Bildbyrån
TV-pucken 2022

Stockholm Nord vinner sista kvartsfinalen – så spelas semifinalerna

ANNONS

Igår inleddes slutspelet i klassiska TV-pucken. Först ut var flickornas kvartsfinaler - fyra semifinallagen är klara och nu är även pojkarnas kvartsfinaler avgjorda.
Nedan följer en rapport från varje kvartsfinal – och vilka lag som möts i semifinalerna. 

Läs alla våra texter, med listor, införmaterial och kommentarer om ALLA spelare, här.

Under torsdagen spelades flickornas kvartsfinaler. Idag spelades pojkarnas. Därefter spelas semifinaler på lördag och finaler samt bronsmatcher på söndag. Allting avgörs i Umeå.

Stockholm Syd vidare – Norrbotten skrällde

Under fredagen inleddes pojkarnas slutspel i Winpos Arena i Umeå.

Först ut vid 10.30 var mötet mellan Gästrikland och Stockholm Syd. Ett möte som blev jämnare än vad många kanske hade trott. Gästrikland bjöd upp till spel, men det var till stor del ett Stockholmslag som inte lyckades avgöra med sina chanser. 

Tidigt i matchen skaffade man sig en tvåmålsledning genom Teodor Friberg och Viktor Hedlund, men mot slutet av den första perioden kom en reducering från Gästrikland och Henrik Fahlstedts klubba. 

Stockholmarna hade spelövertaget under större delen av den andra perioden, men kunde inte få in pucken. Till slut bjöd man på ett läckert anfall som avslutades med att Olle Därth satte dit 3–1 i en öppen bur. 

Det såg ut att vara avgjort. Men Gästrikland gav sig inte. Med fyra minuter kvar klev Melker Jonsson fram och gav sitt lag en reducering och energi till en sista forcering.

I en dramatisk avslutning plockade man ut målvakten, men det räckte inte hela vägen.  
– Sett till hela matchen är det här ett rättvist resultat, säger Jonas Andersson i SVT:s sändning efter Stockholm Syds 3–2-vinst.

*****

I dagens andra kvartsfinal ställdes en av förhandsfavoriterna Småland mot ett Norrbotten med några imponerande spetspelare. Och det var just de spelarna som visade vägen när man tog en oväntad 3–0-seger. 

Love Härenstam storspelade i målburen och stod emot samtliga av Smålands 28 skott, medan hans medspelare höll tätt i defensiven. Vid de tillfällen Norrbotten stack fram fick man till några farliga chanser. 

Elias Selström satte 1–0-målet efter 13 minuter spelade i första perioden efter att Norrbotten spelade av två numerära underlägen. 2–0 kom genom ingen mindre än Norrbottens stora poängkung Jakob Ihs Wozniak när matchen stod och vägde i den andra perioden. Mitt i slottet fick han pucken till sig i slottet och satte dit den enkelt.

Matchen avslutade sedan med 3–0 i tom bur, även det av Ihs Wozniak, poängkungen från kvalspelet. 

Favoriterna Ångermanland och Stockholm Nord vidare

*****

Under eftermiddagen möttes sedan Ångermanland och Göteborg för att avgöra vilka som skulle få möta Stockholm Syd i semifinalen.

Ångermanland hade imponerat väldigt stort i gruppspelet och de pallade för trycket även i kvartsfinalen genom att besegra Göteborg med 4-1. Stor hjälte blev forwarden Vincent Wedin som sköt tre mål och fullbordade ett hattrick. 

Det var däremot Harry Styf, son till tidigare Timråkaptenen och nuvarande Leksandstränaren Pär Styf, som gav Ångermanland ledningen med 1-0 innan Vincent Wedin klev in i handlingarna. 

Wedin sköt både 2-0 och 3-0 tidigt i den andra perioden. Även om Ångermanland hade skaffat sig en större ledning så speglade det inte matchen då Göteborg stod upp väldigt bra och gjorde det till en spelmässigt jämn match. De fick även utdelning då Ville Oksanen reducerade i powerplay. 

Men Ångermanland kunde sedan säkra vinsten då Milton Gästrin, son till tidigare SHL-centern Magnus Gästrin, stod för en fin soloprestation och spelade fram till Wedin som fullbordade sitt hattrick och fastställde slutresultatet 4-1. 
– Jag spelar med riktigt bra grabbar och får extremt bra passningar. Det var bara att stå på rätt ställe och hänga dit dem, säger Vincent Wedin till SVT efteråt. 

Ångermanland kommer därmed att ställas mot Stockholm Syd i morgondagens semifinal. 

*****

I den sista kvartsfinalen under fredagen möttes favoriten och regerande mästarna Stockholm Nord och värdlaget Västerbotten. 

Det såg först ut att bli en komfortabel seger för Stockholm Nord då både 1-0 och 2-0 kom genom mål av Ludwig Hellgren och Zach Carlsson efter endast sex spelade minuter.

Stockholmslaget skapade sedan en mängd chanser för att göra fler mål men Västerbottens målvakt Hugo Palmgren Viksten, till vardags i Skellefteå, stod emot och gjorde flera räddningar. Med åtta sekunder kvar kunde sedan hemmadistriktet få in en reducering då Vilmer Wikström gjorde mål. 

I den andra perioden tog Västerbotten över och var väldigt nära att få in en kvittering men Stockholms målvakt Hugo Severgårdh, tillhörandes i Djurgården, höll tätt. Torkel Jennersjö kunde därefter göra 3-1 i tom kasse under slutet av matchen men Västerbotten reducera igen och fick en sista push där Philip Hemmyr reducerade och slutresultatet blev 3-2. 
– Västerbotten förtjänar applåder från alla på läktarna. Stockholm tar sig vidare och det skulle de göra bara. Kollar man spelare för spelare så är Stockholm betydligt starkare, säger SVT:s expert Jonas Andersson i tv-sändningen.  

Stockholm Nord höll alltså för favorittrycket och går vidare till semifinal där de får möta Norrbotten. 

Fyra lag semifinalklara på flicksidan

Torsdagen inleddes med kvartsfinalen mellan Dalarna och Medelpad/Ångermanland. Där var det inget snack om saken. Dalarna ledde med 4-0 redan efter den första perioden - och vann till sist med 5-0. Skottstatistiken vanns med förkrossande 31-4.

Stjärnforwarden Tilde Grillfors gjorde två av målen för Dalarnas del. Alva Bodins, Ida Melin och Chloe Berndtsson gjorde de övriga målen i kvartsfinalsegern.

Dalarna vann turneringen 2019 och var i final 2021.

*****

Stockholm hade också en ganska bekväm resa till semifinalen. Precis som Dalarna vann de sin kvartsfinal, mot Värmland, med 5-0. Här stod det emellertid “bara” 2-0 efter den första perioden, innan det stora segerrycket kom i den andra.

Tindra Azzopardi satte 1-0, Wilma Georgny 2-0, Stella Sjöberg satte 3-0 och 5-0 och Vilda Nordh smet emellan med sitt 4-0-mål.

Stockholm var i final 2020 men föll då mot Småland.

*****

Kvartsfinalen mellan Göteborg och Södermanland blev däremot en riktig rysare, som inte avgjordes förrän i slutminuterna.

Det var Södermanland som tog ledningen i den första perioden, genom ett mål från 13-årige Ebba Hesselvalll. Bara tre minuter senare kom kvitteringen från Saga Josefsson.

Det målet, som kom i mitten av den första perioden, såg länge ut att bli det sista under ordinarie tid. Men med lite drygt tre minuter kvar av matchen kom till sist det avgörande 2-1-målet. Då lyckades Göteborgs Annie Eenfeldt ta vara på en lös puck framför mål, och trycka in en retur från nära håll.

Göteborg kunde sedan hålla undan, och är nu ett steg närmare sin första TV-pucksfinal på flicksidan. I semifinalen väntar Stockholm i ett riktigt storstadsmöte.

*****

Den fjärde och sista kvartsfinalen, mellan Västerbotten och de två senaste årens mästare Småland, blev en riktig rysare. Efter ordinarie matchtid var ställningen 0-0, sedan målvakterna Maja Kronqvist och Maja Helge briljerat. 

Var det en skräll på gång?
– Det skulle vara en väldig överraskning om Småland åkte ut. De har varit en stormakt de senaste åren, sade Maria Rooth i SVT.

I förlängningen fick vi se chans på chans på chans - och Västerbotten hade bland annat en puck på mållinjen- men det såg länge ut som att vi inte skulle få se några mål heller där. 

Då klev Meja Andersson fram för Smålands del. Troja/Ljungby-forwarden, som spelar TV-pucken för tredje (!) gången, stod för en soloprestation och kunde överlista Maja Kronqvist i Västerbottens kasse med bara elva sekunder kvar av förlängningen.

Därmed lever Smålands dröm om final för fjärde året i rad - och en titel för tredje året i rad. I semifinalen väntar Dalarna - som de mötte i final förra året.


TV: Islossning för succéforwarden?

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL