators - Tampa Bay Lightning NHL
00:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
00:00 Washington Capitals - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Detroit Red Wings - St Louis Blues NHL
00:00 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
fredag 24 mars
01:00 Nashville Predators - Seattle Kraken NHL
02:00 Dallas Stars - Pittsburgh Penguins NHL
02:00 Calgary Flames - Vegas Golden Knights NHL
03:00 Vancouver Canucks - San Jose Sharks NHL
03:00 Anaheim Ducks - Winnipeg Jets NHL
17:30 Pelicans - KalPa Liiga
17:30 IFK Helsingfors - Lukko Liiga
17:30 Ässät - Ilves Liiga
17:30 KooKoo - Tappara Liiga
19:00 Skellefteå - Rögle SHL
19:00 Växjö - Luleå SHL
19:00 BIK Karlskoga - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - Tingsryd Hockeyallsvenskan
20:00 Zürich - Davos National League
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - New York Islanders NHL
lördag 25 mars
02:00 Colorado Avalanche - Arizona Coyotes NHL
15:15 Örebro - Timrå SHL
16:00 KalPa - Pelicans Liiga
18:00 Philadelphia Flyers - Detroit Red Wings NHL
18:00 Boston Bruins - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Björklöven - Västerås Hockeyallsvenskan
18:30 Modo - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Nashville Predators - Seattle Kraken NHL
19:00 Färjestad - Frölunda SHL
21:00 Los Angeles Kings - Winnipeg Jets NHL
21:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
22:00 Minnesota Wild - Chicago Blackhawks NHL
22:00 New York Islanders - Buffalo Sabres NHL
22:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
00:00 Carolina Hurricanes - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Montreal Canadiens - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 New Jersey Devils - Ottawa Senators NHL
00:00 Dallas Stars - Vancouver Canucks NHL
söndag 26 mars
01:00 Pittsburgh Penguins - Washington Capitals NHL
05:00 Edmonton Oilers - Vegas Golden Knights NHL
05:30 Anaheim Ducks - St Louis Blues NHL
15:00 Rögle - Skellefteå SHL
16:00 Ilves - Ässät Liiga
18:30 Mora - Södertälje Hockeyallsvenskan
21:00 Arizona Coyotes - Colorado Avalanche NHL
23:00 Carolina Hurricanes - Boston Bruins NHL
00:00 Nashville Predators - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Vancouver Canucks NHL
måndag 27 mars
04:30 Los Angeles Kings - St Louis Blues NHL
01:00 Ottawa Senators - Florida Panthers NHL
01:00 Buffalo Sabres - Montreal Canadiens NHL
01:30 New York Islanders - New Jersey Devils NHL
tisdag 28 mars
02:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
04:00 Anaheim Ducks - Colorado Avalanche NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
01:00 Carolina Hurricanes - Tampa Bay Lightning NHL
01:00 Detroit Red Wings - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Boston Bruins - Nashville Predators NHL
01:00 New York Rangers - Columbus Blue Jackets NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Montreal Canadiens NHL
onsdag 29 mars
02:00 St Louis Blues - Vancouver Canucks NHL
02:30 Chicago Blackhawks - Dallas Stars NHL
03:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Edmonton Oilers NHL
04:30 San Jose Sharks - Winnipeg Jets NHL

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten