Mitchell Miller.
Foto: YouTube/Skärmdump
NHL

Dömde mobbaren Mitchell Miller skriver kontrakt med Boston Bruins

ANNONS

För två år sedan släpptes Mitchell Miller av NHL-klubben Arizona Coyotes och fick sparken från sitt collegeprogram på University of North Dakota efter att han avslöjats ha mobbat en svart klasskamrat med en funktionsnedsättning. 
Nu meddelar Boston Bruins att de skriver ett treårigt kontrakt med Miller värt 31 miljoner kronor. 
– Det är något som jag ångrar djupt och jag har bett om ursäkt till honom, säger Miller till klubbens hemsida

I NHL-draften 2020 tingades Mitchell Miller av Arizona Coyotes trots att klubben ska ha vetat om talangens mörka förflutna. 

Strax efter det grävde tidningen Arizona Central fram och publicerade information om att Mitchell Miller för flera år sedan dömdes i en ungdomsdomstol i Ohio. Detta efter att han under lång tid ska ha trakasserat och använt rasistiska tillmälen mot en svart klasskamrat som har en funktionsvariation. 

Miller, då 14 år gammal, ska vid återkommande tillfällen ha kallat den utsatte för "brownie" och även använt N-ordet. Han ska också ha misshandlat klasskamraten och vid ett tillfälle lurat honom äta en godisklubba som Miller och en annan klasskamrat ska ha doppat i en urinoar vilket gjorde att pojken fick testat för HIV och hepatit.

Efter att uppgifterna blev kända meddelade Arizona Coyotes att de släppte rättigheterna till Mitchell Miller och strax därefter fick han även sparken av University of North Dakota där han både skulle utbilda sig samt ingå i skolans hockeyprogram. 

“Strävar efter att vara en bra människa”

Nu, över två år sedan han tvingades bort av Arizona, meddelar Boston Bruins att de sajnar Miller till ett treårigt rookieavtal med en lön på 950 000 dollar per säsong (i NHL) och kontraktet har ett totalt värde på 31 miljoner kronor. Mitchell Miller ska därmed ansluta till klubbens AHL-lag Providence Bruins. 

– På den tiden var jag väldigt omogen och fattade extremt dåliga beslut. Jag mobbade en av mina klasskamrater vilket jag ångrar djupt och jag har bett om ursäkt till honom. Sedan dess har jag bättrat mig och jag strävar efter att vara en bra människa som bidrar positivt till samhället. Det jag gjorde då var fel och oacceptabelt och det finns ingen plats här i världen för att bete sig så mot sina medmänniskor. När jag nu får chansen här hos Boston vill jag tala ut och dela med mig av mina misstag för att visa hur man inte ska bete sig, säger Mitchell Miller i ett uttalande på klubbens hemsida.

Vann pris som ligans bästa spelare

Enligt Cam Neely, klubbpresident i Boston Bruins, har klubben spenderat tid och umgåtts med Miller under flera veckors tid för att utvärdera honom. Efter de mötena har klubben kommit fram till att han har tagit ansvar för det som hände, ångrar sig samt jobbar för att bli en bättre människa.  

– Respekt och integritet är viktiga aspekt som vi förväntar oss av alla spelare i den här organisationen. När vi har pratat med Mitchell så har vi märkt att han vill utbilda sig och lära sig mer för att kunna använda sina misstag som en läropunkt för andra människor. Vi ska hjälpa honom med hans personliga utveckling och med samhällsprojekt när han är en del av Bruins-organisationen, säger Cam Neely. 

Mitchell Miller spelade ingen ishockey alls säsongen 2020/21 efter att uppgifterna kom ut men förra säsongen återvände han till Tri-City Storm i den amerikanska juniorligan USHL. Han sköt då 39 mål och 83 poäng som back och vann hela skytteligan samt tog hem backarnas poängliga i överlägsen stil (den näst bäste backen gjorde 57 poäng). Det ledde till att Miller vann pris både som USHL:s bästa back samt ligans bästa spelare under förra säsongen.


SVEP: Alla mål från nattens NHL-matcher

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL