Justin Kloos.
Foto: Ronnie Rönnkvist & Bildbyrån
SHL

Justin Kloos succé – efter frustrerande fjolåret

ANNONS

Han var ifrågasatt på sina håll inför säsongen efter en frustrerande debutsäsong i Leksand. Den här säsongen har Justin Kloos tystat tvivlarna med att göra sju mål på sina tio inledande matcher.
– Jag känner mig betydligt mer bekväm den här säsongen, säger Kloos till hockeysverige.se.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)

Under den senaste säsongen fanns det experter som medialt uttalade att dom inte såg storheten i Justin Kloos. Säkerligen fanns det fog för det, men den här säsongen har han med råge bevisat motsatsen för expertisen. Under Leksands inledande tio matcher har Kloos svarat för sju mål och totalt nio poäng. 

När hockeysverige.se möter Justin Kloos dagen efter vinstmatchen mot Luleå har han ett bandage om vänsterhanden. 
– Det är ingen större grej utan jag kan spela igen efter landslagsuppehållet, säger amerikanen från Lakeville, Minnesota med ett leende. 
– Hur stor hockeyn är i Lakeville? Väldigt stor. Staden har runt 60 000 invånare så den är ganska stor. Det är 20 minuter in till storstaden Minnesota. När det kommer till hockeyn i Lakeville är det två lag, ett i norra delen och ett i södra. När jag växte upp var det runt 40, 50 i varje grupp, alltså runt 100 barn i varje årskull, som spelade hockey.

Stort fan av collegelaget

Det var även givet att Justin Kloos också ville testa på hockey redan som barn. 
– Ja, det var naturligt. Min pappa och hans familjen älskar hockey. Samma sak med min mamma och hennes familj. 
– Jag har dessutom en äldre bror (Josh Kloos) som är ett och ett halvt år äldre än jag. Han spelade hockey och jag ville göra allt som han gjorde.

Däremot hade inte Minnesota något NHL-lag då Kloos började med hockey. 
– North Stars lades ner innan jag var född. Minnesota Wild bildades då jag var sju eller åtta år, men när jag växte upp var jag en stor fan av collegehockey och Minnesota Gophers, som jag senare spelade för.  

Hur ser du tillbaka på din tid på University of Minnesota?
– Jag älskade den tiden. Som jag sa var det som en dröm för att få spela för University of Minnesota. Jag hade så många vänner som jag spelade med där. Samtidigt utbildade jag mig, vilket jag tror har hjälpt mig som hockeyspelare, men vad som är ännu viktigare är att det har hjälpt mig i livet och med att ta hand om mig själv. 
– Jag följer fortfarande laget på nära håll och åker och hälsar på två eller tre gånger varje sommar. 

Hur viktig var just själva utbildningen för dig?
– Den var väldigt viktig för mig, men även för mina föräldrar. Just utbildning har över huvud taget varit väldigt viktigt i min familj. 
– Allas hockeykarriärer tar slut någon gång och jag är glad över att ha en utbildning som jag då kan använda mig av. 

Justin Kloos. Foto: Ronnie Rönnkvist

NHL-debuterade med Minnesota

Justin Kloos har så här långt spelat två matcher i NHL. Säsongen 2017/18 blev det en match för Minnesota och säsongen efter en match för Anaheim. 
– Det var fantastiskt för mig, men också coolt för min familj och vänner att jag spelade för att spela för Minnesota i NHL. Uppriktigt sagt var det en väldigt kort tid i NHL, men båda upplevelserna var väldigt roliga och jag uppskattar att jag fick den här chansen. 
– Det blev inga mål och det var inte heller några stora hockeymatcher. Första matchen förlorade vi med 1–0 mot Vancouver. Det var verkligen ingen bra match, skrattar Kloos och fortsätter:
– Andra matchen spelade vi i New Jersey. Jag spelade ganska bra, men som uppkallad spelar du ofta bara åtta, nio minuter. 

Blev det en stor skillnad att sedan spela Torpedo i KHL?
– Ja, så var det. Hockeyn var annorlunda och framför allt var även livsstilen det. Det största skillnaden var språket och kommunikationen mellan mig och mina lagkamrater. 
– Vi hade fyra andra nordamerikaner med, men att komma till hallen och du bara kan prata med fyra av dina lagkamrater… 
– Dom två jag spelade i samma kedja med pratade nästan ingen engelska alls. Bara väldigt, väldigt lite. Det förstod när jag pekade och kunde säga ”yes”, ”no” eller ”hello”.  

Hur trivdes du vid sidan av isen?
– Det var okej. Vi var en bra grupp av killar, men när corona startade blev det såklart tufft. Det gjorde också att min fru inte kunde komma dit. Att vara ifrån varandra sex, sju månader var inte det bästa. 

Hade du chansen att stanna i Ryssland och KHL ytterligare en säsong?
– Ja, jag kunde stannat i ligan, men jag var redo att göra något annat och det var då jag kom hit.

“Minnesota är väldigt likt Sverige”

Varför blev det just Leksand?
– Jag pratade med min agent och han berättade att det fanns några lag som var intresserade. Ett av lagen var Leksand. Jag kände Matt Caito sedan tidigare eftersom vi spelat tillsammans lite (i Iowa Wild). Jag pratade med honom om Leksand och han hade bara bra saker att säga. Efter det skrev jag på kontraktet. 
– Så här långt har det varit bra. Vi är glada över att ha fått komma hit. Min fru (Madi) älskar det och hon kan jobba härifrån eller åka hem om det blir jättemycket att göra på hennes jobb. 
– Jag gillar livsstilen här, har bra lagkamrater, coacherna, ledningen har varit väldigt bra och fansen här otroliga. Samtidigt är folket här väldigt välkomnande. 

Det är en liten ort…
– Väldigt liten, men det är inget problem. Vi har även varit ner till Stockholm några gånger, men vi kommer från ett område i USA som har liknande kultur, väder och landskap som här. Vi går ofta ut på promenader, är ute mycket och förra året åkte vi en del längdskidor, men också utförsåkning. Vi behöver ingen storstad. 
– Minnesota är väldigt likt Sverige. Samtidigt har vi där en väldigt liknande kultur och människor. Det var många som emigrerade från Sverige till Minnesota. Det är också likt Sverige då det kommer till sjöar, skogar, väder och allt sådant. 

Justin Kloos. Foto: Daniel Eriksson/Bildbyrån

“Redo för ett nytt försök”

Första säsongen i Leksandströjan svarade Justin Kloos för nio mål och totalt 22 poäng på 45 matcher. 
– Vi kom ut väldigt bra och var också bra fram till november. Då fick vi flera tuffa skador. Sedan klickade det inte riktigt under resten av säsongen. 
– Det var ändå en bra erfarenheten och jag känner mig betydligt mer bekväm den här säsongen. Första säsongen var kanske lite frustrerande, men det var mycket bra som jag och laget kunde ta med oss in i den här. 
– När jag kom tillbaka hit kände jag på en gång ett stort förtroende och jag är redo för ett nytt försök att ta oss dit där vi vill vara, ett topplag. 

Har du en annan roll i laget den här säsongen?
– Jag vet inte det direkt är någon annan roll, men jag tycker att vårt lag är lite annorlunda byggt jämfört med förra säsongen. Max (Véronneau) gjorde nästan alla våra mål den säsongen. 
– Den här säsongen har vi flera spelare kan göra, kanske inte 30 mål, en hel del. Vi har ett kollektiv där alla kan göra mål den här säsongen vilket gör att vi har lättare för att vinna matcher och inte bara lita på att en eller två spelare ska göra målen. Det kommer vara viktigt.
– Förra säsongen blev Max skadad inför slutspelet så vi fick gå in i det utan vår bästa målskytt. Mentalt var det inte som det borde ha varit. 

Gör succé: “Känner mig lite mer bekväm”

Vad är hemligheten bakom din succé den här säsongen?
– (Skratt) Jag vet inte, men jag har bra kedjekamrater (Oskar Lang, Mikael Ruohomaa). Ibland går puckarna in och ibland inte. 
– Som jag sa känner jag mig lite mer bekväm den här säsongen, men jag tror inte att det är så stor skillnad för jag jobbade lika hårt förra säsongen. Den säsongen var också den första där jag spelade som ytterforward hela säsongen. Nu är det med normalt för mig att spela ”vinge”.

Oskar Lang och Justin Kloos. Foto: Daniel Eriksson/Bildbyrån

Hur bra är Leksand den här säsongen, är det ett lag som kan gå hela vägen och vinna SM-guld?
– Ja, jag tror det. Nu har jag bara varit i ligan under en säsong tidigare, men jag tycker att vi är starka defensivt tack vare spelarna vi fått in, men också sett över kapaciteten hela vårt lag har defensivt. 
 Båda våra målvakter är outstanding och det kommer förhoppningsvis ge oss möjligheten att spela vår bästa hockey. 

Kan du prata någon svenska ännu?
– Nej, inte så mycket, avslutar Justin Kloos med ett skratt innan vi går ut i arenan för att titta lite på juniormatchen mellan Leksand och Skellefteå.


TV: "Påminner om Djurgården för ett par år sedan"

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch