Michael Brandsegg-Nygård och Tobias Johansson.
Bildbyrån
Landslag

Nyblivne 17-åringen Michael Brandsegg-Nygård landslagsdebuterar

ANNONS

Norges nya förbundskapten, svenske Tobias Johansson, bjöd på några rejäla skrällar i sin första landslagstrupp. Han tog bland annat ut den nyblivne 17-åringen (!) Michael Brandsegg-Nygård, till vardags i Mora.
– Han är en målskytt, á la Per-Åge Skröder, säger Johansson till Nitten.no.

Tobias Johansson är för många en ganska okänd tränare i Sverige, men har en gedigen bakgrund inom Frölundas juniorverksamhet. Inför förra säsongen lämnade 40-åringen Göteborg för ett uppdrag i det norska ishockeyförbundet. Där hade svensken haft huvudansvaret för landets J20-landslag samt för spelarutveckling hos ungdomslagen. Till den här säsongen blev han utsedd till förbundskapten för A-landslaget.

Nu har han tagit ut sin första trupp. Den innehåller tio spelare som huserar i Sverige. Det rör sig om Jonas Arntzen, Jørgen Hanneborg, Johannes Johannesen, Max Krogdahl, Emil Martinsen Lilleberg, Gustav Willman Borvik och Mikkel Öby Olsen - men också de mer okända juniorerna Gabriel Koch, Petter Vesterheim och Michael Brandsegg-Nygård. De två sistnämnda är lagkompisar i Moras J20-lag. Även Vålerengas back Stian Solberg, som bara är 16 (!) år, är uttagen.

Läs mer om Moras J20-lag här.

“En våldsam utveckling”

Koch är 18 år och gjorde 30 matcher i den norska högstaligan förra säsongen. Den här säsongen har backen gjort fyra mål på tolv matcher för Malmös J20-lag. Vesterheim fyllde 18 år för en månad sedan och har gjort elva poäng på 14 matcher j J20-serien. Han har också gjort en match i HockeyAllsvenskan. Michael Brandsegg-Nygård har fått ett jättegenombrott den här säsongen, trots att han fyllde 17 år så sent som för tre veckor sedan. Trots sin ringa ålder har han gjort 22 poäng (!) på 14 matcher för Moras J20-lag. Han har dessutom fått speltid i två hockeyallsvenska matcher.

Nu får han alltså, precis som lagkompisen Petter Vesterheim, A-landslagsdebutera.
Michael Brandsegg-Nygård har haft en våldsam utveckling i höst, men vi såg redan på U20-samlingen att han sitter egenskaper vi saknat lite. Han är en målskytt á la Per-Åge Skröder. Petter Vesterheim har gjort det väldigt bra hos de yngre landslagen och är något av en dark horse här, säger Tobias Johansson till nitten.no.

Norge möter Lettland och Danmark den tionde och tolfte november.


TV: “Behöver värva minst tre spelare”

Den här artikeln handlar om: