Jenna Raunio
Ronnie Rönnkvist/Bildbyrån
U18-VM Dam 2022

Sverige avgjorde med åtta sekunder kvar – möter Tjeckien i kvartsfinal

ANNONS

Sverige stod för mäktig vändning mot Finland. Men resultatet räckte inte hela vägen. U18-landslaget slutar sist i gruppen och ställs mot Tjeckien i kvartsfinal. 
– Jag antar att vi bara bestämde att vi inte skulle förlora, säger Ida Karlsson till IIHF:s hemsida.

Det svenska U18-VM-laget hade inte fått den önskade starten på mästerskapet. Två förluster, en mot USA och en mot Kanada såg till att Sverige stod utan poäng inför sista gruppspelsmatchen.

Förutsättningarna var enkla. För att säkra en andraplats i gruppen behövde de hjälp från USA. De behövde se till att slå kanadensarna, medan Sverige behövde vinna mot Finland med minst två mål. 

Efter endast två mål på två matcher hittade svenskorna till slut målformen. Fyra mål och en sen vändning säkrade 4-3. Det räckte alltså inte hela vägen. Finland, Kanada och Sverige slutar därmed alla tre på tre poäng. Sverige tar sistaplatsen i gruppen och får därmed möta vinnarna ur grupp B, Tjeckien.

Avgjorde med åtta sekunder kvar

I både matchen mot USA och Kanada hade svenskorna endast fått in ett mål bakom motståndarnas burväktare. Puckarna gick inte in. Men efter nattens match har de säkerligen fått nytt självförtroende. Redan efter första perioden hade två puckar trillat in. 

Men Finland vände på matchen. 2-1 ledning för Sverige blev 2-3 och det var en ordentlig uppförsbacke framför svenskorna efter fem minuter av sista perioden. 

Då klev de fram. Med 17.50 på klockan fick Emma Pfeffer in kvitteringsmålet. Hoppet levde om att ta andraplatsen i gruppen. På annat håll hade Kanada körts över av USA. Det behövdes därmed bara två mål till. 

Jenna Raunio kunde till slut få in det vinnande målet. Med åtta sekunder kvar att matchen kom matchens sista mål, men det räckte inte hela vägen. Sverige missade chansen att ta andraplatsen i gruppen, men moralen i laget stärktes säkerligen efter den sena upphämtningen. 

– Det var roligt, roligt att vinna, säger Raunio efter matchen till IIHF:s hemsida.


TV: Södergrens Dream Team från 00-talet

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 04 juni
02:00 Vegas Golden Knights - Florida Panthers NHL
tisdag 06 juni
02:00 Vegas Golden Knights - Florida Panthers NHL