Ronnie Rönnkvist / Karin Karlström
Intervju

Nicklas Lidström engagerar sig i Börje Salmings ALS-stiftelse: "Berörd och bestört"

ANNONS

För att öka förståelsen och förbättra behandlingen av sjukdomen ALS har “Börje Salmings ALS-stiftelse” startats. En av de som engagerar sig i stiftelsen är den sjufaldige Norris Trophy-vinnaren Nicklas Lidström. För hockeysverige.se berättar han om när han fick spela med idolen Börje Salming, och varför han valt att engagera sig i stiftelsen.
– Jag kände det som en självklarhet när jag fick frågan, säger “Lidas”.

Det har undgått få att en av svensk hockeys största spelare genom alla tider, Börje Salming, just nu genomgår en tuff kamp mot sjukdomen ALS. En kamp som det i dagsläget är svårt att vinna som individ. 

För att stödja forskningen kring ALS har Karin Karlström tagit initiativ att starta Börje Salmings ALS-stiftelse. 

På stiftelsens hemsida står det att läsa följande om syftet:
Börje Salmings ALS-stiftelse har som ändamål att främja medicinsk vetenskaplig forskning för att öka förståelsen och förbättra behandlingen av amyotrofisk lateralskleros, ALS. Stiftelsen ska också skapa initiativ vars syfte är att underlätta och ge ett stöd för drabbade och anhöriga.

Stiftelsen ska tillgodose sitt syfte dels genom att lämna ekonomiskt stöd till framstående forskare i Sverige eller utomlands, dels genom att lämna ekonomiskt stöd som på olika sätt bidrar till att sprida kunskaper om ALS och ge ett stöd till drabbade och deras anhöriga. Visionen är att skapa ett center där drabbade och anhöriga kan få stöd.

Initiativtagaren Karin Karlström.

Spelade med sin idol

En av personerna runt stiftelsen är NHL-legendaren Nicklas Lidström som själv hade Börje Salming som sin första idol.
- Börje var min förebild och idol som liten grabb när jag hade hockey och NHL-drömmar. Det var Börje man såg upp till, säger Nicklas Lidström till hockeysverige.se och fortsätter:
- Även om man inte visade så mycket NHL-hockey i Sverige var ändå Börje en man kände till och jag såg också någon höjdpunkt här och där. Han var verkligen en jag såg upp till då jag lekte hockey på natur-isarna hemma i Avesta.

Nicklas Lidström har också flera minnen från möten med hockeyspelaren Börje Salming. 
- Framför allt första gången jag mötte Börje. Han hade kommit hem och spelade för AIK och jag var i Västerås. Jag kommer ihåg hur jag tänkte att självaste Börje Salming var hemma och spelade i elitserien. Det var ett starkt minne. 
- Ett annat starkt minne är när vi spelade tillsammans under Canada Cup 1991. Vi var backkollegor och spelade i samma backpar. Att få spela med min förebild och idol var en dröm som gick i uppfyllelse. Det var otroligt stort för mig. 

TV: Här möts backlegendarerna

Till saken hör att Börje Salming är 19 år äldre än Nicklas Lidström. 
- Som lagkamrat i Canada Cup var han den som hjälpte och stöttade. I början skulle jag kunnat känna att jag var nervös, vilket jag också var innan vi började spela. Den där nervositeten släppte snabbt för Börje sa direkt till mig ”Du får ta hand om den offensiva biten. Jag tar han om det defensiva jobbet. Du får följa med upp i anfallen, vara en del av offensiven och spela det spel du brukar. Jag kommer vara här och backa upp dig”. 
- Jag fick en otroligt skön känsla i kroppen då han sa så. Att jag kunde vara offensiv och inte behövde passa över till Börje varje gång. ”Spela bara som du gjort tidigare så kommer jag stötta dig”. Det här var väldigt skönt att höra från Börje då vi skulle spela tillsammans. 

Det här är också något Nicklas Lidström haft med sig då han själv skulle skola in unga backar i Detroit och Tre Kronor. 
- Ja, jag har försökt vara som Börje, inkluderande. Att jag pratar och försöker hjälpa på det sätt jag kan. Så kände jag att Börje gjorde för mig och är något jag tagit med mig då jag blivit äldre, mer rutinerad och senare lagkapten. 

Fick spela med sin idol

Nicklas Lidström minns också mycket väl en speciell händelse då Tre Kronor skulle möta Kanada i Toronto under Canada Cup 1991. 
- Det var i semifinalen. Man skulle ha line-up på samma sätt som man hade 1976 då man presenterade varje spelare. Kanada tog då bort att man skulle presentera varje spelare eftersom dom visste att Börje skulle få en stående ovation. 
- Conny Evensson satte då C:et Börje och Thomas Rundqvist fick vara assisterande så han i alla fall fick åka fram och ta i handen och så vidare. Det var Conny Evenssons drag. 

Canada Cup-laget 1991. Foto: Stickan Kenne.

Nu har alltså backgiganten valt att kliva in och jobba för Börje Salmings ALS-stiftelse. 
- Jag kände det som en självklarhet när jag fick frågan. Samtidigt en ära att få bidra med det jag kan och få uppmärksamhet runt vår stiftelse, men framför allt runt den här sjukdomen. 
- Börje har betytt så mycket för mig personligen, men också för svensk hockey i stort. Han har banat väg för oss svenskar i NHL med att ta plats. Han spelade där i början av 1970-talet när det verkligen var tufft att komma över dit som europé. 
- Det är inte bara för oss svenskar han har banat väg utan även för européer i stort med sitt sätt att spela. Givetvis tillsammans med andra spelare, men Börje blev en stjärna i Toronto som är hockeyns Mecka.



Vad är målet med stiftelsen?
- Framför allt att främja forskningen och försöka lösa gåtan till den hemska sjukdomen ALS. Vision vi också har är att skapa ett familjecenter dels för dom drabbade, dels för anhöriga. 
- Det blir också en anhörigsjukdom där hela familjen blir involverad. Samtidigt kan vi då med olika medel även hjälpa även dom. 

Hur gick dina tankar då fick höra att Börje Salming drabbats av ALS?
- Jag blev väldigt berörd och bestört av att han hade den här sjukdomen. Det var i början av augusti när notisen kom om det i någon av kvällstidningarna. För mig var det jobbigt känslomässigt att få ett sådant besked även om jag inte har en daglig kontakt med Börje. 

Hyllas i omgång 21

Även om kontakten mellan Börje Salming och Nicklas Lidström inte är daglig så har dom gamla vännerna haft dialog med varandra efter det att stiftelsen startade upp. 
-  Så här långt har vi haft ett ”face time-samtal”. Pia pratade mest naturligtvis, medan Börje skrev på en ”padda”. 
- Vi har även träffats hemma hos dom. Börje skrev några saker på ett block, men framför allt lyssnade han när vi pratade och var med på så vis med i samtalet. Sedan visade Börje mig runt i den fina lägenheten och utsikten där dom bor. Även fast han inte pratade syntes det att han ville visa sin vänlighet trots att han har den här sjukdomen. 

Det talas också om att våra största ligor, SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan under omgång 21 ska göra något extra för att hylla Börje Salming. 
- Jag vet att det kommer ske lite olika saker. Dels i dom ligorna, dels i olika enskilda föreningar som hört av sig. Sedan låter jag dom själva få gå ut vad som kommer att ske, men det kommer ske saker i november. 

Salming spelade med nr 17 i Brynäs - men är främst förknippad med nr 21.

Vad kan jag och övriga enskilda personer eller företag göra för att stötta stiftelsen och Börje Salmings kamp?
- Framför allt kan ni gå in på stiftelsens hemsida. Där kan du lämna bidrag som privatperson, men även som företagare och vara med och stötta stiftelsen i kampen i att lösa gåtan ALS. 

Dottern Bianca: “Olika känslor”

Bianca Salming, Börjes dotter, berättar också hur tacksam hon och familjen är för den uppskattning hennes pappa fått efter att det blivit känt att han drabbats av ALS. 
- Det är ändå lika olika känslor. Första känslan var att det var jobbigt eftersom det blev så offentligt och obekvämt att folk ska se hur pappa är nu. 
- Sedan har det varit orimligt mycket kärlek från alla människor runtomkring. Det har såklart varit jättefint och uppskattat samtidigt som det uppmärksammar ALS så mycket mer än tidigare. 

Foto: Ronnie Rönnkvist.

Vad betyder den här stiftelsen för Börje och er i familjen?
- Den betyder såklart jättemycket. I början tyckte jag allt var lite jobbigt. Det blir så känsligt när man ska göra det här så nära inpå eftersom man vill hålla allt privat. 
- Nu inser jag att är det någon gång man ska göra något sådant här som kan bli någonting bra så är det här med stiftelsen man kan få ut något bra av. 

Hur känner du själv känslomässigt inför allt som händer med och kring din pappa just nu?
- Jag vet egentligen inte hur man ska förklara det, men jag känner mig lite utmattad. Det blir så mycket runt omkring hela tiden. Samtidigt är jag orolig, avslutar Bianca Salming. 

Här hittar du Börje Salmings ALS-stiftelses hemsida: Börje Salming ALS stiftelse – Börje Salming ALS stiftelse (borjesalmingstiftelse.se)

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL