Leif ”Honken” Holmqvist.
Foto: Ronnie Rönnkvist
Old School Hockey

Old School Hockey Leif ”Honken” Holmqvist

Igår fyllde Leif "Honken" Holmqvist 80 år, vilket ni kunde läsa om på hockeysverige.se. Som en hyllning till denne legendar repriserar vi idag OLD SCHOOL HOCKEY med "Honken".

Under sin långa hockeykarriär blev han inte bara utsedd till världens bästa målvakt – han är också den målvakt som har stått flest matcher i landslagssammanhang. I dagens Old School Hockey får ni stifta bekantskap med den omåttligt populäre burväktaren Leif ”Honken” Holmqvist.

Den här artikeln publicerades ursprunglingen i maj 2017.

Insatsen som målvakten Leif ”Honken” Holmqvist gjorde under VM-turneringarna i Stockholm på klassiska Johanneshovs Isstadion 1969 och 1970 är något av det bästa en målvakt har presterat på landslagsnivå. När jag själv tänker tillbaka på turneringen 1970, då jag bara var sex år, minns jag fortfarande med välbehag när hela Isstadion skanderade ”Honken”, ”Honken”, ”Honken”. Eller när jag något år senare såg AIK mot Leksand och masarna på Isstadion skanderade Leksand och AIK:s klack svarade med ”Honken” och inte AIK.

Bild: Fredrik Jax (vänster), Arkiv. 

”Honken” blev utsedd till världens bästa målvakt 1969 och med 202 A-landskamper är han Sveriges genom tiderna mesta landslagsmålvakt. Numera bor Gävlefödde Holmqvist i Huskvarna. Dit flyttade han 1976 efter att han kommit hem från proffsäventyret med Indianapolis Racers i WHA, det sista av två proffsäventyr som ”Honken” var iväg på under karriären.

SÅ BLEV HAN “HONKEN”

En kul anekdot är att ”Honken” fick närmare 10 000 beundrarbrev efter sitt VM-framträdande 1969. Han kanske är den mest populära idrottsman vi har haft i Sverige tillsammans med Ingemar Stenmark och Björn Borg.

Visserligen har hockeyn i Gävletrakten även i dag en målvakt som går under smeknamnet ”Honken”, men Leif fick sitt namn redan under 1940-talet.
– Det kommer efter min pappa, Erik. Han hade ett åkeri och jag älskade att åka med honom efter skolan. När vi kom åkande sa folket i Gävle att där kommer ”Stor-Honken” och ”Lill-Honken”, så jag var alltså ”Lill-Honken” från början.
– Pappa hade fått namnet sedan sin tid som ytter i Brynäs fotbollslag då han ”hankade” eller ”honkade” sig fram på kanten.

Gävle GIK var den starka klubben i Gävle när du växte upp, varför föll valet på Strömsbro?
– Jag växte upp i Strömsbro och det var så att vi killar därifrån inte ville spela med dom på andra sidan ”Testeboriver” (Testeboån). På den här tiden var rivaliteten mellan klubbarna i Gävle väldigt stark och Brynäs hade inte blivit stora ännu. Men just rivaliteten sporrade oss unga killar till att bli bra hockeyspelare.
– Jag tror att just det här klimatet mellan klubbarna i Gävle gjorde att det skapades en hockeykultur i Gävle som lever kvar än i dag.

Leif Honken Holmqvist, Bild: Arkiv. 

Var det några av barndomskamraterna som kom upp i Strömsbros A-lag?
– Börje ”Molla” Molander och jag umgicks mycket som barn och det var jag som lurade ner honom till Stockholm och AIK. ”Molla” och jag spelade ihop under fyra säsonger i AIK och han gjorde riktigt bra ifrån sig nere i Stockholm.
– Vi har alltid haft en fin kontakt och håller fortfarande kontakten vid liv. Han flyttade hem till Gävle för många år sedan nu och fortsatte spela med Strömsbro under flera säsonger. Jag har för mig att han även tränade Strömsbro under en tid.

Vad minns du av debuten i Strömsbros A-lag?
– Vi mötte Skellefteå och vi vann väl som vanligt, skrattar ”Honken”.
– Jag minns inte så väl själva debuten men jag var runt 16-17 år. Det måste ha varit 1958, det är snart 60 år sedan så…
– Vi hade ett väldigt bra lag i Strömsbro dom här åren. Bland annat spelade Bertil ”Masen” Karlsson och Per-Olov ”Pära” Härdin i laget. Båda blev ju världsmästare borta i Denver 1962. Hasse Westberg och Bo ”Drobny” Zetterberg var några andra som var väldigt duktiga i Strömsbro under åren jag spelade.

Följer du hockeyn i Strömsbro något i dag?
– Jag pratar med Börje Molander lite grann till och från om hur bra ungdomsverksamhet vår gamla klubb har i dag. Jag har sett att man i dag spelar med A-laget i Division 2, men att man även har en ganska bra ungdomsverksamhet vilket är lite extra kul. Det innebär ju att det finns en fin framtid för min gamla klubb.

EFTERTRÄDAREN WILLE LÖFQVIST

Nu bortgångne ”Wille” Löfqvist tog över efter dig i Strömsbro och det blev Tre Kronor även för honom. Vad är ditt första minne av honom som spelare?
– Han kom upp i A-laget efter mig 1964, så vi tränade väl aldrig ihop i Strömsbro. Jag kände ”Willes” föräldrar väldigt väl eftersom vi bodde alldeles intill varandra.
– ”Wille” var en härlig kille som jag haft mycket kontakt med. En bra målvakt och en lätt kille att ha och göra med.

Varför tog du klivet över till AIK?
– Helge Bemer, som var värvarbas i AIK, ringde mig 1963 eller 1964 och undrade om jag ville vara med i deras satsning. Strömsbro hade inte dom ekonomiska resurserna för att satsa och Brynäs hade börjat satsa hårt i Gävle, men där ville jag ju inte spela.
–  Det passade mig bra att testa på något nytt och AIK:s förstemålvakt Ove Andersson hade just flyttat till IFK Umeå. Första året var det jag och ”Fajsing” (Hans-Åke Karlsson) som var målvakter i AIK, men sedan flyttade Kjell Hedman ner från Wifsta/Östrand så han och jag tränade och spelade tillsammans under fyra eller fem säsonger. En jättetrevlig kille.

Hur bemöttes du av killarna i storstaden (AIK) när du kom ner?
– Bra, och jag skulle aldrig ha stannat i AIK i tio år om jag inte hade trivts bra där. Det var inte bara jag som kom till AIK vid den här tiden utan även Bert-Ola Nordlander och ”Eje” Lindström hade kommit från Wifsta/Östrands IF liksom Hedman som jag nämnde.

Fanns det flera klubbar som var intresserade då du lämnade Strömsbro?
– Det var nära att det blev Djurgården faktiskt men i dag känns det fint att jag valde AIK (skratt). Att spela för Brynäs var aldrig aktuellt då klubbarna var som hund och katt på varandra.

202 LANDSKAMPER

Leif ”Honken” Holmqvist kom under sin magnifika karriär, som bland andra SVT valde att uppmärksamma i deras program Stopptid, spela inte mindre än 202 A-landskamper.
– Debuten gjorde jag säsongen 1962/1963 då jag fortfarande var i Strömsbro. Vi var i Schweiz och spelade en rad matcher. Kjell Svensson hade stått några matcher i början av turnén, men sedan fick jag chansen mot Schweiz landslag.
– Vi vann alla matcherna, men det jag minns bäst från debuten var hur varmt och skönt det var på uterinken i Fribourg där vi spelade och att jag fick sota ögonen för att inte bli bländad av solen.

Matchen vann Tre Kronor med 6-1 efter svenska mål av Sven Tumba, 2, Lennart ”Tigern” Johansson, Nisse Nilsson, Carl-Göran ”Lill-Stöveln” Öberg och Bertil ”Masen” Karlsson. ”Honken” stod ytterligare en match på turnén. Sverige spelade mot Schweiz i Genève och vann med 8-3.

Leif Holmqvist. Bild: Arkiv. 

VM-debuten kom några säsonger senare.
– VM 1965 i Tammerfors. Jag fick hoppa in efter en period mot tjeckerna istället för Kjell Svensson. Jag höll nollan och fick även stå i den sista matchen som var mot Norge. Vi vann visst med 10-0 så det innebar att jag höll nollan i hela det VM:et. Ett kul minne, men inte någon större insats direkt.

Vid VM 1969 på Hovet blev du utsedd till VM:s bästa målvakt. Var det din spelmässigt bästa VM-turnering?
– Både VM 1969 och 1970 var två fantastiska turneringar och båda gick på gamla Hovet i Stockholm. Vi hade fantastiskt bra lag då och vi slog både tjecker och ryssar. Det blev två silver och kanske mina bästa turneringar med Tre Kronor.
– Det man minns ganska väl var den hatstämning som var mellan Sovjet och Tjeckoslovakien efter invasionen av Tjeckoslovakien, 1968.
– Spelmässigt höll jag nollan två matcher mot tjeckerna. Dom hade ett fantastiskt fint lag då med Josef Golonka, Vaclav Nedomansky, Richard Farda, Jan Suchy, bröderna Holik (Jaroslav och Jiri) med flera.

Kommer du någonsin att glömma när hela Hovet skanderade ”Honken”, ”Honken”?
– När du står där på isen hör man det bara lite i bakgrunden, men före och efter matcherna samt i periodpauserna kunde jag inte undvika att höra det. Det var helt otroligt, något att berätta om för mina barnbarn.
– Ett kul minne från VM 1970 var inför vår match mot Tjeckoslovakien. Det hade gått bra för mig mot tjeckerna vid turneringen året innan. När vi skulle mötas 1970 hade jag problem med ryggen. Det ville vår förbundskapten Arne Strömberg mörka lite. På uppvärmningen värmde jag upp så gott jag kunde för att tjeckerna skulle tro att det var jag som skulle stå. Då väl matchen skulle börja var det i stället ”Bäckis” (Gunnar Bäckman) som vaktade målet och han gjorde en fantastiskt fin match som vi vann med 5-4.

I dag tackar många nej till spel i Tre Kronor av olika anledningar, var det någon gång aktuellt att du skulle tacka nej?
– Under mina år tackade jag aldrig nej, om jag inte var skadad vill säga. Jag har alltid sett det som en stor ära att få spela med Tre Kronor. Jag var till och med på två resor till USA med Tre Kronor då vi åkte iväg från Stockholm på självaste julafton.
– Trots att det var en helg som man helst ville tillbringa med sin familj var det var ingen som tackade nej till dom resorna. Tror du vi skulle få ihop ett landslag i dag om dom skulle åka på julafton?

UTLANDSÄVENTYRET

Även om ”Honken” var över redan 1968 till Boston Bruins för testspel kom första proffssejouren för ”Honken” att gå till England och spel för London Lions.
– Ja, det är riktigt. Det var 1973/1974 som jag, Tord Lundström och Ulf Sterner var i Detroit Red Wings Europaorganisation. Jag tror vi bodde bortåt 250 nätter på hotell och min fru Lotta var med hela tiden. Jag tror inte vi bäddade eller gjorde frukost en dag utan det var ”roomservice” som gällde, säger Leif Holmqvist med ett leende.
– Det var en kul säsong, men det kunde vara svårt att tända till i alla matcher eftersom vi bara spelade uppvisningsmatcher det året. Vi höll trots allt en ganska hög klass och spelade jämnt med topplagen i både Sovjet och Tjeckoslovakien. Vi spelade även en hel del matcher mot olika klubblag i Sverige.

Hur blev det aktuellt med proffsspel för Indianapolis Racers i WHA?
– Det var tack vare Thommie Bergman. Han hade en advokat i Detroit Red Wings som ringde och frågade om jag var intresserad av spel i Indianapolis. Jag var 33 år då så det var bara att slå till när chansen kom.
–  Jag fick spela i samma lag som bland andra Pat Stapleton (sonen Mike Stapleton spelade för Leksand 02/03) som gjort 10 säsonger med Chicago Blackhawks.

Var det stor skillnad mellan WHA och Allsvenskan hemma i Sverige?
– Jo visst var det skillnad. Det var mer eller mindre slagsmål varje match och vi målvakter kom inte undan vi heller. Jag och Christer Abris slogs mot varandra vi med. Han spelade i New England Whalers så vi åkte fram till varandra och låtsades slåss, men åkte mest omkring och snackade skit och höll varandra i tröjan. Vi var jättebra kompisar hemifrån Sverige så det blev mycket skratt under ”slagsmålen” mellan oss.
– Som målvaktspar har vi alltid fungerat bra ihop även om vi båda helst ville spela så många matcher som möjligt och på det viset var konkurrenter. Men vid sidan av isen så umgicks vi och jag vill minnas att vi var upp till Leksand och firade midsommar ihop något år. Sedan tävlade vi tillsammans med motorbåtar där vi ställde upp i flera lopp runt om i Sverige. När vi tävlade i Roslagsloppet uppe i Norrtälje var även Peter Åslins pappa Gunno med och tävlade.
– Christer och jag har mycket kontakt fortfarande och det händer att jag åker ut och hälsar på honom uppe i Karlsarvet då jag har vägarna förbi Leksand.

Leif "Honken" Holmqvist. Bild: Arkiv. 

HAMNADE I HV

Hur blev det aktuellt med HV71?
– HV71 var ett bra Division 1-lag, men dom tog sig aldrig upp i Elitserien. Då ringde Ove Jungåker och frågade om jag ville vara med och spela för HV. Det kändes kul att få prova något nytt även om vi inte gick upp när jag spelade där.
– Det var två väldigt roliga säsonger och efter det tränade jag Tranås (Vann Division 2 1980) och Stavanger, men tränaryrket var inget för mig.

Du gjorde comeback som 40-åring också.
– Det är riktigt. Min gode vän från Tre Kronor, ”Nicke” Johansson, tränade Hanhals i division 1 och dom fick målvaktskris. Då ringde han mig och frågade om jag kunde hjälpa Hanhals i tio matcher.
– Redan efter sex matcher skadade jag mig också och efter det så har det bara blivit spel i gamla Tre Kronor.

Av alla spelare som passerat genom ”Honkens” liv, vem har varit den största talangen?
– Ja du… Har du en aning om hur många stora talanger jag har spelat med?
– Två jag tänker på direkt är ”Uffe” Sterner och Lars-Göran Nilsson.


TV: Toronto hyllning av Börje Salming

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 05 december
19:00 Linköping - AIK SDHL
19:00 SDE - Djurgården SDHL
tisdag 06 december
01:00 New York Rangers - St Louis Blues NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Colorado Avalanche NHL
01:00 Boston Bruins - Vegas Golden Knights NHL
02:30 Edmonton Oilers - Washington Capitals NHL
03:00 Calgary Flames - Arizona Coyotes NHL
04:30 Vancouver Canucks - Montreal Canadiens NHL
19:05 Luleå - Jukurit Champions Hockey League
onsdag 07 december
01:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
01:00 New Jersey Devils - Chicago Blackhawks NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Detroit Red Wings NHL
01:00 Ottawa Senators - Los Angeles Kings NHL
01:30 New York Islanders - St Louis Blues NHL
02:00 Winnipeg Jets - Florida Panthers NHL
02:30 Dallas Stars - Toronto Maple Leafs NHL
04:00 Anaheim Ducks - Carolina Hurricanes NHL
04:00 Seattle Kraken - Montreal Canadiens NHL
19:00 Almtuna - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:30 Djurgården - Linköping SDHL
torsdag 08 december
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:30 Columbus Blue Jackets - Buffalo Sabres NHL
02:00 Calgary Flames - Minnesota Wild NHL
03:00 Colorado Avalanche - Boston Bruins NHL
03:30 Edmonton Oilers - Arizona Coyotes NHL
04:00 Vegas Golden Knights - New York Rangers NHL
04:30 San Jose Sharks - Vancouver Canucks NHL
19:00 HV 71 - Örebro SHL
19:00 Frölunda - Oskarshamn SHL
19:00 Färjestad - Linköping SHL
19:00 Malmö - Skellefteå SHL
19:00 Timrå - Brynäs SHL
19:00 Luleå - Leksand SHL
19:00 Rögle - Växjö SHL
fredag 09 december
01:00 Toronto Maple Leafs - Los Angeles Kings NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Nashville Predators NHL
01:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
02:00 St Louis Blues - Winnipeg Jets NHL
02:30 Dallas Stars - Ottawa Senators NHL
19:00 BIK Karlskoga - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 Kristianstad - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - HV 71 SHL
lördag 10 december
01:00 Columbus Blue Jackets - Calgary Flames NHL
01:00 Buffalo Sabres - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:00 Washington Capitals - Seattle Kraken NHL
02:30 Chicago Blackhawks - Winnipeg Jets NHL
03:00 Edmonton Oilers - Minnesota Wild NHL
03:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
03:30 Arizona Coyotes - Boston Bruins NHL
04:00 Anaheim Ducks - San Jose Sharks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Philadelphia Flyers NHL
12:00 Luleå - Leksand SDHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
15:15 Timrå - Leksand SHL
15:30 AIK - HV 71 SDHL
16:00 Modo - Brynäs SDHL
18:00 Oskarshamn - Örebro SHL
18:00 Brynäs - Växjö SHL
18:00 Färjestad - Frölunda SHL
18:00 Södertälje - Mora Hockeyallsvenskan
18:00 Luleå - Malmö SHL
19:30 Nashville Predators - Ottawa Senators NHL
19:45 Kloten - Servette National League
20:00 Dallas Stars - Detroit Red Wings NHL
22:30 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 11 december
01:00 Pittsburgh Penguins - Buffalo Sabres NHL
01:00 Montreal Canadiens - Los Angeles Kings NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Calgary Flames NHL
01:30 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
04:00 Vancouver Canucks - Minnesota Wild NHL
15:30 Luleå - Brynäs SDHL
16:00 Modo - Leksand SDHL
21:00 St Louis Blues - Colorado Avalanche NHL
00:00 Florida Panthers - Seattle Kraken NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Los Angeles Kings NHL
måndag 12 december
01:00 Winnipeg Jets - Washington Capitals NHL
01:00 Arizona Coyotes - Philadelphia Flyers NHL
02:00 Vegas Golden Knights - Boston Bruins NHL
19:00 Västervik - Modo Hockeyallsvenskan
tisdag 13 december
01:00 Pittsburgh Penguins - Dallas Stars NHL
01:00 Montreal Canadiens - Calgary Flames NHL
01:00 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
01:30 Ottawa Senators - Anaheim Ducks NHL
02:00 Minnesota Wild - Edmonton Oilers NHL
02:00 St Louis Blues - Nashville Predators NHL
19:00 Djurgården - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:05 Frölunda - Skellefteå Champions Hockey League

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten