Bildbyrån
2000-talets drafter
KARLSSON: Draften år 2013 - så hade den sett ut idag

I artikelserien "2000-talets drafter" väljer Måns Karlsson en ny förstarunda från alla drafter under 2000-talet. Idag: 2013.

En kanadensisk supertalang från Cole Harbor, Nova Scotia, skulle gå etta i draften. Hade vi hört den förut? Ja, det hade vi ju. Men den här gången var det såklart inte Sidney Crosby som var det givna förstavalet... Men mer om det senare.

Det här sågs som en väldigt stark draft, med en given etta men med åtminstone fyra riktigt starka namn där bakom. När vi ser tillbaka på draften idag var den stark i toppen - men bredden har visat sig vara sisådär. Det finns dock inga sådär supertydliga floppar heller, för den sakens skull.

Alla spelare som tingades i förstarundan gjorde åtminstone en match (Morgan Klimchuk som gick 28:a gjorde just en match). Sam Morin  som gick så högt som elva, har dock bara gjort 29 matcher. Och Kerby Rychel som gick 19:e gjorde bara 43 matcher i NHL. Han dök ju häromåret upp i Örebro - men fick sparken redan på försäsongen efter att ha varit på tok för otränad.

Tre svenskar tog plats i förstarundan då, och de får faktiskt sällskap av en fjärde blågul spelare när jag idag gör om förstarundan. Sammanlagt valdes 25 svenska talanger. 13 av dem nådde NHL, men det är egentligen bara sju stycken som kan ses som etablerade. Nick Sörensen har hunnit lägga av, och Tobias Lindberg har spelat en hel del i HockeyAllsvenskan.

LÄS VIDARE MED PLUS
Månadsvis
69 kr / mån
Tillgång till allt material på Hockeysverige.se
Ingen bindningstid
Förnyas automatiskt
Årsvis
659 kr / år
Tillgång till allt material på Hockeysverige.se
Förnyas automatiskt
Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 28 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
onsdag 29 maj
02:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
torsdag 30 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
fredag 31 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL