Marek Svatos.
Nyhet

Nya uppgifter sex år efter Marek Svatos dödsfall – led av hjärnsjukdomen CTE

ANNONS

Det är sex år sedan den tidigare NHL-spelaren Marek Svatos dog vid endast 34 års ålder. 
Nu öppnar frun Diana upp om hans bortgång – och berättar att han led av hjärnsjukdomen CTE som beskrivs som en aggressiv form av demens.
– En av de främsta anledningarna till att jag vill berätta den här historien nu är att jag vill hjälpa andra NHL-familjer, säger hon till TSN

Den 4 november 2016, för exakt sex år sedan, hade hela hockeyvärlden sorg då den tidigare NHL-spelaren Marek Svatos hittades död i sitt hem endast 34 år gammal. 

Ungefär en månad efter Svatos död så fastställde en obducent att slovaken hade avlidit efter en drogöverdos. Denver Post rapporterade sedan strax efter att läkarna hade hittat spår av kodein, morfin och ångestdämpande medicin i hans kropp. 

Hans familj valde sedan att donera hans hjärna till forskare vid Boston University. Under 2017 kunde forskarna konstatera att Marek Svatos led av steg 2 av CTE, kronisk traumatisk encefalopati, en hjärnsjukdom som kännetecknas av humör- och beteendeförändringar samt ibland minnesförlust. TSN har varit i kontakt med neuropatalogen Ann McKee som skriver att “Svatos led av svår depression och minnesförlust som började vid 25 års ålder och förvärrades med tiden”.

“Det var så extremt”

Nu öppnar frun Diana upp om hur hjärnsjukdomen påverkade Marek Svatos liv och enligt henne led han av svåra minnesförluster. 

– Jag pratar inte om att glömma att ta ut soporna. Jag pratar om att ha en konversation med honom och att han kom tillbaka fem sekunder senare och sa: ”Vad pratade vi om?” Det kunde hända tre gånger i rad. Det var så extremt, säger hon till TSN

Det har gått fem år sedan Marek Svatos diagnostiserades med CTE men det är först nu som frun Diana öppnar upp och berättar om dödsfallet och vad som orsakade det. En anledning till att hon väljer att berätta om det är för att hon inte håller med om medierapporteringen kring sin makes död, skriver TSN

– Jag ville att mina barn skulle vara på ett bra ställe i livet innan jag pratade om det här, men jag vill att folk ska veta att Marek var en bra person som älskade sin familj och fattade beslut på grund av CTE, inte för att han var en dålig person. Jag vet inte hur många gånger jag hörde honom säga "att ljuset slocknade" efter att han hade fått en hjärnskakning. Jag hörde det tillräckligt många gånger för att komma ihåg just den frasen.

Fick många hjärnskakningar under karriären

Enligt Diana fick Marek Svatos ett stort antal hjärnskakningar under sin karriär och han tvingades även operera sig ett flertal gånger. Enligt forskare så är CTE en sjukdom som bara kan upptäckas efter en persons död. En person kan drabbas CTE efter att ha fått upprepade smällar mot huvudet i form av antingen slagsmål eller tacklingar. 

Sjukdom drabbar vanligtvis idrottare i amerikansk fotboll, rugby, ishockey och boxning men även militära veteraner kan lida av CTE. Totalt har 14 tidigare NHL-spelares hjärnor donerats till forskning och 13 av dem har konstaterats lida av CTE, däribland legendaren Stan Mikita, sexfaldige Stanley Cup-mästaren Ralph Backstrom samt Steve Montador, Todd Ewen, Bob Probert och Rick Martin

Marek Stavos blev också beroende av Oxycodone, en smärtstillande opioid, som skrevs ut av lagläkare för att han skulle återhämta sig från de återupprepade skadorna han fick. Under slutet av sitt liv använde Svatos även heroin för att dämpa sin smärta. Han gick då på rehab tre gånger för att bli kvitt sitt beroende och strax innan sin död hade slovaken försökt att ta sitt liv. 

– Han valde inte att göra det här mot sig själv eller sin familj och folk måste veta det. De behöver veta hela hans historia. En av de främsta anledningarna till att jag vill berätta den här historien nu är att jag vill hjälpa andra NHL-familjer, säger Diana.  

“Ligan kan göra mer för spelarna”

Hon fortsätter med att säga att hon vill att NHL ska ta bättre hand om sina spelare och ex-spelare för enligt henne gör inte NHL tillräckligt för att hjälpa spelarna efter karriären.

– Jag försöker säga det här med kärlek, men ligan kan göra mer för spelarna under och efter deras karriärer. När killarna går på rehab kan ligan följa upp det med dem och deras fruar för att se hur det går. Och de kan fortfarande försöka göra ett bättre jobb för att hjälpa spelarna att vara förberedda på vad som händer efter deras hockeykarriär. De här killarna tränar hela livet för att bli hockeyspelare, sedan är det över, och sedan börjar de och deras familjer få problem. Att vara öppen med vilket stort problem det här är skulle vara ett bra första steg av NHL, säger Diana till TSN.

Marek Svatos gjorde 344 matcher i NHL under sju säsonger där han spelade för Colorado Avalanche, Nashville Predators och Ottawa Senators och gjorde 172 poäng. Hans bästa säsong var 2005/06 då han sköt 32 mål och 50 poäng på 61 matcher för Colorado. Under sin karriär spelade Svatos även OS för Slovakien 2006 samt VM 2010.


SVEP: Alla mål från nattens NHL-matcher

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch