Dam-VM 2022

Damkronorna rasade ihop i placeringsmatchen mot Japan

En 3–0-ledning efter första perioden blev en 4–5-förlust för Damkronorna i placeringsmatchen mot Japan. Därmed blir det spel i den oseedade gruppen i nästa års A-VM.
– Det var inte tillräckligt den här gången, säger Olivia Carlsson till iihf.com.

Efter att Ryssland uteslutits från årets A-VM fick Sverige en plats i turneringen. Äventyret tog slut mot Kanada i kvartsfinalen, men för Damkronorna fortsatte turneringen.

Placeringsmatcher skulle avgöra vem som tar femteplatsen i mästerskapet och därmed får spela i A-gruppen nästa år. Damkronorna ställdes mot ett Japan som i nationernas senaste möte i ett VM (2019) såg till att Sverige ramlade ur A-VM.

Drömstarten och raset

Men den här gången fick Sverige precis den start de hade hoppats på. När sista signalen för första perioden löd stod det 3–0 på tavlan, till Damkronornas fördel. Mål av Emma Murén, Olivia Carlsson och Maja Nylén Persson såg till att ordna den ordentliga ledningen.

Därefter gick det inte som planerat. Andra perioden gav ett motsatt resultat. Tre mål av Japan kvitterade mötet. För andra gången i turneringen tappade Damkronorna en 3–0-ledning, men värre skulle det bli. Haruka Toko satte 4–3 sju minuter in i sista perioden. Hanna Olsson kvitterade strax därefter, men med knappt tre minuter kvar av matchen avgjorde Remi Koyama.

Går inte upp i A-gruppen

I A-gruppen av VM är de fem nationerna direktkvalificerade till kvartsfinalspel. Hade Sverige vunnit mot Japan hade man ställts mot Finland i en sista avgörande placeringsmatch om en plats i A-gruppen. Nu får man istället fortsatte spelade i den oseedade gruppen där endast tre av fem lag går till kvartsfinal.

– Det är en tung förlust nu, men kollar man på det kommer vi alla troligen tänka att vi gjorde ett bra jobb i gruppspelet och i matchen mot Kanada. Vi tog oss inte hela vägen den här gången, men jag antar att vi kommer fortsätta jobba för att ta oss till ännu bättre positioner i VM. Vi kommer fortsätta arbeta hårt, säger Carlsson till iihf.com.

TV: Tillbakablick: Dahlén uttagen i Tre Kronor