Danmark.
VM 2022

Danmarks jätteskräll – tar kliv mot kvartsfinal

Danmark hade aldrig tidigare vunnit mot Kanada i ishockey.
Då stod danskarna för en jätteskräll och vann med 3-2 mot Kanada för att ta ett kliv mot kvartsfinal på hockey-VM.

Danmark har bara gått till kvartsfinal två gånger tidigare i hockey-VM, 2010 och 2016. Nu kan de vara på väg att lyckas med bedriften en tredje gång efter att ha skrällt i kvällens match mot Kanada.

Kanada kom ut starkare i matchen men det var Danmark som hade bäst utdelning. Nio minuter in i matchen tog nämligen danskarna ledningen då backen Markus Lauridsen, till vardags i Malmö Redhawks, följde med upp i en kontring och sköt in 0-1.

Fem minuter senare utökade också Danmark sin ledning då 36-årige ikonen Peter Regin blev målskytt i numerärt underläge och satte 0-2 mot ett chockat Kanada.

Blev målskytt – och fick matchstraff

I den andra perioden fick dock kanadensarna kontakt då Maxime Comtois sköt ett snabbt handledsskott direkt från tekning som ställde alla och den danske målvakten Sebastian Dahm hann inte ens reagera innan pucken var i nät bakom honom.

Comtois drog sedan på sig ett matchstraff för en huvudtackling men Danmark fick inte utdelning i sitt fem minuter långa powerplay utan ställningen var fortsatt 1-2 efter 40 spelade minuter.

Avgjorde i powerplay

Kanada pressade då på för att få till en kvittering i den tredje perioden men efter elva minuters spel drog backstjärnan Thomas Chabot på sig en utvisning för hög klubba och då fick Danmark utdelning i powerplay.

Tidigare Malmöforwarden Frederik Storm bar upp pucken och passade till danske storstjärnan Nikolaj Ehlers (till vardags i Winnipeg Jets) som skickade in pucken framför mål där Mathias Bau Hansen stod och sköt ett skott som letade sig förbi Kanadamålvakten Chris Driedger

Kanada gav dock inte upp utan fick en reducering genom Ryan Graves men närmare än så kom de inte utan Danmark höll undan för att vinna med 3-2. Det är danskarnas första vinst någonsin mot Kanada och de har fått hämnd för den pinsamma 47-0-förlusten mot Kanada 1949, som länge var den största förlusten i landslagssammanhang.

Danmark tar därmed sin fjärde vinst på årets VM då de tidigare vunnit mot Kazakstan (9-1), Italien (2-1) och Frankrike (3-0). De går då upp på tolv poäng och tar ett stort steg mot kvartsfinal eftersom de endast behöver ta en poäng i sista matchen mot Slovakien för att säkra avancemang. Vinner Slovakien efter full tid så kommer de dock att gå förbi Danmark på grund av inbördes möten.

Kanada å sin sida förlorade sin andra raka match efter att tidigare ha förlorat mot Schweiz med 6-3.

Kanada – Danmark 2–3 (0-2,1-0,1-1)

Kanada: Maxime Comtois, Ryan Graves
Danmark: Markus Lauridsen, Peter Regin, Mathias Bau Hansen.

TV: Södergrens Dream Team från 00-talet