Bildbyrån

Galna överkörningen - en av de värsta någonsin

Colorado: 7.
Tampa Bay: 0.
Avalanche hade total lekstuga i den andra Stanley Cup-finalen. Segern var den största i finalsammanhang sedan Boston besegrade Vancouver med 8-1 2011.
– Det här var en laginsats. Alla kedjor behöver bidra, säger forwarden JT Compher till TV10.
– Det är oacceptabelt, sade Tampakaptenen Steven Stamkos efter matchen.

Den första finalmatchen blev en rysare, där André Burakovsky blev hjälte i förlängningen. I den andra finalmatchen var det däremot inget snack om saken. Colorado var överlägsna från första till sista minut och hade mer eller mindre avgjort redan efter den första perioden, då man hade gått fram till en 3-0-ledning.

André Burakovsky spelade fram glödheta Valeri Nitjusjkin till 1-0. Josh Manson satte sedan 2-0 innan Burakovsky slog till för andra matchen i rad och utökade Colorados ledning till 3-0. Då hade matchen bara pågått i 13:52.

– Vi kom ut bra igen. Vi hade bra skridskoåkning, bra forechecking och mycket trafik framför kassen. Men vi måste lära oss från förra matchen, sade stjärnan Mikko Rantanen till TV10.

Nitjusjkin tvåmålsskytt

Ja, i match ett var Colorado också spelmässigt överlägsna till en början och hade en tvåmålsledning. Då lyckades Tampa Bay ta sig in i matchen. Det var man aldrig att göra i natt.

I stället för en reducering kom 4-0 via Nitjusjkin och 5-0 från Darren Helm i den andra perioden. Tre av de fyra kedjorna hade då bidragit med mål för Avalanches del. Nitjusjkin har, i likhet med Burakovsky, gjort mål i båda finalmatcherna.

– Alla behöver spela bra. Det här är en laginsats. Alla kedjor behöver bidra, konstaterade forwarden J.T. Compher i TV10.

I slutperioden slog Cale Makar till med ett mål i boxplay och ett i powerplay och fastställde slutresultatet till osannolika 7-0.  Segern var den största i finalsammanhang sedan Boston besegrade Vancouver med 8-1 2011. Och för ett lag som dessutom höll nollan var det den näst största segern någonsin i finalsammanhang. Endast Pittsburghs 8-0-seger mot Minnesota North stars i finalen 1991 har varit större.

“Oacceptabelt”

Efter matchen var Tampakaptenen Steven Stamkos rasande.

– Det är oacceptabelt. Vi måste “man up” och bli bättre. Men jag har fullt förtroende för den här gruppen, sade han på presskonferensen.

Finalmatch tre spelas natten till tisdag, svensk tid, i Tampa Bay. Colorado leder finalserien med 2-0 i matcher.

Colorado - Tampa Bay 7-0 (3-0, 2-0, 2-0)

Colorado: Valerij Nitjusjkin x2, Josh Manson, André Burakovsky, Darren Helm, Cale Makar x2