Bildbyrån.
Hugo Laring, Karl Sterner och Johan Rosén.
Landslag

Premiärsänkte Kanada - avgjorde i slutsekunderna

Sverige fick en perfekt start på World Hockey Challenge, VM för U17-landslag. De besegrade i natt ett av de tre kanadensiska lagen med 3-2, efter att ha avgjort i slutminuten.
— Grabbarna visar grym karaktär efter Kanadas sena kvittering, säger förbundskapten Johan Rosén till Tre Kronors twitterkonto.

Sveriges U17-landslag befinner sig just nu i Kanada för att spela klassiska “World Hockey Challenge”, turneringen som klassas som inofficiella U17-VM. “Mästerskapet" har spelats sedan 1986 men har ställts in de två senaste åren, till följd av coronapandemin. Sverige har vunnit två gånger: 2013 och 2016. I årets turnering deltar även USA, Finland, Tjeckien och tre kanadensiska landslag.

I natt premiärspelade Sverige mot Kanada Vit - och vann efter en riktig rysare. Kanada Vit tog ledningen genom Miguel Marques i slutet av den första perioden. Örebros Alexander Zetterberg kvitterade sedan i den andra perioden, och 1-1 var också ställningen inför slutakten.

Där klev AIK:s Elliot Sigrell fram och satte 2-1 efter bara 1:44. Det målet såg länge ut att bli matchavgörande. Men med bara 1:16 kvar av matchen kom kallduschen: Kanada kvitterade genom Gavin Hodnett. Då räknade nog alla med att det skulle bli en förlängning som skulle skilja lagen åt.

Men Linus Eriksson ville annat.

Avgjorde i slutsekunderna

Djurgårdsforwarden blev stor hjälte när han avgjorde matchen med bara 45 sekunder kvar, framspelad av Karl Sterner som lämnade matchen med två assistpoäng. Därmed fick Johan Roséns U17-landslag en perfekt start på den prestigefulla turneringen.

— En skön lagseger efter en stabil insats sett över 60 minuter. Grabbarna visar grym karaktär efter Kanadas sena kvittering, säger förbundskapten Johan Rosén till Tre Kronors twitterkonto.

Sverige vann skotten med 36-27. Hugo Laring vaktade den blågula kassen. Härnäst väntar spel mot USA, på söndag morgon svensk tid.

USA, som i sin premiär vann mot Finland med 5-3. Kanada Svart besegrade Kanada Röd med 4-3.

Throwback: Mika Zibanejad efter JVM-guldet 2012