Foto: Bildbyrån (Montage)
Tre Kronor

Tre Kronor förlorade prestigemötet – sänktes av finska SHL-stjärnorna

ANNONS

Sam Hallam och Sverige sänktes av de finska SHL-stjärnorna i prestigemötet. Två sena mål i tom bur cementerade 4–1-resultatet och den första förlusten för den nya förbundskaptenen. 
– Vi har fått ett förstatest på det vi vill genomföra. Vi har fått en hel del positiva svar, sen behöver vi titta på en del andra bitar, säger Sam Hallam i Viaplay. 

Sam Hallam kunde redan inför nedsläpp i sista matchen av Karjala Tournament konstatera att han vunnit sin första turnering som förbundskapten för Tre Kronor. Matchen mot Finland blev därmed inte bara ett prestigemöte mellan två rivalnationer, utan även ett prestigemöte på så sätt att resultatet inte skulle förändra lagens position i tabellen. 

Tur var kanske det för Sveriges del. För trots att man var spelförande i stora delar slutade det hela med en 1–4-förlust efter två viktiga mål av SHL-stjärnorna Hannes Björninen och Antti Suomela.

Det var även Finland som visade störst vilja till att ta hem segern i den första perioden. Ett lite avvaktande Tre Kronor gick in i pausen med ett 0–1-underläge efter att Brynäsforwarden Hannes Björninen smällt upp ett skott i krysset i powerplay. 

– Vi måste försöka vända spelet lite snabbare. Vi gör mycket bra grejer i spelet utan puck, men vi måste kunna ta betalt i det offensiva spelet, säger Hallams assisterande Stefan Klockare till Viaplay efter första perioden.

 

Tog över matchen 

Andra perioden bjöd på betydligt fler skott än den första. Sverige tog över matchen och vann den statistiken med 14–7. Marcus Högberg höll tätt bakåt och fick se Max Friberg göra 1–1 i andra änden av isen på ett halvt friläge. 

Sverige fortsatte att visa upp fint spel i den sista perioden, men hade problem med att hitta förbi Harri Säteri. Finland visade sin effektivitet när de höll sig framme för att ta ledningen efter dryga tre minuter. Ett svenskt anfall blev på få sekunder ett 2-mot-1-läge för Finland. Läget förvaltades på bästa sätt efter fint samarbete mellan Marko Anttila och Oskarshamns succéforward Antti Suomela.

Första förlusten för Hallam: “Bra lärdomar”

Klockan tickade snabbt ner för ett Sverige som var fortsatt spelförande, men hittade inte riktigt fram till de heta målchanserna. 

Med två minuter och 45 sekunder kvar valde Sam Hallam att plocka ut Högberg och gå för en sen kvittering, men det räckte inte. Bara några få sekunder senare hamnade pucken i den svenska buren via Anttilas klubba. Och strax därefter hamnade den där igen via Eetu Liukas.

De sista spikarna hade satts i kistan. Sverige vinner Karjala Tournament, men Hallam förlorade sitt första prestigemöte mot Finland. 

– Mycket bra lärdomar. Vi har fått ett förstatest på det vi vill genomföra. Vi har fått en hel del positiva svar, sen behöver vi titta på en del andra bitar. Vi har flera spelare som kliver upp och levererar på en riktigt hög nivå och visar att de verkligen vill vara med framöver, säger Sam Hallam i Viaplay efter matchen. 

Sverige – Finland: 1–4 (0–1, 1–0, 0–3)
Sverige: Max Friberg,
Finland: Hannes Björninen, Antti Suomela, Marko Anttila, Eetu Liukas.


TV: Sam Hallam om nya jobbet som förbundskapten

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 14 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL